X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
כך טען עו"ד עודד פלר מן האגודה לזכויות האזרח בעתירה שהוגשה לבג"צ כנגד ההפרדה האתנית בלשכת משרד הפנים בבאר שבע השופטת פרוק'ציה: יש לגבש נוהל חדש
▪  ▪  ▪
כך תתיש את הערבי ותייאשו

בדיון שנערך (יום ג', 26.01.10) בבג"צ בעתירת האגודה לזכויות האזרח נגד ההפרדה האתנית בלשכת משרד הפנים בבאשר שבע, קבעה השופטת פרוקצ'יה כי על משרד הפנים לגבש וליישם נוהל חדש, אשר יחול על כל לשכות משרד הפנים, ויגדיר את המקרים שיצריכו מבחינה עניינית טיפול בבקשות למעמד על-ידי פקידים בעלי מומחיות (למשל: בחינה של חשד לריבוי נישואין; שימוע שנערך לא בעברית; בחינת מסמכים שאינם בעברית; וכו'). הנוהל, לפי הוראת השופטת, ייושם בחודשים הקרובים, והאגודה לזכויות האזרח תבחן את יישומו.
בעתירה, שהגישה האגודה לזכויות האזרח ב 2.11.08 מבקשת בין היתר האגודה להקל על ערבים אשר מבקשים הסדרת מעמדם בישראל, באמצעות פתיחת לשכות נוספות, הקצאת עובדים דוברי ערבית ללשכות אלו, איחוד המחלקה המטפלת בבקשות למעמד של ערבים בלשכת משרד הפנים בבאר-שבע עם מחלקת האשרות ה'רגילה' בלשכה, תוך מניעת הפרדה פיזית בין ערבים ללא-ערבים בלשכה.
כן מבקשת האגודה לזכויות האזרח להקל את הנגישות למשרד הפנים. האגודה קובלת לא רק על ההפרדה הפיזית בין ערבים ללא ערבים אלא גם על התנאים הפיזים הגרועים שבלשכה המיועדת לערבים בלבד, הכל כפי שהיא מתארת בציוריות בעתירתה:
"בעוד שמבקשי המעמד שאינם ערבים מתקבלים באולם מרווח ומואר, מתקבלים מבקשי המעמד הערבים בחדר הביטחון האטום של הלשכה, שמסדרון צר מוביל אליו. במחלקת האשרות, בה מטופלים מי שאינם ערבים, יש ארבעה עמדות לקבלת קהל. במחלקה המטפלת במבקשי מעמד ערבים יש שתי עמדות בלבד, המאוישות, בדרך כלל, על-ידי פקידה אחת. אין כל דרך מעשית וזמינה לתיאום תור לצורך קבלת שירות ואין כל דרך לברר מה עלה בגורל הטיפול בבקשה, אלא על-ידי התייצבותם הפיזית של מבקשי המעמד הערבים - מכל רחבי הדרום- בלשכה".
עד כאן תיאור האגודה על הקשיים הפיזיים והביורוקרטיים אשר מוערמים על ערבים מבקשי מעמד.
לאחר שמתארת האגודה במבוא לעתירתה את התנאים הקשים בלשכות משרד הפנים ואת הקשיים בנגישות ללשכות אלו, אשר כמו לקוחים מתיאור ובריאני על האופן שבו בכוחה של ביורוקרטיה להשפיע לשלילה על הקצאת זכויות מהותיות דה-פקטו, היא עוברת בפירואט של "מן הכלל אל הפרט", לתיאור סיפור חייו של העותר, "בדואי מחוסר אזרחות, כבן שישים, הסובל ממחלת ריאות, ומשתכר בצמצום מעבודתו כאיש אחזקה בבית הספר", ואשר "נסיעות חוזרות ונשנות לבאר-שבע לצורך קבלת טפסים, תיאום תור, הגשת בקשה, בירור מה עלה בגורל הבקשה וקבלת רישיון ישיבה חדש- מקשות עליו מאוד. כל נסיעה לבאר-שבע ובחזרה לאילת בתחבורה ציבורית משמעה מאמץ, הוצאה כספית, ויום עבודה שהלך לאבדון".
האגודה ממשיכה ומתארת בעתירתה את ההשפלה שהיא מנת חלקם של תושבים ערביים אשר נאלצים להרחיק לכת עד לבאר-שבע בכדי לקבל שירות ממשרד הפנים, כמו גם את אי התוחלת בכך, שכן רבים מהם דוברי עברית שוטפת, ויכולים לקבל שירות בכל לשכה באזור מגוריהם. היא שבה לתאר את המשוכות הביורוקרטיות בסעיף 10 לעתירתה:
"המועד לקביעת הפגישה בטלפון הוא בימים א', ג', וה', בלבד בין השעות שתיים לשלוש בצהריים. אין מענה לטלפון בשעות אחרות, ובשעה היעודה הסיכוי להשיג את הלשכה קלוש".
הסיכוי הקלוש להשיג את הלשכה מוביל את הפונים להגרר שעות בדרכים בכדי למסור את מסמכיהם, המקוריים לעיתים, ללשכה, תוך שזו אינה מספקת להם אישור על עצם מסירתם של המסמכים. האגודה מוסיפה ומציינת בעתירתה כי טיפול נפרד למבקשי מעמד ערבים ולא-ערבים נהוג בכל הלשכות בארץ.
עתירת האגודה לזכויות האזרח נסמכת על איסור ההפליה אשר שב ונשנה בפסיקות בג"צ, על סעיף 3(א) לחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים, ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, התשס"א - 2000, אשר מכוח סעיף 11 לו חל גם על המדינה. האגודה לזכויות האזרח קושרת בסעיף 28 לעתירתה בין המכשולים הבירוקרטיים שתארה בהרחבה לעיל, לבין הפגיעה בעיקרון השוויון ומציינת את ההלכה הפסוקה ולפיה כל עוד התוצאה מפלה, אין נפקא מינה שאין כל כוונה להפלות.
משרד הפנים, בתשובתו, מציין כי ההפרדה הפיזית היא מטעם צודק של צורך בהתמקצעות בכל סוג-טיפול. עוד מציין משרד הפנים מציין בתגובתו כי החלוקה נעשית על-פי ארץ המוצא של בן הזוג, והיות וארץ המוצא של בני זוגם של מרבית מבקשי המעמד הערבים היא 'האזור' (שטחי יו"ש) נוצרת מראית עין של בידולם הפיזי של הערבים דווקא בלשכות משרד הפנים, ולא כך היא; משרד הפנים מסכים לבטל את מראית ההפרדה הפיזית וקובע כי "תבוטל כל חלוקה בקביעת התורים ובקליטת בקשות ראשונות למעמד במסגרת ההליך המדורג", וכן כי "יושמטו כל הסממנים המצביעים לכאורה על ההבחנה או אפליה לכאורה, אף כי נעשו שלא במתכוון, וכי כל אמירה שיש בה להצביע על הבחנה כאמור - תרד". לאחר שמצהיר משרד הפנים על סילוק מראית העין של האפליה, הוא מבקש לדחות את העתירה שכן לשיטתו כל המחלוקות נמוגו.

לא מסתפקים בביטול ההפרדה הפיזית

עם זאת, דומה שהשופטת פרוק'ציה לא הסתפקה בטיפול הקוסמטי של איחוד כל מבקשי הסדרת המעמד באשר הם באולם הגדול, המואחר, בעל החלונות הגדולים ובעל 6 עד 8 עמדות, ונעתרה לבקשת האגודה לזכויות האזרח, להורות למשרד הפנים לשנות נהלים באשר ל'אימתי יקום צורך בטיפול נפרד במבקשי מעמד ערבים' וכיצד, וזאת, לדבריה, "בכדי למנוע שרירות". "הרעיון הוא", לדברי עו"ד עודד פלר מן האגודה לזכויות האזרח, הוא "למנוע הפניה אוטומטית של ערבים לפקידים מיוחדים, ולהחליט האם עושים זאת אך ורק במקרים בהם יש לכך הצדקה עניינית, ועל-פי קריטריונים ברורים ופומביים".
למשרד הפנים נתנו שמונה חודשים, שבהם תסייר האגודה לזכויות האזרח בלשכות ותבדוק אם השינוי המהותי מתרחש.
סוגיות נוספות שהעלתה האגודה לזכויות האזרח בעתירתה, כגון שאלת ה'היגררות' הפיזית של תושבי הדרום דווקא ללשכה בבאר שבע, נפתרו בהסכמה בין האגודה לבין משרד הפנים והדיון בהם התייתר.

סיפור קפקאי

עו"ד עודד פלר אינו מהסס לאמר כי "מזה שנים מתעמר משרד הפנים במבקשי מעמד שאינם יהודים, ובערבים שבהם יותר מבאחרים". בדוח שפרסמה האגודה ([קישור]
), ואשר קרוי, בסגנון אורווליסטי משהו אשר מצלצל כמו 'מיניסטריון האמת' של אורוול, "המינסטריון", האגודה אינה מסתירה את עמדתה כי הנהלים הביקרוקרטיים הקשים והעדר הנגישות ללשכות, הכל בסגנון קפקאי שבו לאזרח לכאורה מוקנות זכויות אך בדרך למימושן הוא נדרש לעבור שבעה מדורי ביורוקרטיה בלתי אפשרית, לא נועדו אלא למנוע זכויות מהותיות מתושבים ערביים, ובין היתר את הזכות לאיחוד משפחות אשר המדינה שללה בחוק האזרחות ומשלימה את עבודתה החקיקתית דרך נהלים, שלכאורה הם ביורוקרטיים אך בפועל, נועדו לקצץ במהות, קרי, בזכויותיהם של הערבים.
פלר אינו מסתיר את חששו כי הנהלים שיגבש משרד הפנים "יהיו למראית עין". לגישה זו, לדבריו, היו שותפים השופטים בדיון שבעל פה, ועל כן העתירה נותרה תלויה ועומדת, ונתנו שמונה חודשים לגיבוש נוהל, ליישום ולמעקב. "בתקופה זו", לדבריו, "תוכל האגודה לעקוב אחר הישום בפועל, ובסיומה לדווח לבית המשפט האמנם מדובר במראית עין או בשינוי של ממש. לאחר מכן בית המשפט יתן החלטה נוספת".

תאריך:  27/01/2010   |   עודכן:  27/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"משרד הפנים אינו יכול לקיים הפרדה על-בסיס אתני"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
הצעת חוק חדשה להגנה על הספרות    בשנתיים הראשונות תינתן הגנה במסגרת החוק גם למו"לים    הרשתות יורשו למכור ספרים בכל מחיר שיבחרו, אך לא על חשבון התמלוגים לסופרים ולמו"לים
מחלקה ראשונה
עידן יוסף
בלול בקיבוץ עין שמר התגלתה המחלה    עשרות אלפי עופות יושמדו בבוקר    הקיבוץ נתון בסגר מחשש להתפשטות
מערכת אתר ערוץ הספורט
וובר הציל את גרנט מהפסד ביתי. קאבול (עצמי) העלה את הפטישים ליתרון
אודי גולן
משרד התחבורה והמשטרה יצאו למבצע בעיר    עשרות תיבות הילוכים ואופנוע החשודים כגנובים התגלו    שר התחבורה: "פעילות של מוסך בלתי מורשה עלולה לגרום לכשלים טכניים ובטיחותיים"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il