הממשלה אישרה היום, ברוב קולות גדול את הצעת ראש הממשלה להקצאת 800 מיליון שקל בשנתיים הקרובות להערכות העורף למקרי חירום. 20 שרים הצביעו בעד, שלושת שרי ש"ס התנגדו ושר אחד נמנע. במקביל, אישרה הממשלה קיצוץ שווה של 1.5% בתקציבי כל משרדי הממשלה, כולל משרד הביטחון, לצורך מימון התוכנית.
על-פי ההחלטה שאושרה היום, הממשלה תוסיף בשנתיים הקרובות 350 מיליון שקל להיערכות המדינה לרעידות אדמה, ולשחזור יכולות הכיבוי של פיקוד העורף. 350 מיליון שקל נוספים יוקצו למערך הכבאות ולהקמת מערך כיבוי אווירי. 100 מיליון שקל ישמשו רזרבה יעודית במשרד ראש הממשלה לצורכי חירום שונים.
הצעת ראש הממשלה קובעת כי מערך הכבאות יעבור ממשרד הפנים למשרד לביטחון פנים, וכי יוקם מערך כיבוי אווירי בחיל האוויר. נתניהו אמר היום בישיבת הממשלה כי "אנחנו מביאים הצעה כוללת של 800 מיליון שקל להיערכות העורף למקרה חרום ואסונות. זה כולל גם שריפות וגם רעידות אדמה.
לדברי נתניהו, "כמעט מחצית מהכסף - 350 מיליון שקל - יוקצו להקמת מערך כבאות ארצי משודרג ומערך כיבוי אווירי. מערך הכבאות החדש יהיה כפוף למשרד לביטחון הפנים, ואני הנחיתי שמערך הכיבוי המוטס יתחיל לפעול תוך חודשים אחדים. בשלב הראשון נחכור מטוסים, בשלב השני נקנה מטוסים. דיברתי עם ראש ממשלת קנדה, סטיבן הארפר, ביום שישי על סידורים אפשריים בין ישראל לקנדה, לקנות את המטוסים הקנדיים - הם המטוסים הטובים ביותר לצורך משימה זו".
על-פי החלטת הממשלה, הכספים ישמשו להקמת מרכזי חירום ברשויות המקומיות, להקמת מערכת תקשורת לגופי החירום ורכישת ציוד לפינוי של 400,000 אזרחים. עוד הוחלט כי תוקם מינהלת בראשות מנכ"ל המשרד לביטחון פנים להקמת מערך הכבאות הארצי עד סוף 2012. המינהלת תקדם את חקיקת חוק הכבאות הארצי עד אוקטובר 2011, ותעסוק בהידברות עם איגודי הכבאות והכבאים.
במהלך הדיון עלה נושא מערך פס"ח (פינוי, סעד, חללים) וראש הממשלה סיכם שהוא יידון בנפרד בקבינט
שר הפנים, אלי ישי, התנגד להצעת ראש הממשלה בטענה כי התקציב המוצע לשרותי הכבאות, 350 מיליון שקל, נמוך מדי. לדעתו יש להקצות לנושא זה, ללא מערך הכיבוי המוטס, 700 מיליון שקל. ישי ציין כי, "ההחלטה היום היא הבסיס למחדל הבא בכיבוי האש. שעון פיקוח הנפש החל לפעול". הוא הביע תמיכה בהעברת שרותי הכבאות ממשרדו למשרד לביטחון פנים.
ח"כ
דוד אזולאי (שס), יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה , מתח ביקורת על החלטת הממשלה ואמר כי "מדובר במעשה שלומיאלי שאינו מקדם כל מטרה וכל מטרתו להרדים את הציבור. מהלך כזה צריך להתבצע אך ורק במסגרת רפורמה כוללת במערך שירותי הכבאות והחילוץ. הדברים נעשו ללא תיאום עם נציגי הכבאים, וללא תיאום עם השלטון המקומי, שהינם 'המחותנים' המרכזיים בשירותי הכבאות. הוועדה תתכנס עוד השבוע לדון בהחלטת הממשלה".