X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בניגוד לשיטות המנסות לטפל בשבץ באמצעות הכוונת תרופות לתוך המוח, חוקרים השתמשו במערכת הנימית אשר מגיעה לכל פינה במוח כדי להעביר את הגלוטמט מהמוח לתוך הדם בניסויים שבוצעו בחולדות התגלה כי המנגנון אכן מצליח להוריד את רמות הגלוטמט בדם במידה ניכרת
▪  ▪  ▪
עודף גלוטמט [צילום: AP]

שני מחקרים שבוצעו באחרונה תומכים בגישה של מדעני מכון ויצמן למדע - המציעה תקווה לנפגעים משבץ ומפגיעות ראש.
אחת הסיבות לנזק ההרסני שיוצרים שבץ ופגיעות ראש אחרות, היא יצירה מוגברת של חומר הקרוי גלוטמט, אשר משמיד את תאי המוח הבאים איתו במגע. נכון להיום, לא ניתן להילחם בעודפי הגלוטמט ולמנוע את הנזק, משום שמרבית התרופות "נתקעות" במחסום הדם-מוח המונע את כניסתן למוח, ואילו התרופות שמצליחות לחדור אותו אינן פועלות כמתוכנן. שיטה שפותחה על-ידי מדענים ממכון ויצמן למדע עשויה, בעתיד, להציע דרך למנוע את הנזק שגורם עודף גלוטמט.
פרופ' ויוויאן טייכברג מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע היה הראשון להצביע, בשנת 2003, על דרך אפשרית לעקוף את הבעיה הזו - באמצעות שיטה שמבוססת על מנגנון טבעי בגוף לוויסות רמות הגלוטמט.
גלוטמט הינו מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר) - חומר בעל אורך חיים קצר שתפקידו להעביר מסרים בין תאי עצב, ובאופן נורמלי הוא כמעט ואינו מצוי בנוזלי המוח. לאחר אירוע מוחי או פגיעת ראש, נגרמת "הצפה" ברמות הגלוטמט במוח, אשר גורמת לעירור יתר של תאי העצב ה"מוצפים", ולמותם. למרות שמרבית הגלוטמט נוצר ונצרך במוח, אפשר למצוא אותו בכל הגוף, במיוחד בדם.
מניתע נזק הרסני
בניגוד לשיטות המנסות לטפל בעודפי הגלוטמט באמצעות הכוונת תרופות לתוך המוח, העלה פרופ' טייכברג רעיון, בשנת 1995, להשתמש במערכת הנימית אשר מגיעה לכל פינה במוח, ובאמצעותה להעביר את הגלוטמט מהמוח לתוך הדם. המערכת מבוססת על "משאבות" זעירות, המצויות בצד הנים הפונה אל המוח, ומופעלות על-ידי ההבדלים בריכוזי גלוטמט במוח ובדם. לכן, דרך אחת להאיץ את ההעברה הזאת עשויה להיות הורדה של רמות הגלוטמט בדם - דבר שיגדיל את הפרש הריכוזים ויעודד שאיבת החומר מהמוח. פרופ' טייכברג הבין גם שהוא יכול לגייס לעזרתו אנזים מסוים המצוי באופן טבעי בדם. הפעלת האנזים, הקרוי GOT, גורמת לו לחפש ו"לצוד" את הגלוטמט בדם. כעבור שמונה שנים הצליח פרופ' טייכברג להראות, בניסויים שביצע בחולדות, כי המנגנון שהציע אכן מצליח להוריד את רמות הגלוטמט בדם במידה ניכרת.
כעבור שנים ספורות נוספות הצליחו פרופ' טייכברג ועמיתיו להראות כי בחולדות הסובלות מפגיעות ראש, בהן הופעל האנזים GOT, נמנע הנזק ההרסני לתאי המוח. עם זאת, עדיין אי-אפשר היה לקבוע בוודאות כי ההגנה על תאי המוח היא אכן תוצאה ישירה ובלעדית של הירידה שנרשמה ברמות הגלוטמט בדם ובאזור הפגוע במוח. חברת "ידע מחקר ופיתוח" הוציאה פטנט על השיטה.
שני מחקרים חדשים תומכים בגישתו של פרופ' טייכברג - אחד שנעשה במעבדה וניסוי קליני בחולים - מספקים הוכחה לכך שהפעלת האנזים GOT בדם אכן תורמת להגנה על תאי המוח. בניסוי הראשון, שביצעו פרנסיסקו קמפוס ועמיתיו במעבדה של פרופ' חוזה קסטייו באוניברסיטה של סנטיאגו דה קומפוסטלה שבספרד, השתמשו המדענים בספקטרוסקופיה באמצעות תהודה מגנטית, והראו באופן חד-משמעי כי הפעלת האנזים GOT בדם של חולדות הסובלות מפגיעות מוח דמויות-שבץ, מורידה את רמות הגלוטמט בדם ובאזור הפגוע במוח, וכן גורמת לצמצום משמעותי של מוות תאי מוח ושל הבצקת - המופיעה בדרך כלל במקרי שבץ.
במחקר השני בדק צוות נוירולוגים את רמות גלוטמט והאנזים GOT בכמה מאות חולי שבץ בעת אשפוזם, בשני בתי חולים. הרופאים גילו כי שני נתונים אלה הם הגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר את מצבו העתידי של החולה - באיזו מידה יחלים בתוך שלושה חודשים, ומידת הנזק המוחי שייגרם לו. שני המחקרים רומזים כי טיפול באמצעות הפעלת GOT עשוי לשפר את סיכויי ההחלמה של חולים שעברו שבץ ופגיעות מוחיות, ואף להאיץ את התהליך.
בנוסף לשבץ ולפגיעות ראש, עודף גלוטמט מאפיין מחלות נוספות, כמו אלצהיימר, פרקינסון, טרשת נפוצה, אפילפסיה, גלוקומה, גידולי מוח מסוימים ו-ALS. ייתכן כי טיפולים המבוססים על הורדת רמות הגלוטמט יקלו על התסמינים של מחלות אלה.

כל הבריאות בכף ידך
תאריך:  08/02/2011   |   עודכן:  08/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תקווה לנפגעים משבץ ומפגיעות ראש
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עופר וולפסון
במצב המשפטי הקיים, הבנקים אינם מחוייבים בדיווחים שוטפים לרשות על פעילות יועצי ההשקעות שלהם עבור הלקוחות    הרשות מציעה כעת לחייב את הבנקים בדיווח חודשי שוטף
עידן יוסף
פרסום ראשון: שתי רכבות נוסעים ריקות התנגשו זו בזו בחיפה    נזק נגרם לקרונות    הוקמה ועדת לחקירת הסיבה שבגינה טעה הנהג
ראובן לייב
דן קוויל, סגנו של בוש האב, הוא גורם הממשל הבכיר ביותר שפנה באופן פומבי לנשיא אובמה בקריאה לשחרורו של הסוכן הישראלי    לדבריו, עונש שהוטל על פולארד מוגזם באורח קיצוני
ראובן לייב
המרכז לטכנולוגיה חינוכית קורא למשרד החינוך להקים בתי-ספר וירטואליים ולשלב בהם למידה אונליין, לאחר שהתברר כי בית הספר נותן לתלמידים מענה חלקי בלבד לתחומי העניין שלהם
אלעזר לוין
קבוצת רכישה תבנה על המגרש 164 דירות יוקרה    בית המשפט דחה ערעור על מכירת המגרש ליזמים    נחשפו שלושה שותפים עסקיים של בעלי השליטה בחברה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il