X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בית המשפט פסק כי על המשטרה לפצות את בן-גביר ושניים מחבריו בגין עיכוב שלא כדין השלושה חגגו בכיכר פריז בירושלים את מותו של יאסר ערפאת השופטת יהודית צור: עיכובם שלל את זכותם לחופש ביטוי והתקהלות
▪  ▪  ▪
בן-גביר. פיצוי על הפרעה בחגיגה [צילום: פלאש 90]

בית המשפט המחוזי בירושלים שב (יום א', 26.4.09) וחייב את המשטרה לפצות שלושה פעילי ימין, בהם איתמר בן-גביר, בגין עיכוב במשטרה שלא כדין. ההחלטה מתייחסת לאירוע משנת 2004 שבמהלכו עוכבו פעילי ימין בעת שיצאו לחגוג בכיכר פריז בירושלים את מותו של יו"ר הרשות הפלשתינית יאסר ערפאת.
החוגגים, איתמר בן-גביר, ישראל ברמסון ועו"ד ברוך בן-יוסף, שרו ורקדו בכיכר, אך עד מהרה נדרשו על-ידי המשטרה, בראשה סגן ניצב מנחם נידם, לפנות את הכיכר. בן-גביר סירב וטען כי זכותו להישאר ואין עילה חוקית לסילוקו. בתגובה הורה נידם על עיכובו ובן-גביר נלקח ללא התנגדות לניידת משטרה. מחאתו של חברו ישראל ברמסון הובילה גם אותו לעיכוב בידי המשטרה וכך גם לגבי ברוך בן-יוסף. השלושה שוחררו כעבור 3.5 שעות, ובהתחייבות עצמית בסכום של 2,000 שקלים. לא הוגש נגדם כתב אישום.
השלושה לא עברו עבירה
בעקבות תביעת פיצויים שהגישו השלושה, פסק בית המשפט כי המשטרה ונידם יפצו בסכום של 3,000 שקלים כל אחד מהם. השופט אריה רומנוב כתב בהחלטה כי מהלך התנועה והסדר לא שובשו באופן ממשי, החוגגים לא התעמתו עם השוטרים, לא התנצחו עם מפגיני נגד, ולפיכך לא עברו כל עבירה. למשטרה לדבריו, לא הייתה עילה חוקית לעכבם. "עיכובם של השלושה היה שלא כדין, דבר שיש בו משום ביצוע עוולה נזיקית המקימה להם זכות לפיצוי כספי. בית המשפט קבע כי הנזק שנגרם למשיבים נובע מהתנהגותה הבלתי תקינה של המשטרה כלפיהם ומהעובדה שנשללה מהם הזכות לבטא את דעתם ואת רגשותיהם, המהווה זכות יסוד".
המשטרה עירערה על ההחלטה בטענה כי סירוב השלושה לציית להוראת השוטר "היווה עילה חוקית ועצמאית לעיכובם לחקירה, מאחר ואין מחלוקת שהוראתו לפזר את ההתקהלות אינה הוראה בלתי חוקית בעליל שאין לציית לה". עוד נטען, כי את שיקול דעתו של השוטר יש לבחון על-רקע הנסיבות בעת המעשה וכי "מדובר היה במאורע חריג שהתרחש במרכז ירושלים, עורר עניין בקרב הנהגים שעברו במקום ויצר הפרעה לשלום הציבור... המאורע עלול היה להלהיט את האווירה המתוחה הקיימת בעיר ירושלים, להדליק חיכוכים וליצור עימותים, ודי בכך כדי לעורר בליבו של השוטר את החשש לביצוע עבירה של התקהלות אסורה". יתרה מכך, המשטרה טענה כי שוטר המחליט לעכב אדם "אינו אמור לשאול את עצמו אם בסופו של יום יוגש נגד האדם כתב אישום אם לאו, אלא רק לבחון האם באותו זמן מתקיימת עילת עיכוב".
סירוב לשוטר אינו עילה לעיכוב
בן-גביר טען מנגד כי לא נדרש על-פי החוק אישור משטרה להתקהלות שמספר חבריה לא עלה על 50 איש. לפיכך למשטרה לא הייתה סמכות לדרוש פיזור האנשים. עוד טען כי גם אם מדובר היה באירוע "מקומם ומרגיז" אין בכך הצדקה לפזר את האנשים או לעכבם, וזאת "לאור החשיבות הרבה שיש לייחס לחופש הביטוי במדינה דמוקרטית". לטענתו, "עיכוב השווא" מנע את זכותו לחופש ביטוי ויש לפסוק לו סכום גבוה מזה שנפסק לו בערכאה קודמת.
כאמור, בית המשפט המחוזי קיבל את עמדת השלושה ודחה את ערעור המשטרה. השופטת יהודית צור קבעה כי "לא הייתה הצדקה לדרישתו של השוטר מבן-גביר לפנות את המקום, דרישה שהסירוב לה היווה את אחת מהסיבות לעיכובו". היא הדגישה כי "אין בסירוב להוראת שוטר, כשלעצמו, כדי לבסס עילה לעיכוב. משאלה הם פני הדברים, ברי כי לא התקיימה עילת עיכוב כלפי השלושה ועיכובם נעשה שלא כדין".
במהלך האירוע לא מדובר היה לדבריה ב"סיטואציה דוחקת, אלימה ורוויית מתח בצורה יוצאת דופן, שבמהלכה נאלצים שוטרים או חיילים לקבל החלטות במהירות מרובה ובתנאי לחץ שאינם מאפשרים להם לשקול בצורה מסודרת ומושכלת את כל הנתונים והאפשרויות. מתיאור האירוע עולה כי בעת ההוראה שניתנה לבן-גביר להתפנות והוראות העיכוב שניתנו לו ולמעורבים נוספים, טרם התפתח עימות כלשהו - ולו מינימלי - בין המתאספים לבין הציבור שמסביב, ואף לא נראה כי עימות כזה עלול היה להתפתח בקרוב, בוודאי שלא בטווח הזמן המיידי".
למשטרה היה מידע מוקדם
היא ציינה עוד כי מהודעת השוטרים עולה שלמעשה, המשטרה ידעה מראש על קיום האירוע בעקבות מידע מודיעיני, ולכן "היה בידם להתכונן לקראתו ולהיערך בהתאם, ואף לנקוט בפעולות 'אחרות וחלופיות' במקום עיכוב השלושה במשטרה".
"פעולת העיכוב אין בה רק כדי לשלול את חירותם של השלושה... היא גם שוללת את זכותם לחופש ביטוי והתקהלות, מאחר ופינוים של השלושה במקום מביא, הלכה למעשה, לחוסר יכולתם לקיים את ההתאספות ולהביע את דעתם בפומבי. ברי כי יש להביא נסיבה זו בחשבון בבחינת ההקשר שבו התקבלה החלטת העיכוב. לאור האמור, יש לקבוע כי בהתחשב במכלול נסיבות האירוע, ההחלטה לעכב אותם בהיעדר עילת עיכוב אומנם הייתה רשלנית ובלתי סבירה".
מאחר שהעיכוב היה לא חוקי וברשלנות, כתבה השופטת, "ראוי להטיל על המשטרה והשוטר נידם אחריות בנזיקין, ועליהם לפצות את השלושה על הפגיעה שנגרמה להם כתוצאה מהעיכוב". לדבריה, כדי לבטל את הזכות לחופש הביטוי צריך שיתקיימו "נסיבות עובדתיות" המצביעות על "חשש אמיתי וסביר לביצוע עבירה, ובענייננו - חשד ממשי להפרת השלום". במהלך אירוע זה "לא הייתה תכלית ראויה ואמיתית" לעיכוב השלושה ומנגד, מדובר היה ב"הפרה של זכות היסוד לחופש הביטוי בדרך של הפגנה או הבעת דעה פוליטית חברתית, זכות הראויה להגנה מיוחדת".
השופטת הורתה למשטרה לפצות את השלושה בסכום של 3,000 שקלים לכל אחד וכן הוצאות משפט בסכום של 2,000 שקלים.

בית משפט המחוזי ירושלים ע"א 2542/08
תאריך:  27/04/2009   |   עודכן:  27/04/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פיצוי לבן-גביר על עיכוב לא חוקי
תגובות  [ 13 ] מוצגות  [ 13 ]  כתוב תגובה 
1
חנן וייס-סנ"צ במשטרה הנו קצין
שמחוייב לחוק  |  27/04/09 09:20
2
כל הכבוד לשופטת
מד' ליונה עיוורת  |  27/04/09 09:46
3
חוגגים מות רוצח והחונטה כועסת.
בעז ש  |  27/04/09 10:09
4
מדינת משטרה מגעילה
קןם'ר  |  27/04/09 10:24
5
זה מה שנקרא - תורת התיגמול!
שאול א.  |  27/04/09 18:11
6
משטרת ישמאל מכה שנית...
ירון זכאי  |  27/04/09 18:55
7
לא יאומן, איזה שופטת אמיצה!!!
אחת לאלף  |  27/04/09 22:38
8
תעקבו אחרי א.ב.ג האם הוא סוכן
אורי ,נתיבות  |  27/04/09 22:51
9
בן גביר גבר וחבל שהפרקליטות רו
נעמה כץ  |  27/04/09 23:41
10
אותו דבר
ע.ג1  |  28/04/09 09:24
11
ראוי לעצור קידום השוטר וקצינו ל"ת
מרק   |  28/04/09 09:44
12
הקשר בין שוטרים לקופים
איצחייק אליהו  |  30/04/09 22:14
13
חוזר בי ומתנצל בפני החיות
איצחייק אליהו  |  17/05/09 02:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מאיה שני
הפרלמנט האירני דחה את בקשתו של נשיא אירן להוריד את גיל המצביעים מ-18 ל-15
איריס פרחי
התובעים טענו שדלת תנור האפייה נפלה כחודשיים לאחר קנייתו ודובר במכשיר פגום    הנתבעת השיבה שהתנור נבדק ונמצא תקין    נפסק שהאשם נעוץ בכוח עליון
מאיה שני
מכתבים של מייסד ארה"ב שנמצאו בלונדון שופכים אור על ההיסטוריה האמריקנית    בין המכתבים התכתבויות בין פרנקלין לבין ראש הצבא הבריטי אדוארד בראדוק המתייחסות לפרשה שהוזכרה אצל פרנקלין אך מעולם לא אומתה ומהוות הוכחה לגדולתו כמנהיג
איריס פרחי
לדברי התובעת, הובטח שכעבור 10 טיפולים השיער יוסר ובפועל עברה 20 טיפולים והשערות לא הוסרו לצמיתות ובנוסף סבלה גם מכוויות    הנתבעת טענה שהכוויה הינה חלק מתופעות הלוואי וחויבה בפיצוי
איריס פרחי
הנאשם חבט באמצעות לבנה בראשו של קשיש בן 75 שישב לתומו על ספסל בגן ציבורי באשקלון ושדד את תיקו    לדבריו, המעשה בוצע בהשפעת אלכוהול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il