X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מחקר חדש על יחסים בין פלשתינים-נוצרים ומוסלמים בישראל ובגדה המערבית: בקרב הנוצרים בולטות תופעות של כעס על הנרטיב המוסלמי וחיזוק הזהות הדתית-קבוצתית
▪  ▪  ▪
לא משתלבים [צילום: AP]

בקרב הנוצרים ברשות הפלשתינית, המהווים קבוצת מיעוט קטנה וכנראה מאוימת, התפתחה תחושת זהות קולקטיבית חזקה שבאה לידי ביטוי בכעס על הנרטיב המוסלמי, הדגשת הייחוד והמובחנות של הקבוצה הנוצרית אל מול המוסלמית וחיזוק הזהות הדתית הקולקטיבית. דפוס זה דומה לדפוסי קבוצות מיעוט אחרות (למשל, היהודים בגולה).
כך עולה ממחקר חדש שנערך במסגרת פרויקט משותף לישראלים, פלשתינים וגרמנים, הממומן על-ידי קרן המחקר הגרמנית (DFG). צוות המחקר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב כולל חוקרים נוצרים, מוסלמים ויהודים: ראש התוכנית לניהול וישוב סכסוכים באוניברסיטה, פרופ' שפרה שגיא, ד"ר עדי מאנע (פוסט דוקטורנטית), ענאן סרור, סירין מג'לי ויחיא חג'אזי (שלושתם דוקטורנטים באותה תוכנית).
פרופ' שגיא: "המחקר שלנו בחן יחסים בין נוצרים למוסלמים בחברה הישראלית ובחברה הפלשתינית (בערי הגדה המערבית), תוך התייחסות לאלמנטים שונים. למרות הזהות הלאומית המשותפת למוסלמים ולנוצרים פלשתינים, שותפות הגורל ההיסטורית והמעמד החברתי הדומה של שתי קבוצות מיעוט הללו בתוך החברה הישראלית, קיימים ביניהן הבדלים ברורים במאפיינים דמוגרפים, תרבותיים ודתיים ובמהלך שני העשורים האחרונים ניתן להבחין מדי פעם במתיחות בין שתי הקבוצות בישראל. גם בשטחי הרשות הפלשתינית עולים דיווחים על מתח בין-דתי. במחקר בחנו את האופן בו מבנים מוסלמים ונוצרים פלשתינים בישראל ובגדה את זהותם הקולקטיבית ואת מערכת היחסים ביניהם".
תחושה חזקה של כעס
צוות המחקר בחר שמונה אירועים מרכזיים לגביהם קיימים נרטיבים שונים למוסלמים ולפלשתינים, לדוגמה: הרצון להקים את מסגד שהאב-א-דין בנצרת, מנהיגותו של ג'מאל עבד אל נצר, מלחמות הצלבנים, חשיבות מסגד אל-אקצה במאבק הפלשתיני ודמותה של המדינה הפלשתינית העתידית. כל נבדק התבקש לציין באיזו מידה הוא חש אמפתיה, כעס או נותן לגיטימציה לנרטיב של הקבוצה ה'אחרת'.
פרופ' שגיא: "מצאנו שהמשתתפים הנוצרים הן בגדה והן בישראל דיווחו על תחושה חזקה של כעס כלפי הנרטיב של הקבוצה המוסלמית וביטאו לגיטימציה ואמפתיה נמוכות. ממצאים אלו בולטים לעומת הנכונות הרבה יותר של המוסלמים לקבל את הנרטיב הנוצרי".
במסגרת המחקר נבדקו מדגמים מייצגים של האוכלוסיות המוסלמית והנוצרית בישראל, שכללו 1,164 מוסלמים (מתוכם 640 נשים) ו-805 נוצרים (מתוכם 419 נשים), בגילאי 18 ומעלה. המדגם בגדה כלל נבדקים בערים רמאללה ובית לחם. הוא הקיף 106 נוצרים ו-112 מוסלמים. איסוף המידע בשכונות התבצע מבית לבית, כאשר כל תושבי הרחוב/שכונה נכללו במדגם.
המחקר העלה כי המוסלמים והנוצרים, הן בגדה והן בישראל, נטו בעיקר לאמץ אסטרטגיה של שילוב בין הקבוצות ומציאת המכנה המשותף ביניהן. יחד עם זאת, הבדלים בין מוסלמים ונוצרים מאירים היבטים חשובים: המוסלמים גילו נטייה חזקה להשתלבות עם חברי הקבוצה ה'אחרת' בהשוואה לנוצרים. הבדלים אלו בין המוסלמים והנוצרים היו חזקים יותר בקרב תושבי ישראל מאשר בקרב תושבי הגדה. כמו-כן, הנוצרים בגדה ובישראל דיווחו על נטייה חזקה יותר להתחרות בחברי הקבוצה האחרת, בהשוואה למוסלמים.
הממצאים מצביעים על דפוס שונה בקרב מוסלמים ונוצרים. הן בגדה והן בישראל דווקא הנוצרים הם אלה שנטו לשמור, יותר מהמוסלמים, על הנרטיב שלהם ולדחות את הנרטיב של האחר. הם גם גיבשו סטריאוטיפים שליליים יותר לגבי הקבוצה ה'אחרת' ונטו יותר לתחרות ופחות להשתלבות, בהשוואה למוסלמים.
פרופ' שגיא: "נראה שהנוצרים, כקבוצת מיעוט בתוך קבוצת המיעוט הפלשתינית בישראל, מרגישים נרדפים וחשים איום על זהותם החברתית הן מצד החברה היהודית והן מצד החברה המוסלמית-פלשתינית. ברשות הפלשתינית, הנוצרים מהווים אף שם קבוצת מיעוט קטנה וכנראה מאוימת. לכן, כנראה, התפתחה בקרב חברי קבוצה זו תחושת זהות קולקטיבית חזקה".

תאריך:  11/04/2011   |   עודכן:  11/04/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הנוצרים בישראל כועסים על הנרטיב המוסלמי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אז מה עשה הנרטיב בתגובה?
יהושפט  |  11/04/11 15:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
כיהנה במשך שבע שנים בתפקיד הממונה על מחוז ירושלים במשרד הפנים
אלעזר לוין
סימני רגיעה בשוק: ביטול מס שבח הביא לגידול של 26% במכירת דירות    סך מכירת דירות ירד ב-2.1%    משקיעי חוץ ממשיכים למכור ולצאת מהארץ, ופעילותם בת"א חזרה לשפל של תקופת המיתון
אלעזר לוין
שיכון ובינוי ומשפחת בקר חתמו על חוזה פיתוח ב-100 מיליון שקל עם החברה הכלכלית העירונית    יבנו 308 דירות בשלב ראשון ועוד 700 דירות בהמשך בדרום העיר    תמיר דגן: "נבנה שכונה איכותית וירוקה מן הגדולות בארץ"    ראש העיר: "אנחנו עושים היסטוריה"
מירב ארד
החוק מתיר להעביר עד 100 אלף שקלים בנתב"ג    עו"ד אורי גולדמן: המתחמקים מדיווח על הכספים חשופים לקנס גבוה ואף להליך פלילי
יפעת גדות
כשהקורבן התמים אישר כי הוא יהודי, אחד התוקפים ירה בו ברובה כדורים    כשניסה להגן על עצמו, נורה עוד מספר יריות בראשו ובגופו    ככל הנראה הוכה גם באלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il