X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ביהמ"ש העליון קובע לראשונה כללים ליישום החוק המאפשר להרחיק עבריין מסביבתו של הקורבן
▪  ▪  ▪

בית המשפט העליון קבע אתמול (יום ב', 13.12.10) לראשונה מבחנים ליישום חוק המגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה. השופט חנן מלצר פסק, כי על מבקש המגבלות להוכיח, שלנפגע העבירה עלול להיגרם בוודאות קרובה נזק נפשי של ממש אם עבריין המין יתגורר או יעבוד בקרבת מקום מגוריו או מקום עבודתו של נפגע העבירה.
לאחר מכן, קבע מלצר, על הנפגע להוכיח, כי אין אפשרות להגשים את התכלית של מניעת הנזק הצפוי לו - בדרך, שלפי טענת עבריין המין, פגיעתה בו (בעבריין המין) תהיה פחותה מהמבוקשת. מידת ההוכחה בנקודה זו, הוסיף מלצר, היא ברמה של מאזן הסתברויות.
מלצר קיבל חלקית ערעור של נפגעת מין על דחיית רוב המגבלות שביקשה להטיל על העבריין שפגע בה. הייתה זו הפעם הראשונה בה בית המשפט העליון נדרש לחוק זה, שנחקק בשנת 2005.
הנפגעת עדיין במצב נפשי קשה
המבקשת הייתה בת 15 בעת שגבר בן 49 מאותו בית דירות בעל אותה שלא בהסכמה וביצע בה מעשה סדום. במסגרת עיסקת טיעון, נדון השכן ל-16 חודשי מאסר בפועל. לקראת שחרורו וחזרתו לאותה כתובת, ביקשה הנפגעת לאסור עליו להתגורר ולעבוד ברדיוס של פחות מ-2 קילומטרים מביתה, שכן לטענתה, היא מצויה במצב נפשי קשה מאז גילוי הפרשה. חוות דעת מומחה קבעה, כי מפגש יומיומי עם השכן עלול להחמיר את מצבה הנפשי ולהקשות על שיקומה.
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, משה דרורי, ציין, כי הנפגעת והשכן המשיכו לקיים יחסי מין בהסכמה עד שהגיעה הנפגעת לגיל 17. לפיכך, קבע, לא הוכח שמצבה הנפשי נובע דווקא מהעבירות בהן הורשע השכן.
דרורי הוסיף, כי הפגיעה המבוקשת בעבריין היא פגיעה בזכותו לגור בביתו, ולפיכך מדובר בפגיעה בזכותו הקניינית, המותרת רק אם התקיימו תנאי פיסקת ההגבלה שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לגישתו, אין לאפשר הטלת מגבלה על אדם לגור בדירתו, רק בגלל שעשה שרשרת של מעשים מיניים, אשר רובם המכריע לא היו עבירה.
דרורי אסר על העבריין ליצור קשר כלשהו עם הנפגעת ולהיכנס לחדר המדרגות ולכניסה לחדר המדרגות המוביל לדירתה של הנפגעת. עוד הורה דרורי, כי אם ייפגשו השניים באקראי - אסור לשכן ליזום כל קשר שהוא עם הנפגעת. על כך הוגש הערעור לעליון.
מלאכת האיזון מוטלת על בית המשפט
מלצר פותח בציטוט מטרת החוק: "להגן על נפגע עבירה ולמנוע נזק נוסף שעלול להיגרם לו מהיתקלות תדירה בעבריין מין שפגע בו, בלי לפגוע במידה העולה על הנדרש בזכויותיו של עבריין המין". החוק, הוא אומר, מבקש לאזן בין הצורך למנוע פגיעה נוספת בקורבן העבירה, לבין זכויות היסוד של עבריין המין ובכללן: הזכות לקניין, לחופש תנועה ולחופש עיסוק. מלאכת האיזון בין השניים מוטלת על בית המשפט.
בצד האחד של כף המאזניים, על בית המשפט לבחון את מידת הנזק הממשי הנוסף שעלול להיגרם לקורבן העבירה, ולוודא שאותו נזק עלול להיגרם כתוצאה מחזרתו של עבריין המין לסביבתו של הקורבן. כאן יש צורך, קובע מלצר, במבחן של ודאות קרובה.
מלצר מדגיש (בניגוד לדעתו של דרורי), כי אין מקום לסתור את הנחת המחוקק, לפיה לנפגע עבירת מין כבר נגרם נזק קודם מעבריין המין, וכי עלול להיגרם לו נזק נפשי ממשי נוסף מהיתקלות אפשרית ותדירה עימו, אם זה יחזור לסביבת מגוריו, או עבודתו של נפגע העבירה.
בנקודה זו על בית המשפט לבחון האם המגבלה המבוקשת היא מידתית, במובן זה שאין היא גורפת מדי - מבחינת מהותה, זמן תחולתה והיקפה הגיאוגרפי. זאת, משום שתכלית החוק אינה להעניש שוב את עבריין המין, אלא לאפשר לקורבן לשקם את חייו.
את הפגיעה שתיגרם לעבריין, אומר מלצר, יש לבחון באמצעות שלושת מבחני העזר של המידתיות: האמצעי המתאים, האמצעי שפגיעתו פחותה והמידתיות במובן הצר.
מבחן האמצעי המתאים בוחן האם הטלת המגבלות עשויה להשיג את מטרתה. הוא מתמקד בשאלת הקשר הסיבתי שבין הנזק הנפשי הממשי הנוסף שעלול להיגרם לנפגע העבירה לבין המגבלות. למשל: אם הקורבן חווה ממילא תופעות נפשיות קשות מרגע שהוא יודע שעבריין המין נמצא מחוץ לכלא (בכל מקום), אזי לכאורה אין טעם בהטלת המגבלות. מאידך, אם חששו של נפגע העבירה הוא מהיתקלות מקרית עם עבריין המין ככל שיימצא בקירבתו - אזי יש טעם בהטלת המגבלות. לחוות דעת המומחה יש חשיבות רבה בסוגיה זו.
במבחן האמצעי שפגיעתו פחותה, יש להשוות בין חלופות שונות לצו שניתן להטיל. כך, למשל, מגבלה על מגורים קשה ממגבלה על מקום עבודה. כן תיבחן תקופת ההגבלות, ההיקף הגיאוגרפי שלה ועוד. מבחן עזר זה מתמצה בשאלה: מהו הצו המצומצם ביותר שמאפשר את הגשמת המטרה (מניעת הנזק הנפשי הנוסף)?
מבחן המידתיות במובן הצר הוא מבחן עזר "ערכי", הבוחן האם המטרה של מניעת הנזק הנפשי הנוסף לנפגע, באמת חשובה דיה כדי להצדיק את הפגיעה בזכויות עבריין המין, אף בצורה המצומצמת ביותר שלהן במשמעות המבחן השני.
יש להגן על הקורבן ולא על הציבור בכללותו
"הנה כי כן", מוסיף מלצר, "עלינו לצאת מנקודת מוצא כי המחוקק בהחלט התכוון שתותר פגיעה מסוימת בזכויותיו של עבריין המין, על-מנת להקל על הקורבן; מכאן שכל עוד הפגיעה איננה 'עולה על הנדרש', הרי שיש לאפשר אותה. קרי, טענה של פגיעה בנוחיות חייו של עבריין המין, או אפילו פגיעה לא מכבידה מדי בקניינו, בחופש העיסוק, או בחופש התנועה שלו, או בזכותו לחיי משפחה לא יהוו, לשיטתי, הגנה מוחלטת מפני הפעלת חוק המגבלות כנגד עבריין המין. עם זאת, במסגרת הבדיקה על בית המשפט לוודא כי המגבלה המבוקשת נובעת מהנזק הנפשי שעלול להיגרם לנפגע עבירת המין, ולא מרצון להגן על הציבור בכללותו".
במקרה שלפניו, קיבל מלצר את הערעור באופן חלקי וקבע, כי העבריין לא ייכנס לחדר המדרגות של אגף הבית שבו נמצאת דירת הנפגעת; לא לעבוד במקום עבודה כלשהו הנמצא ברדיוס הנופל מקילומטר אחד ממקום מגוריה; יימנע מקיום כל קשר איתה. תוקף המגבלות הוא לשלוש שנים מיולי 2009, אך הנפגעת תוכל לבקש לחדש אותן.

תאריך:  14/12/2010   |   עודכן:  14/12/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מותר לפגוע בזכויות עבריין מין כדי להגן על הקורבן
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
חובת מע' המשפט
אזרח מוטרד  |  14/12/10 14:01
2
ההפקרות הארורה רק בישראל
הורים זועמים על   |  14/12/10 21:33
3
יש לי שאלה
Shocked  |  24/12/10 07:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
רדיו גלי ישראל השיק לוח שידורים חדש לחורף    בתוכניות: שיחות עם מאזינים בהגשת דניאלה וייס
יפעת גדות
הליברלים הגיבו בצורה חזקה ביותר לתנועות העיניים, והסיטו ללא הרף את תשומת הלב לכיוון שרמזו להם הפנים שעל מסך המחשב. השמרנים, לעומתם, לא עשו זאת    החוקרים מאמינים כי הערך שמחייסים השמרנים לאוטונומיה האישית הוא שגורם להם להיות פחות מושפעים מאחרים, ולכן גם להגיב פחות לרמזים ויזואליים
אלעזר לוין
פעלו באינטנסיביות כדי להבטיח זכייתם במתחם שנלר    שכרו שני קבלנים מובילים והתארגנו מראש כקבוצת רוכשים    אבל זכו במכרז על חודו של מיליון שקל    4 חדרים בפחות מ-2 מיליון שקל    יבנו במקום קריית חסידי גור, ובה 640 דירות
יפעת גדות
אוניברסיטת בן-גוריון נותנת מענה למחסור ברופאים: מכינים רופאים עולים למבחני הרישוי לרפואה בישראל
עידן יוסף
ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק בנושא שהגיש ח"כ אורלב כדי למנוע לשון הרע בתגוביות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il