מוצרי חלב, כמו חלב, גבינה וחמאה, הם מקורות לחומרים מזינים חשובים שאנו זקוקים להם. יחד עם זאת, הם יכולים גם להיות עשירים בשומן רווי שהוא שומן מזיק.
ישנן ראיות לכך שאכילה מרובה של חמאה או גבינה עתירת שומן מעלה את כמות הכולסטרול בדם, ולכן גם מעלה את הסיכוי למחלת לב, אך מחקרים רבים הניבו תוצאות סותרות, ועדיין הדעות על הנושא שנויות במחלוקת.
כדי לקבל תשובה מהימנה יותר, חוקרים שילבו את התוצאות משאלונים בנושא תזונה עם דגימות של רקמות שומן. בדיקות אלו הראו את כמות השומן התזונתי שהתפרק בגופם של המשתתפים, ושיקפו את הצריכה הממושכת של שומן ממוצרי חלב. הם השוו מידע זה מול אנשים שעברו התקפי לב ואנשים בני אותו גיל ומין שלא סבלו מהתקפי לב.
הממצאים הראו כי אנשים שעברו התקפי לב לא נטו יותר מאנשים שמעולם לא עברו התקף לב לאכול כמות רבה של שומן ממוצרי חלב, אך היו בעלי גורמי סיכון רבים יותר, כמו עישון, חוסר פעילות גופנית, הכנסה נמוכה, שומן סביב המותניים ותזונה עתירת קלוריות ושומן רווי.
החוקרים משערים כי ייתכן שהתשובה היא ששומן תזונתי אכן יכול להזיק, אך חומרים מזינים אחרים שבמוצרי החלב - כמו סידן, ויטמין D, אשלגן ומגנזיום - מבטלים את הנזק משום שהם מגנים על הלב.
בדיקת רקמות השומן בשילוב עם השאלונים מוסיפה לרמת הדיוק של התוצאות, אך מחקרים השוואתיים כמו זה הנוכחי יכולים להראות רק קשר בין דבר אחד למשנהו ואינם יכולים לומר בוודאות אם התקפי הלב נגרמו מהמזון שאנשים אכלו.
המחקר נעשה בקוסטה ריקה ופורסם בכתב העת "Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases". הוא מומן על-ידי המוסד הלאומי האמריקני לבריאות.
המחקר אינו שולל את ההשפעה המזיקה שיש לאכילת כמות רבה של שומן רווי. משתתפי המחקר שאכלו את כמות השומן הרווי הגדולה ביותר ונשאו את כמות השומן הרבה ביותר סביב המותניים היו בסיכוי גבוה יותר לסבול מהתקפי לב.
המסר הטוב ביותר, לדברי החוקרים, הוא לאכול מוצרי חלב דלי שומן כדי ליהנות מהיתרונות הפוטנציאלים שלהם ללא הנזק שגורמים השומנים הרוויים.