סוכרת מסוג 2 מתפתחת כתוצאה מחוסר יכולת של הגוף להשתמש כראוי באינסולין - הורמון המיוצר על-ידי הלבלב, שמטרתו ויסות רמות הגלוקוז הנוצרות מהמזון. רמות סוכר שאינן תחת שליטה עלולות לפגוע בעיניים, בכליות, בעצבים, בלב ובעורקים הראשיים.
המצב הכרוני קשור לעיתים קרובות לתזונה לקויה ולחוסר פעילות גופנית, והוא מגיע לממדי מגיפה כששיעור ההשמנה עולה. כ-180 איש בכל העולם סובלים מסוכרת. עלות הטיפול באנשים הסובלים מהמחלה מרקיעת-שחקים במדינות עשירות, והטיפול הופך לנטל כבד ביותר במדינות מתפתחות גם כן.
למרות שאין מרפא למחלה, אנשים הסובלים מהמצב יכולים להקטין את הסיכויים שלהם לחלות על-ידי פעילות גופנית וירידה במשקל. אנשים מסוימים הסובלים מהמצב זקוקים לתרופות כדי לשלוט ברמות הסוכר בדם וברמות האינסולין; לגבי אחרים, מספיק לדאוג למעקב צמוד אחר התזונה.
ידוע כבר כי היתרונות הבריאותיים של אכילת ירקות הם רבים ביותר, אך לדברי החוקרים זוהי הפעם הראשונה שנמצא קשר ספציפי בין ירקות בעלי עלים ירוקים לירידה בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
יחד עם זאת, מומחים מדגישים כי לאור המספר הקטן של המחקרים שהסקר כלל, עדיין מוקדם מדי לבודד את הירקות הללו ולהציג אותם כשיטה בלעדית להורדת הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. לטענתם, חשוב לא לייחס לירקות אלו תכונות של "גלולת קסם" למניעת סוכרת ולא לשכוח את התמונה הרחבה של כל אבות המזון. עם זאת, הממצאים הם תזכורת חשובה לרופאים שעצה בנושאי תזונה חשובה לא פחות, אם לא יותר, מאשר מרשם מהיר של תרופות לחולים בסיכון למחלות כרוניות.
צריכה נמוכה של פירות וירקות שכיחה בעולם כולו. מחקר שפורסם בשנת 2005 על-ידי ארגון הבריאות העולמי הראה כי צריכה לא-מספיקה של פירות וירקות יכולה הייתה להיות אחראית ל-2.6 מיליון מקרי מוות בשנת 2000.
מחקר נפרד, גם הוא משנת 2000, גילה כי 86% מהבוגרים בבריטניה אכלו פחות מחמש המנות המומלצות של פירות וירקות בכל יום, ו-62% צרכו פחות משלוש מנות. המרכז לבקרת ומניעת מחלות (CDC) גילה דפוס דומה בקרב האמריקנים. בשנת 2005, רק 33% מהבוגרים דיווחו כי אכלו לפחות שתי מנות של פירות ביום, ו-27% דיווחו על אכילת שלוש מנות ירקות או יותר ביום.