X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הממשלה החלה בגיבוש פתרון ל"מחלה ההולנדית", לפיו ההכנסות מתמר ולווייתן לא ייבלעו בתקציב השוטף
▪  ▪  ▪
[צילום: משרד התשתיות]

הכנסות המדינה העתידיות ממכירות גז טבעי ונפט לא ייבלעו בתקציב המדינה השוטף - כך עולה מהבנה שאליה הגיעו באחרונה בממשלה במסגרת דיונים ראשוניים על היעדים האפשריים לתקבולים שיגיעו מהמשאבים, במטרה להימנע מתסמיני "המחלה ההולנדית".
לפי המודל המתגבש, כספי התמלוגים והמיסוי שתקבל בעתיד המדינה ממכירת הגז הטבעי יופנו תחילה לכיסוי חלקי של החוב הזר בו נושאת ישראל. במקביל, תייסד המדינה קרן ייעודית לצבירת כספים אלה - ובחלוף כמה שנים, יופנו התקבולים לקרן ייעודית במטרה להשקיעם בנכסים בחו"ל.
"המחלה ההולנדית" היא כינוי שניתן לשינוי חד בשער המטבע המקומי כתוצאה מזינוק בהכנסות במטבע זר - למשל, בעקבות מכירת משאבי טבע. כתוצאה מהייסוף החד במטבע המקומי, פוחת כושר היצוא לטובת הגברת היבוא, המגזר התעשייתי נפגע, שיעורי האבטלה גואים - והחוב הציבורי תופח וגורר אחריו עלייה באינפלציה. שמה של התופעה הוענק לה בעקבות ניסיונה הכושל של הולנד להתמודד עם תופעות אלה לאחר גילוי מאגרי הגז הטבעי בים הצפוני בשנות ה-60.
לפי הערכות ועדת ששינסקי, עשויים התקבולים ממאגר תמר בלבד להסתכם בכ-2-3 מיליארד שקל בממוצע לשנה - למשך 30 שנה. מקורו של סכום זה יהיה במנגנון התמלוגים - גבייה של כ-11% ברוטו מהכנסות השדה - ובהיטל המגזרי הפרוגרסיבי שיוטל על רווחי השותפות בשיעור 20%-50%. המיסוי ייגבה במלואו רק בחלוף עשר שנים ממועד ההפקה הראשונה, מאחר שמנגנוני המיסוי ייכנסו לפעולה רק עם כיסוי 280% מהוצאות היזמים.
אף שהחוב החיצוני של ישראל מסתכם כיום בכ-110 מיליארד שקל, וההכנסות מתמר יהיו מזעריות ביחס לתוצר (כ-800 מיליארד שקל), סבורים עדיין בממשלה כי יש לתעל את תקבולי המשאבים לקרן ייעודית. זאת, מתוך הנחה כי להכנסות ממאגר תמר יתווספו בעתיד הכנסות ממאגרים נוספים - ואלה יחדיו יביאו להצטברות כספים שלאורך זמן עלולה להשליך על מאזן התשלומים במשק.
במהלך דיוני ועדת ששינסקי התבקשו יועצי הוועדה לבנות מאגר מידע אודות דרכי התמודדות המדינות המפיקות ברחבי העולם בהכנסות ממכירת משאבי הטבע. בין היתר, נבחנה קרן ההשקעות שייסדה ממשלת סינגפור (GIC) להשקעת עודפי התקציב שלה. מדובר בקרן המנהלת נכסים בהיקף 330 מיליארד דולר ומעסיקה כ-1,000 עובדים ברחבי העולם.
כמו-כן נבחן המודל הנורווגי, שבו מנוהלת הקרן כיחידה בבנק המרכזי. הקרן מנהלת תקציב עתק להשקעות בהיקף 600 מיליארד דולר במגוון תחומים, החל בסחורות ובנכסים פיננסים וכלה בהון סיכון. כמו-כן, נבחנו "קרנות ייצוב", שתפקידן לאזן תנודות בהכנסות המדינה המפיקה כתוצאה משינויים חדים בתקבולי מכירת המשאבים. קרנות מסוג זה קיימות כיום ברוסיה ובצ'ילה (בגלל התנודתיות במחירי הנחושת, למשל).
בחודשים הקרובים ידונו המשרדים במודל הסופי המתאים לישראל. בין היתר, תיבחן השאלה באיזה שלב של פיתוח המאגרים תחל הפניית התקבולים למטרות ייעודיות. כמו-כן, ייקבע עד איזה רף תבקש המדינה להוריד את החוב הזר - תחת הסכמה כי אין להעלימו כליל, כדי לשמור על נגישות לשווקים הבינלאומיים. לאחר מכן ייבחנו מנגנון הפעלת קרן ההשקעות וכן מדיניות ההשקעות הרצויה לישראל - רמת פיזור ההשקעות והשקעות פיננסיות או אסטרטגיות.
החשש מפני הופעת תסמיני המחלה ההולנדית בעקבות תגליות הגז הטבעי מול חופי ישראל הביא כבר אישי ציבור לקרוא להיערכות מקדימה של הממשלה להשלכות תמלוגי מכירת הגז. כך למשל, הציע נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לייסד קרן השקעות ממלכתית להשקעות במטבע זר בנכסים פיננסים בחו"ל.
לעומתו, הציעו חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וכרמל שאמה להקים "קרן לאומית לניהול הכנסות המדינה ממשאבי טבע מתכלים", שתפנה את תקבולי מכירת הגז הטבעי לקידום הכלכלה והרווחה בישראל.
במהלך דיוני קרן המטבע העולמית בוושינגטון נפגשו שר האוצר יובל שטייניץ ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר עם שר האוצר ההולנדי, יאן קיס דה-יאחר. במהלך הפגישה, סוכם כי נציג משרד האוצר, לצד נציג בנק ישראל, יטוסו להולנד כדי ללמוד על התמודדותה של עם הכנסות מאגרי הגז הטבעי בים הצפוני.
עם זאת, במשרד האוצר התנגדו בעבר לניתוב ייעודי של כספי התמלוגים, מחשש ליצירת תקדים שבו ייגרעו הכנסות מדינה מהתקציב השוטף לטובת מטרות חוץ-תקציביות. תחת זאת, הציעו גורמים באוצר לטפל ביעדים ממשלתיים באמצעות הקצאה מקציב המדינה.

כך משקיעים בעולם את רווחי הנפט והגז

רוסיה: סבסוד דלק לאזרחים
יצואנית הנפט השנייה בגודלה בעולם מנהלת את משק הנפט שלה בצורה גירעונית. ההכנסות מנפט משמשות לתקציב המדינה, ובעיקר לסבסוד דלק לאזרחים. כספי הנפט הללו מסייעים לרה"מ ולדימיר פוטין לחזק את שלטונו ולהבטיח את תמיכת המצביעים, אך המדיניות הזו גורעת מתקציב המדינה. אין השקעה של אוצרות הטבע בהבטחת העתיד.
ונצואלה: צריכה פרטית ואינפלציה
נשיא ונצואלה, הוגו צ'אווס, מנצל את ההכנסות הזורמות לקופת המדינה מהנפט למימון תקציב המדינה. מצד אחד, צ'אווס השקיע רבות בחינוך, ואולם מצד שני, הוא עודד את הצריכה הפרטית על-ידי סובסידיות רבות, ויצר בועה אינפלציונית שמאיימת על יציבותה של כלכלת ארצו. אין השקעה של אוצרות הטבע בהבטחת העתיד הכלכלי.
נורווגיה: משקיעים בעתיד
יצואנית הנפט החמישית בגודלה בעולם משקיעה את הכנסותיה מאוצרות טבע בקרנות פנסיה וחיסכון. קרן הפנסיה של ממשלת נורווגיה (לשעבר קרן הנפט של ממשלת נורווגיה) היא אחת מקרנות ההשקעות הגדולות ביותר בעולם, עם נכסים בשווי של כמעט 600 מיליארד דולר הקרן משקיעה במגוון תחומים, החל בסחורות ובנכסים פיננסים וכלה בהון סיכון.
ישראל: החזר חובות
לפי המודל המתגבש, כספי התמלוגים והמיסוי שתקבל בעתיד המדינה ממכירת הגז הטבעי לא ייבלעו בתקציב השוטף, אלא יופנו תחילה לכיסוי חלקי של החוב הזר בו נושאת ישראל. במקביל, תייסד המדינה קרן ייעודית לצבירת כספים אלה - ובחלוף כמה שנים של צבירת כספים, יופנו התקבולים לקרן ייעודית במטרה להשקיעם בנכסים בחו"ל.

תאריך:  06/01/2011   |   עודכן:  06/01/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הממשלה בוחנת הכנסת מיליארדי דולרים מהגז לקרן השקעות בחו"ל
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ישי וגפני רוצים ה$$$ לפרזיטים, ל"ת
ביבי משלם לכיסא.  |  6/01/11 08:39
2
יש גם מחלה ישראלית
רגלים על הקרקע  |  6/01/11 09:25
3
קרן יחודית
format  |  6/01/11 12:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
המוטציות המאובחנות כיום הן קצה הקרחון של הגורמים הגנטיים לסרטן השד    מחקר שהחל באחרונה יאפשר אבחון מוקדם ומדויק בקרב נשים הלוקות במחלה ואינן נושאות את הרקע הגנטי המוכר כיום
איציק וולף
יו"ר הכנסת ראובן ריבלין אמר כי מי שצריך לחקור את מעללי ארגונים האוספים מידע על חיילי צה"ל הם שלטונות החוק ולא הכנסת    "לקיים ועדת חקירה פרלמנטרית בה אתה יודע מראש מה הרוב ירצה לקבוע היא לקיים למעשה משפט ראווה, ברור שלא תהיה פה חקירה"
איציק וולף
שר החוץ נפגש עם האחראית למדיניות החוץ של האיחוד האירופי ואמר לה כי שיתוף פעולה הדוק בין ישראל לאיחוד האירופי יכול להביא לשינוי אמיתי במצב ברצועת עזה    "מבטיח לך שברגע שייפסקו הברחות הנשק לעזה יוסר גם הסגר מעליה"
עידן יוסף
השדרן שרון עידן ישוחח עם השופט בדימוס הרן פינשטיין ודמויות נוספות מעולם המשפט, על עניינים משפטיים מרתקים מתובלים בסיפורים    בתוכנית הראשונה: שיר השכונה של "התרנגולים" ככתב-אישום
עידן יוסף
בין העיתונאים מעומדים: אורי בינדר, מתן חודורוב, עופר פטרסבורג, סטלה קורין ליבר, זאב קליין, עודד שחר, נחמיה שטרסלר ואחרים    הפרס, בגובה 5,000 דולר, יוענק באירוע השנתי של "האגודה לזכות הציבור לדעת" שיתקיים בפברואר 2011
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il