תוספות מזון נפוצות עלולות לעודד התפתחות סרטן ריאות. כך קובע מחקר קוראני שנעשה בבעלי חיים.
מזונות מעובדים כוללים בשר, גבינה ומשקאות מכילים פוספטים לא אורגניים.
החוקרים האכילו עכברים עם סרטן ריאות במאכלים עם אחוז דומה של פוספטים לזה שבמזון שאנו אוכלים, וגילו האצה בגדילת הגידולים.
מומחים שהגיבו לממצאי המחקר מדגישים כי הממצאים - שפורסמו ב'עיתון האמריקני לדרכי נשימה ורפואת חירום' - לא בהכרח מצביעים על השפעה דומה בבני אדם.
פוספטים הם חומר מזין חיוני לאורגניזמים חיים, והוספת פוספטים למזון יכולה לשפר את מרקמו ואת היכולת לאגור מים. אך המחקר הראה כי רמות גבוהות של פוספטים לא אורגניים עלולות לשבש את מערכת האותות בין תאי הגוף.
המדענים, מהאוניברסיטה הלאומית של סאול, חקרו עכברים שהורבו כך שיפתחו גידולים סרטניים בריאות. החיות קיבלו מזון שהכיל 0.5% או 1% פוספט, רמות שהמדענים טוענים כי הן מייצגות את הרמות בתזונה המודרנית.
שיבוש באותות לאחר ארבעה שבועות, ניתחו החוקרים רקמת ריאות מהעכברים. הגידולים שהוצאו מהעכברים שמזונם הכיל 1% פוספט גדלו מהר יותר.
סרטן ריאות היא מחלה בה קיימת התרבות מהירה ובלתי נשלטת של תאים ברקמת הריאה. לדברי עורכי המחקר, שיבוש המסלולים הכימיים ברקמות אלו עלול להפוך תא נורמלי לתא עם תכונות ממאירות.
המחקר, לדבריהם, מראה כי צריכה גבוהה של פופסטים לא אורגניים עלולה לעורר במידה רבה התפתחות סרטן ריאות על-ידי שינוי מסלולים כימיים אלו.
לטענתם רמות הפוספטים בתזונה המודרנית עלו גם בשנים האחרונות, והגיעו ל-1,000 מיליגרם ביום במקרים מסויימים. התזונה הממוצעת כיום מכילה אחוז דומה של פוספטים כמו זה שהיווה את התזונה שניתנה לעכברים שבמחקר וייתכן אף שאחוז גבוה יותר.
דרושים מחקרים נוספים מומחים מתחום הריאות טוענים כי ממצאי המחקר אינם מהווים הוכחה. למרות שמדובר במחקר תצפיתי רלוונטי, הנושא מעולם לא נבדק בבני אדם וצריכות לעבור שנים עד שעלייה ברמות הצריכה של הפוספטים - כתוצאה מכמות הפוספטים במזונות המעובדים - תשפיע על התפתחות גידולים בבני אדם.
יחד עם זאת, המחקר מראה כי רצוי לבדוק את רמות הצריכה של הפוספטים בתזונה המודרנית, למרות שיידרשו מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לאמת את הקשר בבני אדם.