X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מדעני מכון ויצמן למדע הצליחו ליצור אף אלקטרוני שמסוגל לחזות את מידת הנעימות שיחוו בני אדם כשיריחו ריחות לא מוכרים יישומים עתידיים אפשריים: נטרול רעלים סביבתיים והעברה דיגיטלית של ריחות
▪  ▪  ▪
הריח לא תלוי בהעדפה אישית [צילום: AP]
מימין לשמאל: פרופ' נועם סובל, ד"ר רפי חדד ופרופ' דוד הראל [צילום: מכון ויצמן]

גלית יצחק
האף האלקטרוני מריח גם מחלות כליה

האף האלקטרוני יהיה מסוגל לחזות את מידת הנעימות שיחוו בני אדם כשיריחו ריחות לא מוכרים. כך מדווחים מדענים ממכון ויצמן ומציינים כי גילוי זה סותר את הגישה לפיה תפישת הריח תלויה בהעדפות אישיות ובהקשרים תרבותיים.
המדענים הראו כי מידת הנעימות המלווה ריח מסוים, תלויה במבנה המולקולה של חומר הריח, וכי שינויים הנובעים מהעדפות אישיות או תרבותיות, מתרחשים רק בהקשרים מסוימים.
ממכון ויצמן נמסר, כי לגילוי זה יש השלכות יישומיות במספר תחומים, בהם: ניטור ריחות רעים, נטרול רעלים סביבתיים וסריקת ריחות לתעשיית הבשמים וחומרי הריח. בנוסף, הם מהווים צעד חשוב נוסף בדרך לפיתוח שיטה להעברה דיגיטלית של ריחות.
במכון מסבירים, כי הרכיב העיקרי באפים האלקטרוניים הוא מערך של קולטנים (סנסורים) כימיים. כאשר חומר ריח מסוים עובר דרך האף האלקטרוני, התכונות המולקולריות שלו מפעילות את הקולטנים באופן היוצר תבנית אלקטרונית ייחודית - מעין טביעת אצבע אופיינית לחומר הריח. את האף האלקטרוני "מאלפים" באמצעות דוגמאות ריח, וכך מקנים לו מאגר מידע ראשוני. לאחר-מכן, יוכל המכשיר לזהות את דוגמאות ריח המוצגות לו באמצעות השוואה של טביעות האצבע שלהם לאלה המצויות במאגר. בניגוד לבני-אדם, כאשר מציגים לאף האלקטרוני ריח בלתי מוכר, שטביעת האצבע שלו לא הוקלטה ונשמרה במאגר, הוא לא יוכל לזהות או לסווג אותו.
קבוצת המדענים ממכון ויצמן למדע, שכללה את ד"ר רפי חדד תלמיד מחקר (אז) בקבוצותיהם של פרופ' נועם סובל מהמחלקה לנוירוביולוגיה ושל פרופ' דוד הראל מהמחלקה למתמטיקה שימושית ומדעי המחשב, וכן את אבבה מדהני מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון וד"ר יהודה רות מהמרכז הרפואי וולפסון, נקטו בגישה מסוימת על-מנת לפתור את הבעיה - במקום לאמן את האף האלקטרוני בדרך של הרחת ריחות מסוימים, הם לימדו אותו לקבוע את מיקומו של ריח על-גבי רצף המדרג את מידת הנעימות של הריח. כלומר, לימדו את האף האלקטרוני לחזות האם הריח יסווג בצד הנעים של הרצף, בצד הלא נעים שלו, או בכל נקודה ביניהם.
גישתם נבדקה בקרב ילידי הארץ
המדענים בדקו את גישתם בקרב מדגם מייצג של מתנדבים ילידי הארץ, ועל בסיס הנתונים שהתקבלו הם פיתחו "אלגוריתם נעימות" אותו הזינו לאף האלקטרוני, וחזו באמצעותו את מידת הנעימות של מגוון ריחות חדשים שלא נכללו במאגר המקורי. השוואת הדירוג שעשה האף האלקטרוני, לזה שעשתה קבוצה חדשה של מתנדבים, הראתה על חפיפה גבוהה של כ-80%. כש"הסתפקו" המדענים בסיווג של הריחות לאחת משתי קטגוריות - נעים או לא נעים, הגיעה רמת הדיוק של האף האלקטרוני ל-99%.
בדקו את השערתם גם באוכלוסיות אחרות
המדענים בדקו את השערתם לגבי האף האלקטרוני בקרב קבוצת מתנדבים שעלו לישראל מאתיופיה. מהממצאים עולה, כי גם במקרה זה מגיע האף האלקטרוני לדירוג דומה לזה שהתקבל על-ידי המתנדבים, למרות שה"תכנות" שלו נעשה על-סמך נתונים שנאספו מילידי ישראל. מויצמן נמסר, כי עובדה זו מרמזת על-כך שתרבויות שונות חולקות בסיס משותף בתפיסת הנעימות של ריחות.
לדברי פרופ' נועם סובל, "העובדה כי ביכולתנו לחזות אם אדם בלתי מוכר לנו יאהב חומר ריח מסוים, ללא קשר לרקע התרבותי שלו, מעידה על-כך שנעימותם של ריחות היא תכונה ביולוגית בסיסית, וכי היבטים מסוימים במבנה המולקולרי של החומר הם הקובעים האם ריחו יהיה נעים או לא".
"אנו מאמינים כי רק בהקשרים מסוימים, הרקע התרבותי אכן משפיע על תפיסת הנעימות של ריחות. לדוגמה, רבים תוהים כיצד ייתכן שהצרפתים אוהבים את הריח של גבינות צרפתיות, בעוד שיתר האנשים חושבים כי הריח דוחה. במקרה זה, אנו מאמינים כי הצרפתים אינם סבורים כי מדובר בריח נעים כשלעצמו, אלא שהוא מעיד על איכותה של הגבינה. אם הריח היה מוצג מחוץ להקשרו - כדגימת נוזל בצנצנת - גם הצרפתים היו מדרגים אותו כלא-נעים, כמו כל אדם אחר", אמר פרופ' סובל.

המחקר התפרסם בכתב-העת המדעי PLoS Computational Biology
תאריך:  15/04/2010   |   עודכן:  15/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הריח נעים לך? האף האלקטרוני יקבע
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
דרוש פתרון לנאדים מסריחים
גפילטא פיש  |  17/04/10 13:20
 
- הפתרון הוא:לאכול אורגני ולהיות
א/'  |  18/04/10 02:28
 
- גם שתיה מרובה מפחיחתה נאדים
איציק,  |  18/04/10 10:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
פרס: "חנוכת שדרת בן-גוריון בפריז היא כבוד למדינת לישראל"    ראש העיר של פריז, ברטראן דנ"אה: "צרפת גאה להכניס להיסטוריה שלה את מורשת בן-גוריון"
עכבר העיר אונליין
בעונת האולסטארס של 'הישרדות' יתמודדו מול הכוכבים הוותיקים מעריצים מושבעים של התוכנית    הבוקר הודלפו שמותיהם לרשת ולמרות שטרם אושרו הפרטים, אנחנו עורכים לכם היכרות ראשונית
אלעזר לוין
היועץ המשפטי לממשלה כבר נזף בו על גסותו    ערך אירועים לציבור החרדי במימון עירוני
עופר וולפסון
ביהמ"ש קבע כי אפל העניק שוחד לצורך קידום ענייניה העסקיים של חברת הנדל"ן שלו    הורשע בכל שלושת סעיפי האישום    כמו-כן, קבעו השופטים כי אפל מימן את מערכת הבחירות של ראש עיריית לוד לשעבר בני רגב, שהורשע בקבלת שוחד    עוזרו של אפל, בני תבין, הורשע גם הוא במתן שוחד
גלית יצחק-אוגנוב
כך עולה מסקר שערך מותג הטיפוח סבוקלם בשיתוף סטודיו C    חלקן סבורות שהקוסמטיקה הישראלית בכלל, איכותית יותר מקוסמטיקה המיובאת מחו"ל    8% קונות תמיד ייבוא מחו"ל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il