רב-גוניות בהחלט יכולה לתבל את החיים, אך האם הרמה הבלתי נתפשת של המגוון התזונתי הקיים כיום יכולה להסביר את השיעור הגבוה של ההשמנה? ישנם חוקרים שמאמינים שהתשובה לכך חיובית.
ידוע מזה שנים כי מזון - ואפילו האכילה עצמה - יכולים לעורר שחרור כימיקלים שונים במוח, חלקם מעורבים גם במה שקורה במצבים של התמכרות לסמים ותסמיני גמילה. וכפי שקורה במצב של התמכרות לסמים, יכולים להתפתח מצבים של עמידות והתרגלות, כלומר ששימוש חוזר (במקרה זה חשיפה למזון) מלווה לפעמים בחוסר תגובה, במקרה זה לחוסר עניין במזון.
תוצאות המחקר מספקות הסבר מעניין נוסף למגיפת ההשמנה משום שהן מראות כי דווקא החד-גוניות שבמזון יכולה לתרום להורדה בצריכת הקלוריות. ה"חוכמה" היא כמובן איזון בין השתיים - החשיבות של גיוון בתזונה יחד עם החד-גוניות שבה.
מחקרים רבים הראו כי אנשים הופכים אדישים למזון מסוים כשהם נחשפים אליו שוב ושוב. תגובה כזו, הנקראת "התרגלות", כשהיא מופיעה אל מול מגוון מזונות, עלולה לגרום לעלייה בצריכת הקילוגאול.
על-פי "תיאוריית ההתמכרות למזון", אנשים מסוימים מפריזים באכילה משום שהם לא רגישים לתגובה הנורמלית של המוח לאכילה ולכן זקוקים לחשיפה גדולה עוד יותר למזון כדי לעורר חוסר עניין. יחד עם זאת, עד כה לא פורסם מחקר עם ראיות מוצקות מספיק שהוכיח כי לאנשים במשקל בריא או לאנשים הסובלים מעודף משקל יש "תגובות התרגלות" שונות, ומעט מאוד ידוע על אותם דפוסי חשיפה למזון שהם בעלי ההשפעה הגדולה ביותר על "התרגלות" זו.
כדי לנסות לענות לפחות על חלק מהשאלות, החוקרים בדקו מצב של "התרגלות" ארוכת טווח אצל נשים שסבלו מהשמנה ונשים שלא סבלו מהמצב.
תוצאות המחקר פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
16 נשים שלא סבלו מהשמנה (BMI נמוך מ-30) ו-16 נשים שסבלו מהמצב (BMI של 30 ויותר) חולקו בצורה אקראית לאחת משתי קבוצות: "הקבוצה החלשה" שהשתתפה בניסויים שבועיים של חשיפה למזון במשך חמישה שבועות, ול"קבוצה היומית" שנבדקה על בסיס יומי לאורך חמישה ימים עוקבים.
במהלך כל סדרת ניסויים בת 28 דקות, המשתתפות התבקשו לסיים מספר מטלות לאחריהן תוגמלו במנה של מקרוני וגבינה שכללה 125 קלוריות. המשתתפות יכלו לעבוד תמורת כל כמות מזון שרצו, ולאחר מכן החוקרים העריכו את סך כל צריכת הקלוריות.
בעוד שחשיפה למזון על בסיס שבועי העלתה את צריכת הקילוגאול בכ-30 קילוגאול ליום, חשיפה יומית הורידה את צריכת האנרגיה בכ-100 קילוגאול ליום. התוצאות תומכות ב"התרגלות" ארוכת טווח במונחים של צריכת קילוגאול. מעט מאוד הבדלים נמצאו בין הדרך בה נשים שמנות הגיבו לדרך בה הגיבו נשים לא שמנות.
עורכי המחקר הגיעו למסקנה כי הורדת רמת הגיוון בבחירות התזונתיות יכולה לשמש כאסטרטגיה חשובה לאנשים המנסים לרדת במשקל.