פעוטות שהתזונה שלהם עשירה במזונות מעובדים, יסבלו ממנת משכל מעט נמוכה יותר בשלב מאוחר בחיים. כך על-פי ממצאי מחקר בריטי חדש, שתואר על-ידי החוקרים כמחקר המקיף ביותר מסוגו.
המסקנה אליה הגיעו החוקרים מסתמכת על חקירה ממושכת של 14,000 איש שנולדו במערב אנגליה בשנים 1991 ו-1992, והיו תחת מעקב בנושא בריאות ורווחה בגילאי 3, 4, 7, ו-8.5.
הורי הילדים נתבקשו למלא שאלונים שעסקו, בין היתר, בפרטים על סוג המזון והשתייה שצרכו הילדים. שלושה דפוסים תזונתיים זוהו בשאלונים: אחד הייתה תזונה עשירה בשומנים וסוכרים מעובדים; השני תזונה מסורתית עשירה בבשר ובירקות, ודפוס אחרון היה תזונה בריאה במודע שכללה כמות רבה של סלט, פירות וירקות, פסטה ואורז.
כשהילדים היו בני 8.5, מנת המשכל שלהן נמדדה בעזרת כלי סטנדרטי הנקרא "Wechsler Intelligence Scale". בין 4,000 הילדים, עבורם היו נתונים מלאים, זוהה שוני משמעותי במנת המשכל בקרב אלו שהיו בקטגוריה של "תזונה מעובדת" בניגוד ל"תזונה בריאה".
ל-20% מהילדים שאכלו את כמות המזון המעובד הגדולה ביותר, הייתה מנת משכל של 101 נקודות, בהשוואה ל-106 של 20% מהילדים שאכלו את המזונות הבריאים ביותר.
עורכי המחקר ציינו, כי מדובר בהבדל קטן, אך מספיק בכדי להקשות עליהם להתמודד עם השכלה ועם גורמים נוספים בחיים.
הקשר בין מנת המשכל לתזונה הוא נושא שנוי במחלוקת משום שגורמים רבים יכולים להשפיע עליה, כולל רקע אקונומי וסוציאלי. משפחות מהמעמד הבינוני, לדוגמא, יכולות להיות ערות יותר (וגם מסוגלות מבחינה פיננסית) להניח ארוחה בריאה על השולחן או לעודד את הילדים לאכול נכון, בהשוואה למשפחות ממעמד כלכלי נמוך.
צוות החוקרים הקפיד לסנן גורמים אלו, ולדבריהם נלקחו בחשבון גורמים כמו: השכלה, מעמד סוציאלי של האם, גיל, אירועים שונים בחיים, הסביבה הביתית, השימוש בספרים ובטלוויזיה וכו'.
מדובר במדגם גדול, הדגישו החוקרים שמתכננים להמשיך ולבדוק את הנושא כדי לגלות אם ההשפעה על-מנת המשכל הייתה גם כשהילדים בגרו.
הסיבה שלמזון מהיר יש השפעה כזו היא כפי הנראה העובדה שהוא מבוסס בעיקר על מזונות מעובדים החסרים ויטמינים חיונים וגורמים החשובים להתפתחות המוחית בגיל צעיר.
הממצאים פורסמו בכתב העת "Epidemiology and Community Health", המתפרסם על-ידי איגוד הרפואה הבריטי.