X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בני נוער בארה"ב שולחים בממוצע 2,272 הודעות טקסט בחודש פסיכולוגים מודאגים התופעה גורמת לחרדה, הסחת הדעת בבית הספר, ירידה בציונים, נזק חוזר ונשנה מלחץ ומחסור בשעות שינה
▪  ▪  ▪
אין רגע שקט [צילום: AP]

הם עושים את זה בשעות המאוחרות של הלילה כשההורים ישנים. הם עושים את זה כשהם יושבים במסעדה וכשהם חוצים את הכביש הסואן. הם עושים את זה בכיתה כשהידיים מאחורי הגב. הם עושים את זה כל כל הרבה עד שהאגדולים שלהם כואבים לפעמים.
לאחר שחברות הסלולר פיתו אותם ואת הוריהם בתוכניות מסרונים (סמסים) מוזלות, בני נוער בארצות הברית שלחו וקיבלו בממוצע 2,272 הודעות טקסט בחודש ברבעון האחרון של שנת 2008, כך עולה מסקר שביצעה חברת נילסן ופורסם בניו-יורק טיימס. מדובר בכמעט 80 הודעות טקסט ביום, יותר מפי שניים מהממוצע בשנה הקודמת.
התופעה ללא ספק מתחילה להדאיג רופאים ופסיכולוגים, הסבורים כי ההתעסקות עם הודעות האס.אמ.אס. גורמת לחרדה, הסחת הדעת בבית הספר, ירידה בציונים, נזק חוזר ונשנה מלחץ ומחסור בשעות שינה.
ד"ר מרטין ג'ופה, רופא ילדים בקליפורניה, ערך לאחרונה סקר בין תלמידים בשני בתי ספר תיכוניים וגילה כי רבים מהם שולחים באופן קבוע מאות הודעות טקסט בכל יום.
"מדובר בהודעת טקסט אחת בכל כמה דקות", אמר. "ואתה שומע שהילדים עונים להודעות גם בשעות מאוחרות של הלילה, מה שגורם לבעיות שינה בקבוצת גיל שכבר סובלת גם ככה מבעיות שינה".
העלייה בשימוש בהודעות טקסט היא תופעה שקיימת רק בשנים האחרונות ולכן אין נתונים מוצקים לגבי ההשפעות הבריאותיות שלה. אך שר טירקלה, פסיכולוגית העומדת בראש המוסד לטכנולוגיה שחקרה את נושא הודעות הטקסט בקרב בני נוער במשך שלוש שנים, אומרת כי התופעה גורמת לשינוי באופן ההתפתחות של בני הנוער.

דוגמה רעה מההורים

מורים רבים לעיתים קרובות מתעלמים מהנושא. "זו בעיה ענקית והיא נפוצה ביותר", אומרת דברה יאגר, מורה לכימיה בבית ספר תיכון בקליפורניה, שערכה לאחרונה סקר אנונימי ל-50 מתלמידיה - רובם הודו כי הם שולחים הודעות טקסט במהלך השיעור.
"אני לא יכולה לדעת מתי זה קורה, ואין משהו שאנחנו יכולים לעשות בעניין", היא אומרת. "ואני לא מתכוונת לבזבז את הזמן כל יום מחדש כדי לאכוף זאת".
ד"ר ג'ופה אומר כי הורים הרבה פחות מודעים לבעיה של הודעות הטקסט לעומת משחקי המחשב או השימוש הכללי במחשב, והתוכניות הלא מוגבלות של חברות הטלפונים מאפשרות הרבה פעמים להורים שלא לשים לב יותר לפרטים שבחשבון.
למרות זאת, ישנם הורים שמתחילים לנקוט באמצעים. גרג הארדסטי, כתב חדשות בעיתון "The Orange County Register" שבקליפורניה סיפר כי בסוף שנה שעברה בתו בת ה-13, ריינה, שלחה 14,528 הודעות טקסט בחודש אחד. היא הייתה מחזיקה איתה את הטלפון כשהייתה נכנסת למיטה, הופכת אותו למצב שקט וכך שולחת ומקבלת אס.אמ.אסים.
הארדסטי כתב טור על הודעות הטקסט של בתו בעיתון, אך בעקבות הפרסום מספר ההודעות ששלחה עלה ל-24,000. בסופו של דבר, כשציוניה החלו לרדת, החרימו הוריה את הטלפון.
הציונים של ריינה עלו בחזרה והטלפון חזר לידיה, אך הודעות הטקסט הוגבלו ל-5,000 לחודש - ונאסר עליה להשתמש בו בשעות הלילה של אמצע השבוע.
למרות זאת היא טוענת כי יש גורם של צביעות בכל הסיפור: אמא שלה גם היא מכורה לטלפון הסלולרי אותו היא נושאת בארנקה. "היא צריכה להבין קצת יותר, בגלל שהיא תמיד בטלפון", אומרת ריינה. "אבל היא אומרת, 'טוב נו, אני לא רוצה שאת תשלחי הודעות טקסט'".
פרופ' טירקלה מביעה הזדהות ואומרת כי "בני נוער מרגישים שהם נענשים על התנהגות שהוריהם גם הם לוקחים בה חלק, ומתבגרים עדיין צריכים את תשומת הלב של הוריהם".
"למרות שהם שולחים כ-3,500 הודעות בשבוע, כשהם יוצאים משיעור הריקוד הם מתאכזבים לראות את האבא ממתין במכונית כשהוא מחובר לטלפון הנייד" היא מסבירה, "הפנטזיה של כל מתבגר היא שההורה יהיה שם, יחכה, יצפה ויהיה כולו שלו".

לחץ לענות

"אחד התהליכים שעוברים מתבגרים הוא תהליך ההיפרדות מההורים ובמקביל' יש חיפוש אחר שקט ושלווה כדי להפוך לאדם שהם רוצים להיות", אמרה טירקלה. "ההתעסקות בהודעות הטקס פוגעת ישירות בשני התהליכים הללו.
"הפסיכולוגים מקווים לראות את בני הנוער מתנתקים מהוריהם כשהם גדלים והופכים לבוגרים ואחראים על עצמם", היא מסבירה, "אך אם הטכנולוגיה הופכת את השמירה על הקשר לדבר מאד מאד קל, קשה לעשות זאת; כיום ישנם מתבגרים ששולחים הודעות טקסט לאמהות שלהם 15 פעמים ביום ושואלים שאלות כמו: "כדאי לקנות את הנעלים האדומות או הכחולות?".
"וכשמדובר בשקט ושלווה" היא ממשיכה, "אם משהו שצמוד אלייך רוטט כל כמה שניות, קשה מאד להשאר שלווים במצב כזה".
"אם אתה מוצף בתקשורת תמידית, הלחץ לענות מיד הוא גבוה מאד, ולכן אם היית באמצע מחשבה כלשהי אתה יכול לשכוח ממנה".
מייקל האוסור, פסיכותרפיסט באוקלנד שבקליפורניה, אומר כי לבני נוער יש "עניין עצום לדעת מה קורה בחיים של חבריהם, יחד עם חרדה עצומה להשאר 'מחוץ לעניינים'", ומסיבה זו, הוא מאמין, העלייה המהירה בשימוש בהודעות הטקסט יכולה להיות בעלת יתרון רב אך גם לגרום לנזק עצום.
"שליחת אס.אמ.אס. יכולה להיות כלי מדהים, היא מציעה חברות ומבטיחה להשאר מקושר, אך יחד עם זאת, השימוש בהודעות הטקסט עלול לגרום לצעירים להרגיש מפוחדים וחשופים יתר על המידה".

פגיעה באצבעות

שליחת האס.אמ.אס. יכולה לפגוע גם באגודלים של הצעירים. אנני ווגנר, בת 15, תלמידת תיכון מקליפורניה, נהגה לשלוח ולקבל הודעות טקסט בטלפון הסלולרי הקטנטן שלה במהירות הקלדה עצומה. לפני מספר חודשים היא הרגישה בהתכווצות מכאיבה באגודלים (מאוחר יותר החלה להשתמש ב-iPhone שקיבלה ליום הולדתה ה-15 וסיפרה כי שליחת המסרונים הפכה איטית יותר אך גם פחות מכאיבה).
פטר וו. ג'ונסון, פרופ' חבר בפקולטה לבריאות תעסוקתית וסביבתית באוניברסיטת וושינגטון, אמר כי עדיין מוקדם מדי לומר אם סוג זה של לחץ מזיק, אך יחד עם זאת הדגיש כי על בסיס הניסיון שיש עם משתמשי מחשבים, ידוע כי שימוש חוזר ונשנה של הגפיים העליונות עלול לגרום להפרעות של השלד והשרירים, לכן ישנה סיבה טובה לחשש כי שימוש רב מדי בהודעות הטקסט יוביל לנזק זמני או קבוע לאגודלים.
אנני סיפרה כי למרות שבית הספר בו היא לומדת, כמו בתי ספר אחרים, אוסר על השימוש בטלפונים הסלולרים בכיתה, בטלפונים הקטנים אפשר להשתמש כשהם מתחת למעיל או מתחת לשולחן. חבר לכיתה, ארי קפנר, מוסיף "אתה עושה כאילו שאתה מוציא משהו מהתיק".

תאריך:  27/05/2009   |   עודכן:  27/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מסרונים ובני נוער - חרדה, לחץ וחוסר שינה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ממתי שמירת קשר נהפכה לגורם נזק ל"ת
publish or perish  |  2/06/09 13:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
מלבד היותו מוקד תיירותי הפך הגשר לנקודת התאבדות פופולרית - למעלה מ-500 איש התאבדו בקפיצה ממנו למי האוקיינוס הקרים
יפעת גדות
לגלות סובלנות
איריס פרחי
המערער טען שבית משפט השלום החמיר עמו, למד את הלקח והחל בטיפול גמילה מאלכוהול    בית משפט מחוזי קיבל את הערעור, חרף קביעתו שהמערער תוקפני, וקיצר את תקופת המאסר
איריס פרחי
לקוח תבע את בנק הפועלים בטענה שפקידה הודיעה לאביו על חריגה בחשבונו וגרמה לקרע ביחסיהם    הבנק השיב שפרטיותו של התובע לא נפגעה ולא נגרם נזק    התביעה נדחתה
איריס פרחי
לדברי התובע, הנתבעת סיפקה לו משקפיים עם מספר שגוי ולאחר שתיקנה את טעותה - התעכבה במסירתם    הנתבעת טענה שהתובע היה מרוצה מהבדיקה השנייה וחויבה בפיצוי התובע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il