X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
מחקר בינלאומי חדש קובע: התרופה "ספרייסל" מצליחה להשאיר את מחלת הסרטן "על אש קטנה" - ולעכב התקדמות CML (לוקמיה מיאלואידית כרונית) לקטלנית
▪  ▪  ▪
לעכב את התקדמות המחלה

בשורה דרמטית ומשמעותית במיוחד לחולי סרטן הדם מסוג CML: מחקר השוואתי חדש שהתפרסם בימים האחרונים בכתב העת המדעי היוקרתי ביותר בעולם New England Journal of Medicine, והוצג בכינוס השנתי של החברה האמריקנית לאונקולוגיה בשיקגו, ארה"ב, הוכיח כי התרופה "ספרייסל", או בשמה הגנרי "דסטיניב", יעילה יותר מהטיפול המקובל ב"אימטיניב". המשמעות היא שהטיפול בספרייסל יכול לכאורה לעכב את התקדמות המחלה הקטלנית בחולים שעדיין לא קיבלו טיפול למחלתם.
מדובר בפריצת-דרך מדעית וקלינית משמעותית, המהווה בשורה חשובה עבור מאות חולים בישראל החולים ב-CML (לוקמיה מיאלואידית כרונית).
המחקר המהפכני המדובר בחן את הטיפול בספרייסל (חומר פעיל דסטיניב), בהשוואה לתכשיר אימטיניב ("גליבק"), שהינו התרופה המקובלת כיום לטיפול בחולי לוקמיה מיאלואידית כרונית, עם גילוי מחלתם. לפי ממצאי המחקר, יותר חולים הציגו תגובה ציטוגנטית מלאה תוך 12 חודשי המחקר, לאחר שטופלו בספרייסל לעומת האימטיניב. כמו-כן, שיעור תופעות הלוואי של שני הטיפולים היה דומה.
"תגובה ציטוגנטית מלאה תוך 12 חודשים בחולי CML מהווה סימן להישרדות טובה יותר בחולי CML", זאת על-פי פרופ' קנטרג'יאן, החוקר הראשי במחקר זה. בזכות שיעורי התגובה הגבוהים והמהירים של ספרייסל בהשוואה לאימטיניב, המעבר לספרייסל כקו טיפולי ראשון עשוי לשפר את שיעורי ההישרדות של חולי לוקמיה מיאלואידית כרונית.
חברת BMS, באמצעות חברת ביוטיס הישראלית, הגישה את התכשיר ספרייסל בהתוויה לקו ראשון להיכלל בסל הבריאות לשנת 2011.

על המחלה
בשלב המתקדם שלה היא הופכת למחלה מסכנת-חיים, שבמהלך ה"סוער" שלה גורמת למות המטופל בתוך חודשים ספורים
▪  ▪  ▪

לוקמיה מילואידית כרונית (CML) היא אחת מארבעה סוגים של לוקמיה (סרטן דם). מדובר בסוג של סרטן הדם הפוגע במוח העצם, המפעל האחראי לייצור תאי הדם בגוף. אצל הלוקים ב-CML, נוצרות כדוריות דם צעירות (בלסטים) בעודף, על-חשבון כדוריות הדם הנורמליות. בהתאם לשמה של המחלה, CML מתחילה אומנם כמחלה כרונית איטית, אולם עם העלייה בכמות הבלסטים בדם ובמוח העצם, היא עלולה להתקדם לשלב מואץ וחמור יותר.
לוקמיה מיאלואידית כרונית נגרמת מהפרעה גנטית בחומר הגנטי של החולה בקטע המכונה "כרומוזום פילדלפיה", בו נוצר איחוי לא תקין בין שני גנים, BCR ו-ABL, אשר בצורתם החדשה מקודדים ליצירת אנזים מסוג טירוזין קינאז שגורם לשגשוג תאי הלוקמיה במוח העצם.
בשלב הכרוני של המחלה היא מתפתחת באופן איטי, וניתן לחיות איתה כמחלה כרונית. חרף זאת, בשלב המתקדם שלה היא הופכת למחלה מסכנת-חיים, שבמהלך ה"סוער" שלה גורמת למות המטופל בתוך חודשים ספורים. החידוש המשמעותי במחקר החדשני על ספרייסל, הוא שהוכח כי התרופה יכולה לטפל במחלה כבר בשלביה הראשונים, ביעילות העולה על זו של הטיפול המקובל בתכשיר אימטיניב.
כיום קו הטיפול הראשון המקובל ב-CML הינו אימטיניב, או בשמו המסחרי "גליבק", שעם תחילת השימוש בו לפני מספר שנים נחשב כפריצת דרך. אולם, במקרים בהם התרופה אינה משיגה את התגובה הרצויה בשל התפתחות עמידות לטיפול, או בשל תופעות לוואי שאינן מאפשרות המשך הטיפול, עוברים לקו טיפול שני. הספרייסל מהווה כיום חלופה טיפולית לנכשלי אימטיניב.

על המחקר
לאחר שנה אחת של טיפול, הספרייסל הציגה תוצאות טובות יותר הן בשיעורי התגובה הציטוגנטית המלאה והן בזמן התגובה המהיר
▪  ▪  ▪

במסגרת המחקר, עקבו החוקרים אחר 519 חולים מעל גיל 18 אשר טופלו ב-108 מרכזים רפואיים הפזורים על פני 26 מדינות. החולים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת אשר מנתה 259 משתתפים ושטופלו ב-100 מ"ג ליום של ספרייסל, והקבוצה השנייה בת 260 משתתפים אשר טופלו ב-400 מ"ג ליום באימטיניב. המטופלים קיבלו את התרופות פעם ביום למשך 12 חודשים לפחות. המעקב אחר חולים אלו נמשך.
מממצאי המחקר, אשר פורסמו ב-5 ביוני בגיליון המקוון של כתב-העת היוקרתי "New England Journal of Medicine", מסתמן באופן מובהק כי שיעור המשתתפים שקיבלו ספרייסל והציגו תגובה ציטוגנטית מלאה (כלומר, שכרומוזום פילדלפיה נעלם מהתאים שלהם לחלוטין), עמד על 77% - זאת בהשוואה ל-66% בלבד בחולים אשר טופלו באימטיניב.
באותו אופן, גם התגובה המולקולרית המז'ורית (מידת היעלמותו של האנזים טירוזין קינאז מהתאים) לאחר טיפול בספרייסל הייתה גבוהה יותר, ועמדה על 46% בהשוואה לטיפול באימטיניב שפינה רק 28% מהאנזים הסורר בתאים. כמו-כן, מציינים החוקרים, גם זמן התגובה בין תחילת הטיפול לתחילת השפעת הספרייסל היה מהיר יותר בהשוואה לטיפול באימטיניב.
במאמר מערכת מיוחד, שפורסם אף הוא באותו גיליון של כתב-העת הרפואי, ושהוקדש כולו למחקר ההשוואתי בין אימטיניב, תרופה מעכבת של טירוזין קינאז מהדור הישן לבין מעכבי טירוזין קינאז מהדור החדש כמו ספרייסל - מציינים הכותבים כי לאחר שנה אחת של טיפול, הספרייסל הציגה תוצאות טובות יותר הן בשיעורי התגובה הציטוגנטית המלאה והן בזמן התגובה המהיר. עם זאת, לדבריהם, הדבר החשוב מכל הוא השפעת הספרייסל על צמצום שיעור התקדמות המחלה במעבר לשלבים המסוכנים והקטלניים שלה.

תאריך:  29/07/2010   |   עודכן:  29/07/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נירית אנדרמן
הסרט יבוסס על תחקיר שערך איתן חריס, כאשר עשה סרט דוקומנטרי על נתן
יפעת גדות
שר הרווחה ומנכ"ל משרדו ביקרו בסניף הכללית במושבה הגרמנית וראו כיצד ניצולת שואה מקבלת תרופות ללא כל ביורוקרטיה ובהנחה מיוחדת
יפעת גדות
חברת בריסטול-מאיירס-סקוויב הודיעה על קבלת תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה איפילימומאב, המגבירה את פעילות תאי T של מערכת החיסון במלחמתם במחלות השונות    בניסוי האריכה איפילימומאב את ההישרדות הכוללת של חולי מלנומה גרורתית וכמעט הכפילה את שיעור החולים שנותרו בחיים
עידן יוסף
יממה אחרי שקיים פגישה עם נשיא המדינה יצא חיים רמון לשליחות חשאית בשמו, וניסה להניא את הפלשתינים מקיום שיחות מדיניות עם ישראל - "ממילא לא תקבלו כלום"
עידן יוסף
על מאבטח הרמטכ"ל לשעבר נגזרו שמונה שנות מאסר בפועל, שנתיים על-תנאי ופיצוי כספי בסך 150 אלף שקלים למתלוננת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il