מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב, שנעשה על-ידי המומחה לנשימה פרופ' מל רוזנברג מהפקולטה לרפואה, גילה כי תמצית קפה יכולה לדכא את החיידק שגורם לריח רע בפה. ניסויים שערך במעבדה הראו כי התמצית מצליחה להסתיר את נוכחות החיידקים וכך מונעת את הריח הרע.
"כל אחד חושב שקפה גורם לריח רע", אומר פרופ' רוזנברג. "וזה בדרך כלל נכון, משום שקפה, שיש לו השפעות מייבשות על הפה, הופך חזק יותר כאשר הוא מעורבב עם חלב, ויכול להתסיס חומרים המדיפים ריח רע".
אך מסתבר שלא תמיד. "בניגוד לציפיות שלנו, גילינו מספר מרכיבים בקפה שלמעשה מדכאים ריח רע", מסביר פרופ' רוזנברג.
ממצאי המחקר שערך הוצגו בחודש שעבר בפני חברת האגודה הבינלאומית למחקר ריח הנשימה בגרמניה.
"טסטר-צ'ויס" - לסילוק החיידקים הרעים? במעבדה, צוות החוקרים עקב אחר הריח החיידקי שיצר הקפה ברוק. במסגרת המחקר, נבדקו שלושה סוגים שונים של קפה: קפה עלית, קפה טורקי לנדוור וטסטר-צ'ויס. פרופ' רוזנברג ציפה להראות את ההשפעה של הקפה על הריח הרע במבחנות עם הרוק, אך להפתעתו - לתמציות הייתה השפעה הפוכה לגמרי.
"הלקח שלנו [מהניסוי] הוא צניעות", אמר פרופ' רוזנברג. "ציפינו לגלות שהקפה יגרום לריח רע, אך יש משהו במשקה הקסם הזה שיש לו השפעה הפוכה".
פרופ' רוזנברג מקווה לבודד את המולקולה המדכאת את החיידק כדי להשיג את היתרון הגדול ביותר של הקפה. "לא נשתמש בתמצית הגולמית", אמר, "אלא בחומר האקטיבי שבה".
התגלית תוכל אולי לתרום בעתיד לפיתוח סוג חדש לגמרי של מי פה, סוכריות ומסטיקים. ניתן יהיה להוסיף אולי תמצית קפה מזוקקת לסוכריות כדי למנוע את היווצרות החיידק, לדכא את הריח הרע ואת המקור שלו, במקום לטשטש את הריח עם טעם המנתה.
פרופ' רוזנברג הוא מדען מצליח וממציא שכבר פיתח מי פה פופולרים הנמכרים בכל אירופה, בדיקת נשימה שניתנת לנשיאה בכיס, ומסטיק נגד ריח רע.