סויה כפי הנראה אינה מועילה להקלה על תסמיני גיל המעבר. כך מדווחים מדענים, למרות התקוות שנשים רבות תולות בה. מחקר מבוקר שכלל קרוב ל-250 נשים אמריקניות שעברו את ה"שינוי", גילה כי גלולות סויה לא הביאו לשיפור בגלי החום מהם סבלו ולא שיפרו מצב של איבוד צפיפות העצם. הגלולות לא היו טובות יותר מאשר הפלצבו לאורך תקופת המחקר, בת השנתיים.
ממצאי המחקר פורסמו ב-Archives of Internal Medicine.
ישנם, לעומת זאת, מומחים הטוענים כי מחקרים אחרים הראו שסויה יכולה להקל על תסמיני גיל המעבר.
המינון שניתן במסגרת המחקר הנוכחי היה כפול מזה שאנשים צורכים במסגרת תזונה עשירה בסויה.
מוצרי סויה כמו טופו מכילים אסטרוגן צמחי טבעי ומומחים בתחום התזונה מאמינים כי אלו יכולים לעזור לנשים לעבור את גיל המעבר, במיוחד במצב בו רמות האסטרוגן נמוכות במיוחד.
רופאים רבים מציעים לנשים טיפול בתחליפי הורמונים (HRT) כדי להתמודד עם תסמיני גיל המעבר, אך דיווחים מאוחרים יותר, שהראו כי שימוש ממושך ב-HRT עלול לשאת עימו סיכון קטן למצבים אחרים, כמו סרטן השד ושבץ, הביא לכך שחלק מהנשים אינן רוצות לקבל את הטיפול ומחפשות אחר חלופות אחרות.
החוקרים, מאוניברסיטת מיאמי, סבורים כי המחקר מראה שסויה אינה המועמד המתאים לכך, למרות שהדגישו כי בדקו רק גלולות איזופלאבון, המצוי בסויה, ולא מקורות תזונתיים אחרים לסויה.
במסגרת המחקר שערכו, גייסו החוקרים 248 נשים בגיל המעבר וחילקו אותן בצורה אקראית לשתי קבוצות: סויה ופלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך בעלת השפעה פסיכולוגית על המטופל). הנשים בקבוצת הסויה קיבלו 200 מיליגרם של גלולות איזופלאבון על בסיס יומי במשך שנתיים, והנשים בקבוצת הפלצבו קיבלו גלולות דמה.
במהלך תקופת המעקב, לא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות בהיבט של איבוד מסת העצם - תופעת לוואי ידועה של גיל המעבר. תסמיני גיל מעבר, כמו הפרעות שינה, השפיעו על הנשים בשתי הקבוצות במידה דומה, למרות שהנשים בקבוצת הסויה חוו יותר גלי חום מהנשים בקבוצת הפלצבו.
החוקרים ממליצים לנשים לשקול שנית את השימוש במוצרים כאלו במטרה להקל על תסמיני גיל המעבר משום שגלולות האיזופלאבון שנבדקו לא סיפקו כל יתרון, והם משערים כי גם מזונות המבוססים על סויה לא יספקו יתרון כלשהו.