X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
המטרה: מניעת תמריץ לבנקים להעדיף הפצת מוצר פיננסי אחד על פני האחר
▪  ▪  ▪
צפוי להגביר את הפיקוח על הבנקים. חזקיהו [צילום: פלאש 90]

עמלת ההפצה צפויה להתבטל בקרוב - כך עולה מיוזמה שמגבשים רשות ניירות ערך, בנק ישראל ומשרד האוצר. עמלת הפצה היא עמלה שגובים הבנקים ממנהלי קרנות הנאמנות בעבור הפצת הקרנות.
ל-TheMarker נודע, כי קיימת כוונה לבטל את עמלת ההפצה במסגרת תיקון לחוק השקעות משותפות בנאמנות, המסדיר, בין השאר, את פעילות קרנות ההשקעה זרות בישראל. מדובר ביוזמה שמצויה בשלב ראשוני, ואם תצא לפועל, יידרש שיתוף פעולה בין הגופים הרלוונטיים.
עמלת ההפצה נקבעה במסגרת רפורמת בכר, לאחר שהבנקים מכרו את חברות קרנות הנאמנות שבבעלותן ולא יכלו לגבות דמי ניהול מקרנות הנאמנות. את עמלת ההפצה משלמים מנהלי הקרנות למפיץ הקרן - משמע לבנק או לחבר בורסה. כיום הבנקים הם צינור ההפצה המרכזי בענף.
בעקבות ביטול עמלת ההפצה הבנקים צפויים לגבות מהלקוחות עמלות קנייה ומכירה על קרנות הנאמנות. במקביל, ביטול עמלת ההפצה עשוי להוביל להפחתת דמי הניהול שגובים מנהלי הקרנות.
היוזמה לשינוי נוצרה בעקבות הכנת תיקון לחוק השקעות משותפות בנאמנות. במסגרת החוק החדש, שעל פיו יפעלו קרנות הנאמנות הזרות בישראל, התברר כי קרנות אלה אינן מוגבלות בשיעור דמי ההפצה שאותם הן יכולות לשלם לבנקים. כך נוצר חשש כי לבנקים יהיה תמריץ להעדיף קרנות אלה על פני הקרנות המקומיות.

מניעת תמריץ לבנקים

במסגרת הצעת החוק, הוחלט בשלב ראשון להגביל את עמלות ההפצה בקרנות הנאמנות הזרות ולהשוותן לעמלות ההפצה בקרנות הנאמנות הישראליות. עם זאת, חל שינוי נוסף והוחלט כי כדי למנוע תמריץ לבנק המפיץ להעדיף קרנות נאמנות על פני קרנות נאמנות מחקות (- ETF קרנות סל העוקבות אחר מדד מסוים) שעליהם הבנק אינו גובה עמלת הפצה, תעודות הסל שגם עליהן הבנק אינו גובה עמלת הפצה או כל מוצר פיננסי אחר - יתוקן החוק, כך שהבנק לא יוכל לגבות עמלת הפצה על הפצת הקרנות, אך יוכל לגבות עליהן עמלת קנייה ומכירה.
זהו השינוי המשמעותי הראשון שנעשה בדרכי התגמול שנקבעו ברפורמת בכר. בדיוני הוועדה הפעילו הבנקים לובי חזק לקביעת עמלת ההפצה, וניתן לשער כי היוזמה הנוכחית תיתקל בהתנגדות מצידם.
ההצעה הועברה לשר האוצר, יובל שטייניץ, בימים האחרונים. ככל הידוע, המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, מסכים לשינוי החקיקה. חזקיהו גם צפוי להגביר את הפיקוח על הבנקים בממשק שלהם עם קרנות הנאמנות לכשיעבור התיקון לחוק.
לקוח הרוכש כיום קרן נאמנות, משלם דמי ניהול למנהל הקרן שנעים בין 0% בקרנות כספיות ל-3% בקרנות מנייתיות. בכמה מהקרנות הלקוח יכול גם לשלם שיעור הוספה הנע בין 0.5% ל-2.5% שנגבה ביום רכישת היחידות בקרן, ודמי נאמנות לנאמן בשיעור של כ-0.1%. מנהל הקרן משלם לבנקים דמי הפצה בשיעורים משתנים: 0.125% לקרנות כספיות, 0.25% לקרנות שקליות, 0.8% לקרנות מנייתיות ו-0.4% לקרנות אג"ח. מנהלי הקרנות אינם משלמים לבנקים עמלות הפצה על קרנות סל.
שוק קרנות הנאמנות הוא שוק תחרותי. ההערכה העומדת בבסיס היוזמה היא שכתוצאה מהפחתת עמלת ההפצה ייהנה הלקוח, כך שדמי הניהול שגובים ממנו מנהלי קרנות הנאמנות יירדו בעקבות ההפחתה בהוצאותיהם.
ואולם הקושי העיקרי בהצעה הוא התמריץ שנוצר לבנקים "לגלגל" את התיק של הלקוח. קרנות הנאמנות הן מכשיר חיסכון לטווח בינוני, אך בתרבות שנוצרה כיום, הציבור מוכר את הקרנות כאשר השוק עובר לירידות. כיום המח"מ הממוצע של לקוח בקרן הוא שלושה עד שישה חודשים. השאלה הגדולה היא אם ביטול עמלת ההפצה לא יוביל לכך שהיועצים בבנקים יגלגלו במהירות לקוחות מקרן לקרן בעבור עמלות קנייה ומכירה.
בענף תעודות הסל הלקוח משלם כיום עמלות קנייה ומכירה לבנקים בשיעור של 0.6%. בקנייה או מכירה של מק"מ העמלה הממוצעת היא 0.1%, באג"ח או מניות - 0.6%, ובניירות ערך זרים - 1%. עמלת הקנייה והמכירה נקבעת על-ידי הבנקים במו"מ עם הלקוח ומשתנה בהתאם להיקף פעילותו. לפני רפורמת בכר היו רשאים הבנקים לגבות עמלות קנייה ומכירה בקרנות נאמנות; בפועל, הבנקים נתנו אז הנחה ללקוחות שקנו את קרנות הבית ונהנו מדמי הניהול שגבו מהלקוחות.
בבנק ישראל סירבו להגיב לידיעה.

פורסם במקור: אתר דה מרקר
תאריך:  02/03/2010   |   עודכן:  02/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מכה לבנקים: לא יגבו עמלות הפצה מקרנות הנאמנות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלון עידן
לערוצים המסחריים יש אינטרס גדול שיהיה ערוץ ראשון אומלל שלא ייסגר לעולם    כי כל עוד קיים "שידור ציבורי", אפשר להמשיך לעשות זבל בערוץ המסחרי
בן פרץ
הפרומואים והבילד אפ לקראת התחקיר של "שומר מסך" על אורן זריף הבטיחו להמם אותנו בממצאיהם    אבל במבחן המציאות, ממש כמו זריף עצמו, קיבלנו המון פרסומות שנדחפו לגרוננו, הבטחות בלי כיסוי ואובר דרמטיות מביכה
יפעת גדות
הממצאים חיזקו את הסברה כי בעבר חם ולח יותר, היה הכוכב מסוגל לקיים עליו חיים
עידן יוסף
פיתוח התוכנית הסמוכה לסילוואן גורר תגובות נגד משמאל ומימין    88 בונים שלא-כחוק שבתיהם ייהרסו - יפוצו    ארה"ב מותחת ביקורת על התוכנית לבנות מאות דירות במזרח העיר
עידן יוסף
מערכת הלמידה המתוכללת הופעלה על-ידי הסַיָּע בפני הכיתה המדומה    מסובך? לא ברור? הציבור מוזמן לשנות    מכון התקנים מפרסם לביקורת הציבור תקן למונחי למידה מתוקשבת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il