מסגרת חקיקתית חדשה תסדיר את אמות-המידה לגידול, לייצור, לטיפול ולשיווק של תוצרת חקלאית טרייה לשוק המקומי. גם תוצרת מיובאת תחויב לעמוד באותן אמות-מידה. הצעת חוק בנושא אושרה (יום א', 7.3.10) בוועדת השרים לחקיקה, ותובא בקרוב להצבעה בכנסת.
על-פי ההצעה, יהיו תקנים מחייבים בכל שרשרת הגידול של פירות וירקות שיבטיחו טריות. דרישות הסטנדרטים יעסקו בבטיחות המוצר (איכות מי ההשקיה, אי-הימצאות שאריות חומרי הדברה, יישום תקנות שר הבריאות בנושא דישון וכיו"ב).
הצרכן מרוויח מי שירוויחו מן המהלך הם בעיקר הצרכנים. משווקי התוצרת הקמעונאיים - רשתות השיווק והחנויות - יחויבו למיין, להפריד בין הסוגים ולסמן כל ירק או פרי לפי איכותו. כיום לא נהוגה ברשתות ובחנויות הפרדה בין סוג א' לסוג ב', וכך נאלצים צרכנים לשלם מחיר אחיד עבור מוצר שאיננו הומוגני מבחינת איכותו. הציפייה היא כי מכירת התוצרת כשהיא מסווגת לפי האיכות תביא לקביעת מחירים בהתאם.
את הצעת החוק הגישו שר החקלאות
שלום שמחון ושר האוצר
יובל שטייניץ. שמחון, שהתחיל את הנעת המהלך עוד בכהונתו הקודמת כשר החקלאות, הסביר שקביעת אמות המידה תאפשר השוואת איכות התוצרת המופנית לשוק המקומי לאיכות הגבוהה של התוצרת המיועדת לייצוא. "אין סיבה שהצרכן בישראל לא ייהנה מתוצרת חקלאית טרייה ואיכותית בדיוק באותה רמה ממנה נהנה הצרכן באירופה, הקונה תוצרת ישראלית", אמר השר שמחון. השר שטייניץ אמר כי הרפורמה תשפר את הבקרה והליכי הבדיקה של הירקות.