X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
[צילום: פלאש 90]
העליון החמיר: אסי אבוטבול ל-18 שנות מאסר
השופט לוי דחה את ערעורם של אבוטבול וחבריו להנהגת ארגון פשיעה שעסק בסחיטת אנשי עסקים והחמיר בעונשיהם

ביהמ"ש העליון החמיר היום (ד', 2.2.11) בעונשיהם של אסי אבוטבול וחבריו להנהגת ארגון הפשיעה שעסק בסחיטה של אנשי עסקים. אבוטבול נשלח ל-18 שנות מאסר בפועל, וחבריו - לתקופות של 11-7 שנים.
בכתב האישום נטען, כי המערערים נמנו עם ארגון פשיעה שפעל בתבנית מאורגנת, היררכית ושיטתית בשנים 2007-2005. הארגון שם לו למטרה לסחוט אנשי עסקים בישראל ומחוצה לה, וביניהם אזרחים צרפתים שנהגו לעיתים להתגורר בישראל.
באשר לתפקידם של המערערים בארגון נטען, כי אסי אבוטבול עמד בראשו. אלברט סיטבון הוגדר כמי ששימש עוזרו של אבוטבול, וכאיש השטח של הארגון שהעביר לאחרים את הוראותיו של אבוטבול והשתתף ברוב פעולות הארגון.
גבריאל עשור הוגדר כמי ששימש מכוון ומפקח על הפעילות הפלילית של הארגון, ומאחר שהוא גם בעל אזרחות צרפתית, תפקידו היה לאתר קורבנות לסחיטה - בעלי ממון ואזרחי חוץ. עו"ד ברק בופמן כיוון אף הוא את פעילות הארגון ופיקח עליה, וגם איתר מועמדים פוטנציאלים לסחיטה.
דוד זוארץ טיפל, בין היתר, בפתיחתם של חשבונות-קש אליהם נותבו חלק מהכספים שהגיעו לידי הארגון שלא כדין. מרק קימרון שימש כנהגו ועוזרו האישי של בופמן, וכן נטל חלק בפעילות הפלילית של הארגון. עידן זוארץ היה אחד מ"חיילי" הארגון.

"גידול פלילי ממאיר"

כתב האישום כלל 22 אישומים, ובראשון שבהם יוחסה לאבוטבול עבירה של עמידה בראש ארגון פשיעה, בעוד שלסיטבון, עשור וזוארץ יוחסה עבירה של מנהל בארגון פשיעה. גם בופמן הואשם בעבירה של מנהל בארגון פשיעה, ויוחסה לו עבירה נוספת - מתן שירות ייעוץ לארגון פשיעה, אך הוא זוכה מחמת הספק. ארבעת האחרים הורשעו.
כתב האישום כולל כאמור 21 אישומים נוספים, מרביתם עוסקים בפרשיות סחיטה פרטניות, ואישום נוסף בו יוחסה לאבוטבול עבירה של מתן שוחד לד"ר ג'קי סרוב מבית החולים איכילוב. המערערים הורשעו ברבים מהאישומים שיוחסו להם וערערו בעיקר על הרשעתם בסעיף האישום הראשון.
במסגרת פסק הדין, סוקר השופט אדמונד לוי באריכות את חוק המאבק בארגוני פשיעה וקובע הלכות לגבי תכליתו ואופן הוכחת העבירות על פיו. לדבריו, יש לברך על כל שהחוק העניק לרשויות את הכלים החיוניים הדרושים למלחמה בארגוני פשיעה, אותם הוא מגדיר כ"גידול פלילי ממאיר, השולח גרורות אשר מתפשטות ונעשות אלימות יותר ויותר, ומעת שנשלחו הן אינן מגיבות עוד לאמצעי הטיפול הקונבנציונליים".
לוי מדגיש, כי מאחר שרוב הסמכויות שבחוק נתונות לבית המשפט ולא לרשויות המנהליות, הוא מהווה איזון ראוי בין רשויות השלטון ואת ההקפדה בזכויות הפרט. זהו מודל מרוסן יחסית, שביסודו כוונה לצמצם את הפגיעה הכרוכה בהפעלתם של אמצעים מיוחדים נגד גורמי הפשיעה המאורגנת, והדבר ניכר בפרט בהשוואה להסדרים שאומצו במדינות אחרות, מוסיף לוי.

הסחטנות הייתה משלח יד

אבוטבול נדון במחוזי ל-13 שנות מאסר וקנס בסך 500,000 שקל; סיטבון - 11 שנות מאסר וקנס בסך 150,000 שקל; עשור - שמונה שנים וקנס בסך 150,000 שקל; בופמן - חמש שנים וקנס בסך 150,000 שקל; דוד זוארץ - שבע שנים וקנס בסך 150,000 שקל; עידן זוארץ - שנתיים מאסר וקנס בסך 25,000 שקל. כאמור, לוי החמיר בעונשם של כל הנאשמים למעט האחרון.
לוי מדגיש: "אין מדובר במעשה סחיטה יחיד אותו יזם פלוני נגד אלמוני, אלא בקבוצת אנשים שמעשי הסחיטה היו עבורם 'משלח יד' ודרך חיים. הם הטילו את אימתם על סביבתם, וגם מבלי שנדרשו להפגין אלימות חריגה די היה באזכור שמו של העומד בראשם כדי להניע קורבנות בעלי ממון למלא אחר הדרישות שהופנו אליהם. חייהם של האחרונים, הקורבנות, הפכו לסיוט מתמשך וחלקם אף נאלצו לנטוש את עסקיהם או לנסות להעתיקם לארץ אחרת. בדרך זו גרפו המערערים במשך תקופה לא מבוטלת סכומי עתק, וקרוב לודאי שהיו ממשיכים בכך לולא יוזמתם של גורמי האכיפה להילחם ביתר שאת בהתארגנויות הפשע.
"...היקף הפשיעה של הארגון עימו נמנו המערערים, התקופה הממושכת במהלכה בוצעו המעשים, מספרם הגדול של הקורבנות, השלל הרב בו זכו אנשי הארגון שלא כדין ואופייה התקדימי של הפסיקה בפרשה זו - כל אלה חייבו ענישה חמורה במידה ניכרת מזו שנקט בית המשפט המחוזי". לפיכך, דן לוי את אבוטבול ל-18 שנות מאסר; סיטבון - 16 שנים; עשור - 11 שנים; בופמן - שבע שנים; ודוד זוארץ - עשר שנים. לעומת זאת, הקל לוי בעונשו של עידן זוארץ והמירו ב-15 חודשי מאסר בפועל.

להתבונן באורח הפעילות

"אין לך תחליף למבחנו של השכל הישר. לא אטעה אם אעריך, כי את מרביתם של ארגוני הפשיעה הבאים בגדרו של החוק, ניתן יהיה לזהות באמצעות התבוננות באורח פעולתם", הוא מוסיף.
"תחת פנייה לרשימה סגורה ומתחייבת של תכונות, נכון יהיה לדבר ב'מתחם' של מאפיינים, אשר כל התארגנות הבאה בגדרו - לארגון פשיעה תחשב. במרכזו של מתחם זה מצוי ארגון הפשיעה 'הקלאסי', ובו מכלול התכונות שעיקרן הוזכר כבר, כשהן בצורתן המובהקת ביותר. כל התארגנות תסוּוג על-פי המידה בה מתגלה בפעולתה, אם בכלל, כל אחת מתכונות אלו כשהיא לעצמה, וכן על-פי בחינתו של המכלול. ככל שהתארגנות פשיעה, על צבר מאפייניה, תהא קרובה יותר למרכזו של המתחם, כך תגבר הנטייה לסווגה כארגון פשיעה ולהכפיפה למצוותו של החוק הנדון".
לוי ממשיך ומונה את מאפייניו של ארגון פשיעה: מסגרת לה קיום מעבר לכל אחד ממעשי הפשיעה בהם שלחו אנשיה את ידם, ההמשכיות בפעילות המשותפת (שלשיטתו חיוניים בכל ארגון פשיעה), סוג העבירות ובעיקר חתירה לרווח כספי ממקורות בלתי חוקיים והסתייעות בבעלי תפקידים ציבוריים.
במקרה הפרטני אומר לוי, כי הוכח שהנאשמים עסקו בצורה מאורגנת ושיטתית בסחיטתם של אנשי עסקים, מקומיים וצרפתים, ולפיכך מדובר בארגון פשיעה. הוא מדגיש, כי מספר החברים אינו אינדיקציה לקיומו של ארגון פשיעה, ומכל מקום - לרשות אבוטבול עמדו עשרות בני אדם, שרק מקצתם (מדרג השטח) נחשפו.

פגיעה בערך המוסף של הארגון

לוי מציין: "ערב כניסתו של החוק לתוקף, הייתה תוחלת הסנקציה הפלילית על פעילות במסגרתו של ארגון פשיעה דומה בשיעורה לתוחלת הסנקציה על עבריינות-יחיד, או אף פחותה ממנה. האפשרות להניח, לראשונה, יד על בעלי תפקידים בארגוני פשיעה וקביעתה של עבריינות במסגרתם כנסיבה מחמירה, שינו תמונה זו. כלי החילוט שבחוק אפשרו, אף זאת לראשונה, להניח יד לא רק על רכוש שהושג בעבירת יחיד, כי אם גם על רכוש הארגון בכללותו.
"ההחמרה עם יועצים לארגון פשיעה ועם עובדי ציבור המסייעים לו, פגעו בערך המוסף שיכול הארגון לספק לחבריו. היכולת ללכוד בכף את מנהלי הארגון אף בלא קשירתם למעשה עבירה מסוים (זולת העבירות שבחוק), מפחיתה מעלותה של מלאכת האכיפה. יעילות מושגת גם באמצעות כינוסם תחת קורת גג אחת, היינו, בהליך משפטי אחד, של סוגיות ושל נאשמים שאחרת היו נדונים בנפרד".
עם זאת, לוי מביע את החשש, שהחוק עלול לגרום להגברת תחכומם של העבריינים שיתמודדו עימו: "לא אטעה אם אעריך, כי במרוצת הזמן, ולא בעשורים מדובר כי אם בתקופה קצרה בהרבה, יוביל הדבר להחמרה מהותית במאפייני הפשיעה בישראל".
מכאן עובר לוי לדיון בשאלה מהו "ארגון פשיעה" בציינו, כי ליבת ההגדרה שבחוק - "חבר בני אדם שפועל בתבנית מאורגנת, שיטתית ומתמשכת לעבירת עבירות" - נותרה עמומה והיא דורשת פירוש.
לדעת לוי, העדרה של הגדרה דווקנית ונוקשה של המונח "ארגון פשיעה" או של יסודות אחרים בחוק מאבק בארגוני פשיעה, אינו מכשול. אדרבא, היסוד הפתוח מכשיר את הקרקע להפעלתו של שיקול דעת באכיפה - מצד גורמי החקירה, התביעה והשפיטה כאחד, והוא כלי חיוני ביישומו של החוק.

תאריך:  02/02/2011   |   עודכן:  02/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אדמונד לוי
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון החמיר: אסי אבוטבול ל-18 שנות מאסר
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ימות המשיח,העליון החמיר
אלישמע  |  2/02/11 13:57
2
חלוט רכוש+ ענישה כבדה
מתמחה  |  3/02/11 09:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
מחלות הסרטן מהוות בשנים האחרונות את גורם התמותה השכיח ביותר בישראל    רבע ממקרי המוות בישראל הם כתוצאה מסרטן    ההישרדות מהמחלה (בטווח של 5 שנים) בקרב גברים עומדת על 63% ובקרב נשים על 67%    מי שנמצאים בסיכון גבוה עוד יותר לחלות בסרטן הם ילידי ישראל
מיכל רמתי, ליאור זנו
מקורות המקורבים למצרי חוסיין סאלם טוענים כי הוא לא נמלט לדובאי כפי שדווח בתחילת השבוע    אתמול בערב הודיע נשיא מצרים מובארק כי לא יתמודד לכהונה נוספת
מחלקה ראשונה
- כך מעריכים פרשנים    נשיא מצרים אמר כי לא יתמודד שוב בבחירות הבאות בספטמבר, אך גם כי אין בכוונתו לפרוש עכשיו מתפקידו    אובמה: המעבר לממשלה חלופית במצרים חייב להתחיל מיד
איציק וולף
הליך מינוי הרמטכ"ל הבא של צה"ל, שהחל מחדש אמש עם הודעת היועמ"ש כי לא יגן על מינויו של אלוף גלנט בפני בג"ץ, יכלול שלב של הגשת התנגדויות למינוי, בין היתר של מבקר המדינה אם יתנגד    יו"ר ועדת החוץ והביטחון מתנגד למינוי אלוף נווה לממלא-מקום הרמטכ"ל באופן זמני    הוועדה תתכנס היום לדיון חירום
מערכת אתר ערוץ הספורט
השחיין בן ה-28 מתאמן לקראת לונדון 2012: "אני בא להתחרות ברמות הגבוהות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il