X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
פרקליט המדינה לדור
פרקליט המדינה הפיץ הנחיות לפרקליטי המחוזות בניסיון להביא לשיפור ולייעול של ההליכים הפליליים כאשר עולה הרושם כי ננקטים צעדי עיכוב והשהיה בלתי ענייניים, שנועדו לדחות באורח מלאכותי את ההכרעה בתיק, תציע הפרקליטות לבית המשפט להקדים דווקא את שמיעת הראיות
▪  ▪  ▪

פרקליט המדינה, משה לדור, שיגר מכתב לפרקליטים הבכירים בפרקליטות המדינה וציין כי בשנים האחרונות התפתחה תופעה מדאיגה ביותר של הימשכות וסרבול ההליך המשפטי בכלל, וזה הפלילי בפרט.
"התופעה מוכרת לנו במיוחד בפרשיות בעלות היקף רחב או בינוני. למרבה הצער, הניסיון שאנו צוברים לאחרונה, הוא שבמקום שהדיונים בתיקים אלה ימוקדו בעיקר, והמחלוקות תצומצמנה לאלה שבאורח אמיתי - לא מלאכותי - טעונות הכרעה, לא פעם מוצאים אנו עצמנו כולנו - בתי המשפט, הפרקליטים ועורכי הדין כאחד - אנוסים לנהל הליכי לוואי מוקדמים או התדיינויות ממושכות, מנופחות ורוויות בהליכי סרק, המבזבזים משאבי זמן יקרים והמאריכים ללא הצדקה של ממש הכרעות במשפטים חשובים", כתב.
לדבריו, אין מנוס מלומר שיוזמי הליכים משפטיים נתלים דרך כלל בזכותם לפעול בפני בית המשפט למיצוי זכויות לקוחותיהם בכל דרך "יצירתית" אפשרית, אך לעיתים - תוך ניצול לרעה של הכלל על-פיו "חובה ליתן לכל מתדיין את יומו בבית המשפט".
"הליכים מיותרים שכאלה חוטאים לתפקידם ולייעודם הראוי והופכים את הדיון המשפטי למערכה שתכליתה עיכוב והשהיה, שנועדה בין היתר להתיש את הפרקליטות ולמנוע מבית המשפט את האפשרות להגיע להכרעה במחלוקת האמיתית שהובאה לפתחו באופן אפקטיבי ותוך זמן סביר", ציין.
לדבריו, עוד יש להזכיר בדאגה, כי המגמה ההולכת וצוברת תנופה בשנים האחרונות היא, שלאחר שטענות שכאלה מועלות לראשונה (חלקן לגיטימיות כמובן) הן "תופסות" תנופה במסגרת מה שנראה כ"תהליך המזין את עצמו" עד לכדי "אימוץ" קו הטיעון החדש ושימוש ממוחזר וגובר בו בבתי המשפט באין ספור משפטים.
"די בדוגמאות לכך כגון - ניצול היתר של טענת "ההגנה מן הצדק", וקרבות ההתשה לקבלת "חומרי חקירה" מן "הפריפריה הרחוקה" של ליבת המחלוקת - אם בכלל. בתוך כך, הנזק הנגרם באותם מקרים, כתוצאה מהתדיינות עקרה וחסרת תוחלת שכזו, במסגרת ההליך המשפטי המנופח, גורם לפגיעה באינטרס הציבורי על שלל היבטיו; פגיעה שמתבטאת, בין השאר, בעוול הנגרם לנפגעי העבירה, וכמובן גם בכך שמערכת האכיפה נתפסת כבלתי אפקטיבית ומרתיעה דייה", כתב לדור.

הפרקליטים יפעלו למרות ההכבדה בעבודה עליהם

"בתי המשפט ערים מזה זמן למציאות שהלכה והחריפה בתחום "גרירתם" של משפטים על פני פרקי זמן ארוכים, והדבר בא לידי ביטוי בין השאר במגמה שבהנחיית נשיאת בית המשפט העליון בדבר צמצום הנכונות להיעתר לבקשות לדחיית דיונים. לעניין זה, נפעל גם אנו -הפרקליטים - לשיתוף פעולה עם ההנחיה, אפילו יכביד הדבר עלינו במסגרת הערכותינו לדיונים. מכאן ואילך, ניתן משקל רב יותר מבעבר למשכי הזמן, ותפקידנו, כמסייעים לבית המשפט, יהיה לעזור לו לאתר את מעט המקרים בהם אפשר ולא יהיה מנוס מלהשלים עם דחייה סבירה", ציין לדור במכתבו.

משפט "קומפקטי" יביא לשיפור המערכת

הפרקליט לדור ציין במכתבו מספר אמצעים שעשויים לדעתו לשפר ולייעל את ההליך המשפטי:
  • שיקולי יעילות – חלק ממערך השיקולים בעיצוב כתבי האישום - בראש ובראשונה יש מקום להמשיך בתהליך, שהחלנו בו לפני שנים, של הטמעת שיקולים של יעילות ושל קצב העבודה בקרב הפרקליטים. יש מקום לשלב שיקולים אלה במידה הראויה בכל ההחלטות המקצועיות המונחות לפתחנו. כך למשל, שילובו של אישום נוסף לאישומים אחרים בכתב אישום, צריך להיבחן לא רק על יסוד השאיפה הנכונה והרצויה להקיף את כל ההיבטים של ההתנהגות הפלילית, אלא בהתחשב גם באישומים האחרים ובתרומה השולית האמיתית של האישום הנוסף להצגת מסכת האירועים העבריינים. ההיגיון העומד מאחורי מדיניות זו נכון, בוודאי, גם למקרים בהם יש ריבוי חשודים והשיקולים שהוזכרו מצדיקים בחינה מדוקדקת גם באשר למספר הנאשמים שיצורפו בסוף לכתב האישום. כל זאת כשמביאים אנו בחשבון, גם את העלות של הוספת האישום או צירוף הנאשם - בזמן ומשאבים - עד הגשת כתב האישום ולאחר מכן בעת ניהול ההליך.
  • מאמץ לניצול מועיל ותורם להבדיל ממסרבל ומעכב – בדיונים המוקדמים להליך העיקרי - בנוסף, אבקש להפנות את תשומת הלב לשלב הדיון המקדמי של הדיונים (הפליליים, וגם האזרחיים). שלב זה, אם הוא מנוהל נכון, יש בו כדי לסייע רבות לבירור השאלות האמיתיות העומדות להכרעה בעת ניהולו העתידי של המשפט עצמו. במסגרת ההליך המשפטי הנוהג כיום, אנו עדים, לא אחת כאמור, גם להעלאת טענות מקדמיות ולדיון מקיף באותן טענות באופן שבו נגררים הכל למשיכת זמן נוספת, אשר מעכבת שלא לצורך את ניהול המשפט.
חשוב כי נעשה מאמץ לזהות טיעונים אלו מראש, ובשלב העלאתם, כדי שנוכל להפנות את תשומת לב בתי המשפט לאפשרות שכזו, כדי שתינקט זהירות יתרה בטרם ניגרר כולנו לתוך הדיון המקדמי הממושך והמרוחק מטבורו של הסכסוך הקונקרטי העומד להכרעה.
  • בקשות להקדמת דיונים בהם כפירה נראית כמלאכותית וככזו שנועדה אך להאריך המשפט - אפשרות השפעה נוספת שראוי להביאה בחשבון, היא להשמיע עמדת פרקליטות לעניין המועדים להוכחות במשפט, בין היתר בהתחשב במה שנראה כהרחבה "טקטית" מלאכותית של יריעת המחלוקת. לעניין זה, כאשר עולה הרושם כי ננקטים צעדי עיכוב והשהיה בלתי ענייניים, שנועדו לדחות באורח מלאכותי את ההכרעה בתיק, תציע הפרקליטות לבית המשפט להקדים דווקא את שמיעת הראיות במשפט. לעומת זאת, אם התמונה המתקבלת היא כי הצדדים מגבילים טיעוניהם אך למחלוקות "ריאליות" אמיתיות, כי אז במקרים שהצד שכנגד מבקש שהות נוספת לצורך "היערכותו" להמשך ההליך, בהיעדר שיקולים נוגדים, עלינו להציג עמדה מתגמשת ומתחשבת יותר. להערכתי קיים סיכוי של ממש שכך ניתן יהיה להפחית המוטיבציה להעלות טיעוני סרק שנועדו במקרים מסוימים אך לגרור זמן, וכך נוכל לשפר את התאמת לוחות הזמנים מטעם בית המשפט למאפייני מרחב המחלוקת האמיתית של המשפט כפי שעיצבוה הצדדים (להבדיל מהיצמדות לאילוצים טכניים של יומנים בלבד).
  • תמיכה בשמיעת משפטים מיום ליום - משעה שנקבע המועד לתחילת הדיון בשלב ההוכחות - וזה יכול שיתעכב בכדי לאפשר לימוד מספק של החומר בידי כל הצדדים - אבקש כי בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה תציעו לבית המשפט לקבוע את הדיון בתיקים מיום ליום. אני משוכנע כי בניהול הדיון מיום ליום, כלשון החוק וכמקובל ברבות ממדינות המערב, יהיה כדי להועיל מאד למקד את הדיון בשאלות האמיתיות העומדות על הפרק. בדרך זו, הפרקליטים יקדישו את עיקר זמנם ומרצם לקראת (ובמהלך) תקופת שמיעת הראיות בתיק המסוים – להבדיל "מריקוד" על פני תיקים רבים במהלך השנה בעת ובעונה אחת. אם לכך נגיע - נתרום גם אנו לחסכון רב בלימוד החוזר של חומר הראיות בידי בית המשפט, הפרקליטות ובאי-כוח הצדדים האחרים לקראת כל מועד נדחה. אכן, ראוי להניח כי ניהול משפט כאמור, הינו אינטרס משותף לכלל הגורמים – לתביעה וגם לסנגוריה – ומכל מקום, הוא לבטח גם עשוי להפחית באופן את משמעותי את המוטיבציה לכפור באורח מלאכותי בעובדות מוצקות, או להעלות טענות סרק במשפט. אכן, אין ספק כי משפט "קומפקטי" ו"מכווץ" יביא בין השאר לשיפור יעילות המערכת ולהפחתת "הפיתוי" לנצל חולשותיה כאמור, ונצא כולנו נשכרים.

תאריך:  16/05/2010   |   עודכן:  16/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 משה לדור
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"הליכים מיותרים מונעים הכרעה"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לדור נוהג כמו השופטים...
עסקי אוויר  |  17/05/10 07:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
האוהדים הניפו שלטים ועליהם קריקטורות של יהודים ונשאו שלטים עליהם כתוב "הקהל הארי מגיע"    חמישה נעצרו ונגד שניים כבר הוגש כתב אישום
שירלי בר דיין
ההצעה האחרונה של השוויצרים על הזמבי: 1.2 מיליון דולרים
איילה צורף
החוק יתיר שימוש בחומרים תדמיתיים של דובר צה"ל ולשכת העיתונות הממשלתית    מאיר שטרית: "גם ראש הממשלה תומך; אני מקווה שהחוק ייכנס לתוקפו עד חופשת הקיץ"
אלון עידן
"מה זה השטויות האלה" עבדה כל עוד עדי אשכנזי פירקה את הקלישאות המטופשות המרכיבות את הישראליות    אבל ברגע שהיא עברה לאמריקה, היא הפסיקה להצחיק
איציק וולף
ביקשה להתיר לה מטעמים הומניטריים לצאת מביתה בכל יום למשך שעה או שעתיים לצורך 'התאווררות'
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il