X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
[צילום: פלאש 90]
מדד הדמוקרטיה: פוחת האמון בביהמ"ש העליון
76% מהציבור סבור כי צריך רוב יהודי לקבלת החלטות גורליות למדינה ערבים רואים בשכן יהודי הפרעה ולהפך, וגם לא סובלים שכנים הומואים ישראל אחרונה במדד היציבות הפוליטית

רק מעט יותר ממחצית מכלל הציבור הישראלי כיום (54%) אומרים שיש להם אמון מלא או חלקי בבית המשפט העליון, לעומת 57% בשנה שקדמה. 44% שאומרים שאין להם אמון בבית המשפט העליון. כך עולה ממדד הדמוקרטיה המתפרסם היום.
במשטרה מביעים אמון מלא או חלקי כ-41% בלבד מהמשיבים (לעומת 40% אשתקד). 28% מכלל הציבור מעידים על עצמם שיש להם אמון כלשהו במפלגות. רוב גדול (63%) מתנגד לדעה שבימינו המפלגות אינן נחוצות ואפשר לפיכך לבטלן. גם השנה צה"ל זוכה לאמון גבוה של הציבור הישראלי (81%). מוסד נשיא המדינה ממשיך לשפר את תדמיתו, והשנה יש רוב המביע אמון רב בנשיא המכהן (70% תמיכה, לעומת 60% אשתקד).
הסקר שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה במרס 2010 התמקד השנה ביחס שבין התמיכה התיאורטית של הציבור בערכים דמוקרטיים לבין ההתייחסות לבעיות ממשיות והתנהגויות בפועל. בנוסף כולל המדד השוואה בין עמדות הציבור בישראל כיום לעמדותיו בשנים עברו וכן בהשוואה בין ממצאים מישראל לממצאים של מכונים בחו"ל בנושאים דומים בדמוקרטיות אחרות. המדד נעשה במסגרת מרכז גוטמן לסקרים של המכון, על-ידי צוות בראשות פרופ' אשר אריאן המנוח ופרופ' תמר הרמן, ובסיוע יובל לבל, מיכאל פיליפוב, הילה צבן ואנה קנפלמן. עבודת השטח נעשתה על-ידי מכון "מחשוב".

נתונים נוספים מן הסקר:

  • ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית: בכלל הציבור הישראלי השיעור הגבוה ביותר (43%) מצביעים על שני חלקי ההגדרה כבעלי חשיבות שווה, 31% מגדירים את הרכיב היהודי חשוב יותר, ורק 20% מגדירים כך את הרכיב הדמוקרטי.
  • חופש הדת וחופש הביטוי: העמדה השכיחה לגבי שתי הזכויות היא שהן מיושמות במידה המתאימה (כ-41% בשני המקרים). ואולם כאשר מדובר בזכויות האדם, 39% סבורים שהן מיושמות פחות מדי.
  • הרעיון שאזרחות היא מעמד חוקי משווה מתקבל בציבור הישראלי באופן חלקי בלבד. 51% מכלל הציבור מצדדים בשוויון זכויות מלא בין יהודים לערבים. חלוקה של הציבור היהודי על-פי דתיות מעלה שככל שעולה מידת הדתיות, עולה גם ההתנגדות להשוואת הזכויות בין יהודים לערבים: 33.5% בלבד מהחילונים מתנגדים לכך, לעומת 51% מהמסורתיים, 65% מהדתיים ו-72%(!) מהחרדים.
  • כמעט שני שלישים (62%) מהיהודים סבורים שכל עוד ישראל נמצאת בסכסוך עם הפלשתינים, אסור להתחשב בדעות של הערבים אזרחי ישראל בנושאי חוץ וביטחון. כשני שלישים (67%) מהציבור היהודי סבורים כי אין לאפשר לקרובי משפחה מדרגה ראשונה של ערבים להיכנס לישראל במסגרת איחוד משפחות.
  • שוויון בהקצאת משאבים: רוב המשיבים בכלל הציבור (55%) חושבים שצריך להקצות ליישובים היהודיים משאבים רבים יותר מליישובים הערביים. רק מיעוט (42%) אינם מסכימים עם קביעה זו. בציבור היהודי - בימין יש רוב ברור שמסכים עמה (71%), בעוד שבמרכז מסכים עמה רק מיעוט (46%), ובשמאל מיעוט קטן אף יותר (38%). בפילוח על-פי דתיות נמצא כי בקרב החרדים מסכימים עם קביעה זו 51%, בקרב הדתיים 45%, בקרב המסורתיים 28% ובקרב החילונים 18% בלבד.
  • שוויון במימון שירותי דת: מתברר כי המצב כאן טוב יותר: 39% מכלל הציבור תומכים במימון שווה ו-35% מתנגדים. אם מתבוננים רק בציבור היהודי מתברר כי שיעור התמיכה בשוויון במימון שירותי דת עומד על 41%, בהשוואה ל-33% מתנגדים. כאשר מדובר במימון שוויוני של בתי הספר התמיכה מגיעה ל-54%, לעומת 26% מתנגדים.
  • בחינת מידת הסובלנות של ישראלים יהודים כלפי שכנים "אחרים" (עולים מרוסיה; חרדים; מתנחלים לשעבר; זוגות הומוסקסואלים; עובדים זרים; ערבים; אנשים בעלי פיגור שכלי; חולי נפש הנמצאים בשיקום בקהילה; עולים מאתיופיה; מי שאינם שומרים שבת וחג) מעלה כי: השכנות המפריעה להם ביותר היא השכנות עם ערבים (46%), לאחר מכן, ובאותה המידה, עם חולי נפש בשיקום ועם עובדים זרים (39%). שכנות עם זוג הומוסקסואלים מפריעה ל-25%, עם חרדים - 23%, עם עולים מאתיופיה - 17%, עם מי שאינם שומרים שבת וחג - 10% ועם עולים ממדינות חבר העמים - 8%.
  • הציבור הערבי מתברר על-פי נתוני הסקר כסובלני פחות בהשוואה לציבור היהודי כאשר מדובר בשכנות עם "אחרים". כאן השכנים הבלתי רצויים ביותר הם זוג הומוסקסואלים (70%), חרדים (67%) ומתנחלים לשעבר (65%). ה"נסבלים" ביותר בעיניהם כשכנים הם העובדים הזרים (48%).
  • 72% מכלל הציבור סבורים כי הדמוקרטיה הישראלית נפגעת מגידול הפערים בחברה.
  • 54% מהציבור היהודי מתנגדים לטענה שיש לקבוע בחוק עונשים למי שמדבר נגד הציונות. 50% גם מסכימים עם הקביעה שחשוב לאפשר למפלגות לא ציוניות להשתתף בבחירות.
  • רוב קטן של המדגם היהודי (51.5%) מסכים עם הקביעה שרק עולים חדשים שהם יהודים על-פי ההלכה זכאים לקבל באופן אוטומטי אזרחות ישראלית. בקרב היהודים הוותיקים 59% מסכימים עם הקביעה הזו, בעוד שבקרב העולים מחבר המדינות מסכימים עמה רק 34.5%. פילוח התשובות בציבור היהודי על-פי הגדרה עצמית של דתיות מעלה כי בקרב החילונים תומכים בהדרתם של הלא יהודים 41%, בקרב המסורתיים - 63%, בקרב הדתיים - 79% ובקרב החרדים - 88%.
  • בקרב הציבור היהודי יש קונצנזוס כמעט מלא (82%) שיש לתת טיפול חירום רפואי חינם בלי להתחשב בשאלה אם יש או אין לחולה ביטוח רפואי. בציבור הערבי, לעומת זאת, תומכים בדעה זו רק 40% מן המשיבים.
  • אשר לשלילת הזכות לבחור ולהיבחר מחייבי גיוס שלא שירתו בצבא, מצאנו הבדלים גדולים בין המגזרים: 56% מקרב הישראלים היהודים הוותיקים מסכימים עם הרעיון, ואילו מקרב העולים מחבר המדינות 62% אינם מסכימים. בבדיקה על-פי הגדרה עצמית של מידת הדתיות נמצא כי 76% מקרב הציבור החרדי שוללים את הרעיון.
  • ברוב המדדים הבינלאומיים ישראל מדורגת מיד לאחר הדמוקרטיות הוותיקות, בסמוך לדמוקרטיות החדשות של מזרח אירופה, מרכז אמריקה ודרום אמריקה. בשנים האחרונות לא חלו שינויים גדולים בדירוגה הכללי של הדמוקרטיה הישראלית - מצבה היחסי לא השתפר, אך גם לא הורע. מאידך-גיסא, חולשות רבות של הדמוקרטיה הישראלית קשורות בהיבט הזכויות. למשל, שיעור האסירים הגבוה ביחס לאוכלוסיה משתלב עם הליקויים בשלטון החוק, שאיכותו נופלת מהמקובל במדינות המערב והוא עומד על 208 אסירים ל-100,000 תושבים. בנושא זה ישראל ממוקמת במקום 28 מתוך 36 מדינות, בין צ'כיה לפולין.
  • במדדי השוויון המגדרי חלה אומנם בשנים האחרונות ירידה בדירוגה היחסי של ישראל אך היא עדיין ממוקמת בתחום זה מעל רוב הדמוקרטיות החדשות.
  • במדד היציבות הפוליטית ישראל מדורגת במקום האחרון בשורת הדמוקרטיות שנבדקו. ישראל מקבלת ציון גרוע במיוחד בתחום השסעים החברתיים, אשר אינם מתמתנים. השיפור העיקרי נרשם במדדים המוסדיים, בעיקר בעקבות השיפור בציוניה של ישראל במדדי המשילות. במדדי השחיתות של המערכת הפוליטית לא חלו שינויים בולטים בהשוואה לשנת 2009.
  • הציבור נוטה לאפיין את הדמוקרטיה הישראלית כחלשה ולא יעילה. הפתרון המועדף הוא שלטון ריכוזי יותר.
  • רוב המשיבים בסקר (60%) מעריכים את היתרונות שיש במנהיגות חזקה, הפותרת (בעיניהם) בעיות ביעילות. הרוב מעדיפים משטר מומחים (59%), שיקבלו החלטות המבוססות על שיקולים מקצועיים ולא על שיקולים פוליטיים.
  • 86% מהציבור היהודי (76% מכלל הציבור) סבורים שהחלטות גורליות למדינה צריכות להתקבל ברוב יהודי.
  • 53% מציבור זה גם סבורים שהמדינה רשאית לעודד הגירה של ערבים אל מחוץ למדינה.
  • הציבור בישראל, כמו במדינות דמוקרטיות רבות אחרות, תומך במוצהר במשטר הדמוקרטי: 81% מכלל הציבור מסכימים עם הקביעה העקרונית ש"דמוקרטיה היא אומנם לא משטר מושלם, אבל היא יותר טובה מכל צורת שלטון אחרת". על-אף התמיכה העקרונית הזו, יותר ממחצית מכלל הציבור (55%) תומכים באמירה ש"מצבה הכללי של ישראל היה טוב הרבה יותר אילו היו פחות מתחשבים בכללי הדמוקרטיה ויותר מקפידים על שמירת החוק ועל הסדר הציבורי". פילוח התשובות על-פי השיוך הפוליטי העצמי של המרואיינים היהודים על הרצף שמאל-ימין מראה הבדלים בין הקבוצות: 60% מקרב הימין תומכים באמירה זו בהשוואה ל-50% מהמרכז ו-49% מהשמאל. כלומר, בקרב תומכי הימין יש נכונות רבה יותר לוותר על כללי הדמוקרטיה משיש בקרב תומכי המרכז והשמאל, אם כי גם במחנות אלה יש מיעוט ניכר המוכן לכך.
  • התפלגות התשובות על השאלה "איזה ציון מגיע לדעתך לדמוקרטיה הישראלית, כאשר 1 הוא לא מספיק ו-10 הוא מעולה" מלמדת כי הציבור היהודי מעניק לדמוקרטיה הישראלית את הציון הממוצע 5.4. מתוכו, ציבור העולים מחבר המדינות מעניק לה ציון מעט גבוה יותר — 5.6. הציון הממוצע שנותן לדמוקרטיה הישראלית הציבור הערבי הוא נמוך יותר ועומד על 5.1.
  • הציבור חצוי ביחסו לקביעה שבעבר הייתה ישראל דמוקרטית יותר משהיא היום. בקרב היהודים שיעור המתנגדים לאמירה זו עומד על 47% ועולה על שיעור התומכים בה (39%). באשר לחוקה: 65% מכלל הציבור מעידים כי הנושא חשוב להם. בקרב הציבור היהודי 69% סבורים כך, לעומת 45% בלבד מהמשיבים הערבים.
גם השנה - כמו בשנים עברו - מאבחן סקר מדד הדמוקרטיה אופטימיות בהתייחסות הציבור לעתיד המדינה. אף שרוב הישראלים מודאגים מאוד מהשחיתות, איבדו אמון בפוליטיקאים ומשוכנעים שבעוד שנים אחדות תפרוץ מלחמה נוספת, הם ממשיכים לרצות להתגורר בישראל, גאים במדינתם ומרגישים שייכים לקולקטיב הישראלי.

תאריך:  30/11/2010   |   עודכן:  30/11/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדד הדמוקרטיה: פוחת האמון בביהמ"ש העליון
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
ביהמ"ש העליון קם בשנות הששים
עד אז חיינו מצוין  |  30/11/10 15:06
 
- אהבתי. גם לדעתי בית המשפט
Lola Montez  |  30/11/10 17:28
2
שופטי בית המשפט העליון צדיקים
משה קירשטיין  |  30/11/10 15:40
 
- בג"ץ הוא פילטר לסינון האמת
אפריים זיב  |  30/11/10 19:00
 
- אז תשאל אותי ואגיד לך: טעית!
מב"י  |  1/12/10 01:09
3
54% רועדים מפחד שלא יבולע להם
מתניה  |  30/11/10 16:00
4
לא רק בעליון, גם המחוזי ,השלום
אליהו חיים  |  30/11/10 17:17
5
אספססוף נבער ומוסת. ל"ת
הלכה המדינה  |  30/11/10 23:31
6
מעשה בית דין דינו סוף על חוקתי
יש מיש  |  1/12/10 08:49
7
ערבים לא רוצים יהודים כשכנים,
ד.ט.  |  1/12/10 10:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עופר וולפסון
בהסתדרות מאיימים בשביתה כללית החל ב-12 בדצמבר בעקבות הודעת המרכז לשלטון מקומי כי לא ישלם את המענק החד-פעמי לעובדים בסכום של 2,000 שקלים, כפי שנקבע בהסכם השכר במגזר הציבורי בין ההסתדרות לאוצר
עידן יוסף
אחד המחבלים הגיע מירדן לאחר שנות שהיה במחנה אימונים בסוריה    חברי החוליה תכננו לבצע פיגועים נוספים, בין היתר, נגד ישראלי אשר נוהג להגיע באופן קבוע לדהריה
עופר וולפסון
חברת הרכבת הקלה בת"א פיטרה מנהלת חשבונות בחודש השלישי להריונה    ביה"ד האזורי לעבודה הורה להשיבה לעבודה מיידית, כיוון שפוטרה בטרם ניתנה החלטת התמ"ת    העובדת: "מאז שובי לעבודה אני עוברת מסכת של התעללויות והתנכלויות מצד הממונים עלי"
יפעת גדות
בישראל קיימת ירידה הדרגתית לאורך השנים בשיעור התמותה של ילודים שמשקלם נמוך מאוד, אולם בקבוצת הילודים במשקל נמוך גרם התמותה גבוהה מאלו המקובלת במדינות אחרות, ושכיחות הידבקות הילודים בזיהומים אף היא גבוהה יחסית
איציק וולף
גורמים ישראלים רשמיים אמרו לאנשי שגרירות ארצות הברית בישראל כי מספר גורמים הופכים את תקיפת מתקני הגרעין האירניים לקשים עד בלתי אפשריים    תקיפת אירן מסובכת בהרבה מתקיפת הכור בעירק    גורם מודיעין ישראלי בכיר: תקיפה צבאית רק תעכב את תוכנית הגרעין אך לא תעצור אותה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il