מבוגרים המשתמשים בשמן זית בבישול וכרוטב לסלט נמצאים בסיכון נמוך יותר לשבץ. כך דיווחו חוקרים השבוע.
במסגרת מחקר, שעקב אחר אנשים מבוגרים מצרפת במשך חמש שנים, התגלה כי אלו שהשתמשו על בסיס קבוע בשמן-זית היו בסבירות נמוכה ב-41% לסבול משבץ בהשוואה לאלו שמעולם לא השתמשו בשמן זה.
הממצאים, שפורסמו בכתב העת Neurology, מרמזים על כך שהקשר הידוע בין שמן-זית למחלות לב עשוי להיות נכון גם לגבי שבץ. שמן-זית הוא מרכיב מפתח במה שנקרא תזונה ים-תיכונית, ומספר ניסויים רפואיים הראו כי סוג זה של תזונה מסייע לשלוט בגורמי סיכון למחלות לב, כמו לחץ-דם גבוה, השמנה בטנית ורמות גבוהות של כולסטרול LDL (ה"רע").
צריכה גבוהה של שמן-זית קשורה גם לסיכון נמוך יותר להתקפי לב, ולתוחלת חיים ארוכה יותר בקרב אנשים ששרדו התקף-לב. הממצאים האחרונים תומכים בהמלצות הכלליות שיש להחליף את השומנים הלא-בריאים בתזונה - שומנים רוויים ושומני טרנס - בשמן-זית ובשומנים אחרים שאינם רויים.
המחקר לא הוכיח כי שמן-זית, לכשעצמו, עוזר למנוע שבץ, ולדברי החוקרים, חשוב לזכור כי מדובר במחקר תצפיתי. המחקר זיהה קשר בין השימוש של אנשים בשמן-זית לבין הסיכון שלהם לשבץ, אך לא ניתן בהכרח להסיק מכך שמדובר בגורם והשפעה. ייתכן שאנשים המשתמשים בכמות רבה של שמן-זית שונים מאוד מאלו שאינם משתמשים בו.
אנשים המשתמשים בשמן-זית יכולים, לדוגמה, להיות בעלי הכנסה גבוהה יותר, להקפיד באופן כללי על תזונה איכותית ובריאה יותר ולהתעמל יותר בהשוואה לאנשים שמעולם לא השתמשו בשמן-זית. החוקרים, מהמוסד הלאומי הצרפתי למחקר INSERM ניסו לקחת בחשבון הבדלים אלו, אך גם אחרי שעשו זאת, שמן הזית עדיין נמצא קשור לסיכון נמוך יותר לשבץ.
עם זאת לא ניתן להביא בחשבון את כל המשתנים ויש צורך בניסויים רפואיים עם משתתפים שייבחרו באופן רנדומלי להשתמש בשמן-זית או בשמן אחר ואז לעקוב אחריהם לאורך זמן כדי לראות אם אכן סבלו משבץ. ניסויים רפואיים כאלו נחשבים לבסיס המוצק ביותר לעדויות רפואיות.
המחקר הנוכחי כלל 7,625 צרפתים בני 65 ויותר שדיווחו על התזונה שלהם ועל היבטים אחרים באורח החיים. אלו שדיווחו על שימוש בשמן-זית הן בבישול והן כרוטב לסלט נחשבו "משתמשים אינטנסיבים".
לאורך 6-5 שנים, אלו שהיו משתמשים אינטנסיביים סבלו משבץ בשיעור של 0.3% לשנה. זאת בהשוואה ליותר מ-0.5% בקרב אלו שלא השתמשו בשמן הזית, ול-0.4% בקרב המשתמשים המתונים.
כאשר החוקרים לקחו בחשבון הרגלים אחרים הקשורים בתזונה, ברמות הפעילות הפיסית וכן גורמי סיכון עיקריים לשבץ - כמו לחץ דם גבוה וסוכרת - שימוש מוגבר בשמן-זית נמצא קשור לירידה של 41% בסיכוי לשבץ.
צוות החוקרים לקח גם דגימות דם מ-1,245 משתתפים נוספים ומדד את רמות החומצה האולאית שלהם בדם - שומן חד בלתי רוויי האחראי לרוב חומצות השומן שבשמן הזית. השליש של המשתתפים עם הרמות הגבוהות ביותר של החומצה האולאית היו בסבירות נמוכה ב-73% לסבול משבץ בהשוואה לשליש עם הרמות הנמוכות ביותר.
הממצאים מצדיקים את הצורך במחקרים נוספים שיבחנו את היתרונות האפשריים של שמן הזית ולא רק בהיבט של מחלות לב אלא גם בהיבט של שבץ ומחלות נוירולוגיות אחרות.
לעת עתה, החוקרים מציעים לאנשים לבחור בשמן הזית ובשומנים חד לא רוויים אחרים במקום בשומנים רוויים (הנמצאים בעיקר בבשר ובמוצרי חלב) ובשומני טרנס (הנמצאים במזונת מעובדים מסויימים, כמו קרקרים, עוגיות וצ'יפס).