אין כמעט מי שלא יודע שאפשר להשתמש בשום כדי להגן מפני מזל רע... אך מדענים גילו כעת כי השום מגן מפני דבר נוסף - לנשים שהקפידו על תזונה עשירה בירקות ממשפחת הבצליים - כמו השום, הבצל והכרישה - היו רמות נמוכות של שיגרון ניווני (אוסטיאוארתריטיס) בירכיים.
מדענים זיהו בעבר קשר, למרות שלא לגמרי מובן, בין משקל גוף לשיגרון ניווני. במסגרת מחקר ראשון מסוגו, החוקרים ניסו לרדת לעומקם של הדפוסים התזוניים וההשפעות שיכולות להיות להם על התפתחות ומניעת המצב.
במסגרת המחקר נבדקו יותר מ-1,000 נשים תאומות, רבות מהן לא סבלו מתסמינים של דלקת פרקים. צוות החוקרים ביצע הערכה מקיפה של דפוסי התזונה של התאומות וניתח נתונים אלו בשילוב עם צילומי רנטגן, שהראו את מידת השיגרון הניווני ההתחלתי בירכיים, בברכיים ובעמוד השדרה של המשתתפות. החוקרים גילו כי אצל נשים שצרכו תזונה בריאה שהכילה כמות גדולה של פירות וירקות, ובעיקר ירקות ממשפחת הבצליים, נראו פחות עדויות לשיגרון ניווני התחלתי במפרק הירך.
המדענים חקרו את המרכיבים הנמצאים בשום ואת ההשפעות המגנות הפוטנציאליות של הירקות ממשפחת הבצלים. הם גילו כי מרכיב הקרוי דיאליל דיסולפיד הצליח להגביל את כמות האינזימים המזיקים לסחוס כשהוחדר לסחוס אנושי במעבדה.
למרות שעדיין לא ברור אם אכילת שום תוביל לרמות גבוהת יותר של מרכיב זה במפרק, הממצאים יכולים אולי לסלול את הדרך לטיפולים עתידיים ולדרכי מניעה של שיגרון ניווני בירכיים. ידוע מזה זמן רב כי קיים קשר בין משקל גוף לשיגרון ניווני וחוקרים רבים ניסו לגלות מרכיבים תזונתיים המשפיעים על המצב, אך זהו המחקר המקיף הראשון שבדק זאת בתאומות. במידה שהממצאים יאושרו גם במחקרים עתידיים, ניתן יהיה אולי לפתח דרך למניעה או תרופה לטיפול באנשים הסובלים משיגרון ניווני.