X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
שישה שופטים קבעו: הזכות החוקתית לחיי משפחה של ערבים ופלשתינים אינה חייבת להתממש דווקא בישראל; הצורך בביטחון מצדיק את הפגיעה חמישה שופטים סברו: הפגיעה בזכויות החוקתיות - קשה מדי
▪  ▪  ▪
הנשיאה ביניש. נשארה בדעת מיעוט [צילום: פלאש 90]
משבר בעליון: 11 שופטים לא הצליחו להכריע בעתירות נגד חוק האזרחות
יואב יצחק
פסק הדין יכול היה להינתן בהרכבו הנדיר (11 שופטים) עד יום רביעי - בתקופה של שלושה חודשים מיום פרישת השופטת פרוקצ'יה * מעתה לא תוכל פרוקצ'יה להשלים פסקי דין שהתעכבו אצלה ולכן יצטרך ההרכב לצרף שופט אחר ולקיים דיונים נוספים * מחלוקת חמורה בין השופטים והחשש מתגובה חריפה של הכנסת הם שהביאו לעיכובים ולמתיחות בין פרוקצ'יה לבין הנשיאה ביניש
לרשימה המלאה

בית המשפט העליון דחה (יום ד', 11.1.12) עתירות נגד חוקיותיו של חוק האזרחות והכניסה לישראל, ברוב של שישה שופטים מול חמישה. מדובר בחוק המגביל למעשה נישואים של תושבי יהודה והשומרון עם ערביי ישראל, וזאת מחשש לסיכון הביטחוני שייווצר עקב כניסת פלשתינים רבים לשטח המדינה.
השופטים אליעזר ריבלין, אשר גרוניס, מרים נאור, אליקים רובינשטיין, חנן מלצר וניל הנדל הכירו בקיומה של זכות חוקתית לחיי משפחה, הנגזרת מן הזכות לכבוד האדם, אך קבעו, כי היקפה של הזכות אינו מחייב שהיא תמומש בישראל דווקא. עוד נקבע, כי גם אם ישנה פגיעה בזכויות חוקתיות, ובהן הזכות לשוויון, הרי שהיא עומדת בתנאי פסקת ההגבלה.
הנשיאה דורית ביניש והשופטים אדמונד לוי, עדנה ארבל, סלים ג'ובראן ואסתר חיות סברו, כי הזכות החוקתית לחיי משפחה של בן הזוג הישראלי משתרעת גם על מימושה של הזכות והקמת משפחה בישראל, וכי הפגיעה בזכות אינה עומדת בתנאי פיסקת ההגבלה. לדעתם, החוק פוגע בזכות החוקתית לשוויון, משום שההגבלות בו חלות ברובן המכריע רק על ערביי ישראל.
האיזון בין ביטחון לזכויות אדם
זוהי הפעם השנייה שבית המשפט העליון בוחן את חוקתיות חוק האזרחות בהרכב מורחב. גם העתירות הקודמות נדחו על חודו של קול וגם בהן הועלתה הטענה, לפיה חוק האזרחות פוגע בזכות לחיי משפחה ובזכות לשוויון של ערביי ישראל. השופט לוי סבר אז, שיש לדחות את העתירות ולהותיר את ההסדר הקיים על-כנו, על-מנת לאפשר למדינה להעמיד בתוך תשעה חודשים הסדר משופר שיצמצם את הפגיעה בזכויות אלו. פסק הדין הנוכחי דן בשאלה האם החוק הוא חוקתי כעת, לאחר שהוכנסו בו שינויים בעקבות פסק הדין הקודם.
על המחלוקת בין השופטים אמרה ביניש, כי היא "סובבת סביב אחת השאלות הקשות בחיינו כמדינה הנאבקת בטרור, המתמודדת כל שנות קיומה עם בעיות ביטחון, ובה בעת עומדת על שמירת אופיה הדמוקרטי. השאלה שעמדה בפנינו היא, איפוא, מהם שולי הסיכון, שיש בידינו ליטול על עצמנו ומהם האמצעים שעלינו לנקוט כדי להגן על בטחוננו תוך צמצום הפגיעה בזכויות אדם עד כדי המידה החיונית להגנה על המדינה ועל חיי תושביה. על-אף חילוקי הדעות, כולנו שותפים להכרה בחשיבותם של ערכים אלה וחיפושנו אחר נקודת האיזון, הביאו כל אחד מאיתנו למסקנותיו".
ריבלין ציין, כי הימנעות המחוקק מלהסדיר את כללי ההגירה לישראל בחוק מקיף וכולל, מניחה לפתחו של בית המשפט שאלות הנתונות במחלוקת ציבורית. לדעתו, הפגיעה שבחוק האזרחות היא לתכלית ראויה ואינה עולה על הנדרש.
"לא מרשם להתאבדות לאומית"
גרוניס מצטט בפתח חוות דעתו את האמירה "זכויות אדם אינן מרשם להתאבדות לאומית" ובכך ממצה את עמדתו. לדעת גרוניס, אם יתברר בעתיד, כי הדוגלים בפסילת החוק טעו בהערכה נמוכה של הסיכון, לא ניתן יהיה לתקן את הטעות. את הפגיעה בחיי אדם לא ניתן יהיה לתקן. ביטול המעמד בארץ של פלשתינים שנכנסו ארצה כדין על-פי החוק והיו מעורבים במעשי טרור (גם אם מדובר במספר מזערי של אנשים), לא יבטל את תוצאות מעשיהם. יש להעמיד את הפגיעה בחיי משפחה לעומת הפגיעה הוודאית, על יסוד ניסיון העבר, בחייהם ובגופם של ישראלים.
נאור ציינה, כי גם במדינות העולם הדמוקרטי לא הוכרה זכות חוקתית של אזרח או תושב להביא לארץ מגוריו בן זוג זר ולבחור את המדינה בה ימומשו חיי המשפחה. אף בהנחה שמדובר בזכות חוקתית, מוסכם כי אין חובה לאפשר את מימושה בכל עת ובכל תנאי.
גם לדעת רובינשטיין, הזכות החוקתית לחיי משפחה אינה כוללת - במישור החוקתי - את הזכות לממש את הנישואין עם בן זוג שהוא תושב מדינה (או ישות מדינית) עוינת, בישראל דווקא. כן הדגיש רובינשטיין, כי הוראת השעה אינה מבטלת את הזכות למימוש הזוגיות בישראל דווקא, אלא משהה אותה בהתאם למגבלות הגיל הקבועות בה. עוד העיר רובינשטיין, כי כל חלקי החברה הישראלית נדרשים לוותר על זכויות המעוגנות ברמה החוקתית כדי להבטיח את ביטחון הציבור כולו (לרבות שירות צבאי ועלויות כלכליות), וכי על-רקע זה מדובר בחוק האזרחות בפגיעה מידתית.
"מוטב להישמר מאשר להצטער"
לדעת מלצר, ההסדרים שננקטו בחוק שנתקף הם, לעת הזו, בבחינת הרע במיעוטו וכי מוטב להישמר מאשר להצטער. הנמקתו התבססה על עיקרון הזהירות המונעת, הנהוג בתחומים בהם החברה עומדת בפני סיכונים לא-ודאיים רבי היקף. לדעתו, החוק משרת תכלית ראויה: לשמור על בטחון המדינה, והוא עומד בדרישות פיסקת ההגבלה החוקתית, המאפשרת פגיעה בזכויות חוקתיות אם וככל שתנאיה מתקיימים בחוק הפוגע.
הנדל קבע, כי אין זכות חוקתית מוקנית לכל אזרח בישראל להביא את בן-זוגו תושב יהודה ושומרון להקים חיי משפחה בישראל. הוא אומנם מכיר בכך שהחוק מהווה פגיעה חוקתית, אך גם הנדל סבור שהוא עומד בתנאי פיסקת ההגבלה, שכן מטרתו היא לשמור על בטחון המדינה. לדבריו, המדינה רשאית לקבוע דיני הגירה והאזרח אינו יכול להכתיב מדיניות הגירה על-פי בחירת ליבו.
ביניש סבורה, כי החוק גם במתכונתו העדכנית, אינו צולח את הבחינה החוקתית. לדבריה, התיקונים שהוכנסו בחוק הרחיבו את חזקת הסיכון הקבועה בו, ולא נעשה כל מאמץ לשלב בו בדיקה פרטנית של הסיכון הנשקף מבן הזוג, מבני משפחתו או מסביבתו הקרובה. היא גם העירה על כך שהחוק, שנחקק כהוראת שעה, הוארך תריסר פעמים ועומד בתוקפו מזה שמונה שנים. לדעת ביניש, גם בהינתן הצורך הביטחוני - עליו אין כל חולק - יש להבטיח, כי ההסדרים הנקבעים מידתיים ואינם פוגעים מעל הצורך בזכויות יסוד; ויש להישמר לא רק מפני הסיכון שנמנע עקב השימוש בעיקרון הזהירות המונעת, אלא גם מהסיכון שהוא עצמו יוצר.
מהי "תכלית ראויה"
גם לוי סבור, כי התיקונים שהוכנסו בחוק לאחר פסק הדין הראשון לא צמצמו את ההסדר הגורף הקבוע בו ואף הרחיבו אותו, כך שהוא אינו הולם את ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. לגישתו, כדי שחוק יהיה "לתכלית ראויה" עליו לעמוד בשלושה תנאים: להיות מכוון להשגת יעדים חברתיים ולשרת אינטרס ציבורי ממשי; האינטרס צריך להיות חשוב דיו כדי להצדיק פגיעה בזכות יסוד מוגנת; ולהלום משטר חוקתי המגן על זכויות אדם ולגלות רגישות לזכות הנפגעת. לגישת לוי, חוק שפוגע בזכות המוגנת באורח אנוש או שאינו מותיר מרווח אמיתי לקיומה, אינו מגלה רגישות לזכות, ולפיכך תכליתו אינה ראויה - וזהו המצב בחוק האזרחות.
לדעת ארבל, הזכות לחיי משפחה כוללת את הזכות המהותית להינשא לזר ואת הזכות להגשים את חיי הנישואין בישראל. ההפרדה בין הזכות המהותית לזכות לממשה היא מלאכותית, שהרי בלא מימוש הזכות אין לך זכות. עבור אזרחי ישראל הערבים, תושבי יהודה ושומרון מהווים קבוצה פוטנציאלית לרקימת קשרי משפחה, ומשכך הם הנפגעים העיקריים מן ההגבלה לפי החוק. לפיכך, החוק פוגע בזכות לחיי משפחה ובזכות לשוויון. גם ארבל סבורה, כי היה מקום לקבוע חלופה מידתית יותר, שתתמקד בבחינה פרטנית של המבקשים להינשא לתושבי ישראל.
"מחיר הביטחון - כבד מדי"
לדעת ג'ובראן, החוק פוגע בצורה קשה ולא מידתית בזכויות החוקתיות לחיי משפחה ולשוויון. שלילה מוחלטת של האפשרות לקבלת מעמד עבור בן הזוג תושב יו"ש, ללא כל אינדיקציה לסיכון הביטחוני הנשקף ממנו, מלמדת על הבחנה אסורה. לדעתו, נקיטה בדרך זו של "תיוג" היא פסולה מעיקרה, שכן יש בה כדי לפגוע בכבוד האדם. ג'ובראן הוסיף, כי המחיר שנבחר במקרה זה להבטחת בטחון המדינה כבד מדי, ומדינה דמוקרטית וליברלית אינה יכולה לשלם אותו.
חיות סבורה כי חוק האזרחות הולם את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ונחקק לתכלית ראויה. עם זאת, נותרה בעינה הפגיעה הבלתי-מידתית בזכות לחיי משפחה ובזכות השוויון, ועל כן נותר בעינו הפגם החוקתי בו הוא לוקה. גם חיות הזהירה מפני סכנתו של "תיוג אתני" פסול וקבעה שהיה מקום לאפשר לכל תושב יו"ש לסתור את החזקה שהוא מהווה סיכון ביטחוני.

פס"ד: בג"ץ 466/07 ועתירות נוספות, גלאון ואח' נ' היועץ המשפטי לממשלה ואח'
דחיית עתירות נגד חוק האזרחות
תקציר פס"ד: בג"ץ 466/07 ועתירות נוספות, גלאון ואח' נ' היועץ המשפטי לממשלה ואח'
תקציר פסק הדין בו נדחו עתירות נגד חוק האזרחות
תאריך:  11/01/2012   |   עודכן:  11/01/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ דחה את העתירות נגד חוק האזרחות
תגובות  [ 38 ] מוצגות  [ 38 ]  כתוב תגובה 
1
חוק האזרחות
יפה לורנצי  |  11/01/12 22:36
 
- תיאוקרטיה נאציונאל סוציאליסטית
סובול עידן  |  12/01/12 01:30
 
- חבל שאינך מסתכל בראי ורואה
אברהם מערב השומרו  |  12/01/12 07:58
 
- ככה אתה קורא לבית המשפט העליון
כן בטח  |  12/01/12 08:03
 
- את צודקת בהחלט. ואני
ברוריה מקרית חיים  |  12/01/12 09:11
 
- י.ש ובני מינו
סובול עידן  |  12/01/12 12:14
2
בייניש צוררת היהודים.  ל"ת
יצחק הכהן  |  11/01/12 22:46
3
איזה מזל שפרוקצ'יה עפה מההרכב.
נושם לרווחה  |  11/01/12 22:49
4
לבנת תקעה לימין סכין בגב
ליכודניקים כנסו  |  11/01/12 22:51
5
בייניש תזכר כאפיזודה למחלה
בן טיבוגה  |  11/01/12 23:24
6
עוד הוכחה:ביניש = מר"צ וקלי"ח
מב"י  |  12/01/12 00:18
7
בג"ץ את הדמוקרטיה חמס
א. העצני  |  12/01/12 02:54
8
בלי מילים מכובסות:
רונן גולדשטיין  |  12/01/12 05:01
9
"זכויות אדם אינם מרשם התאבדות
נמרוד שאול  |  12/01/12 07:01
10
אתם מבינים?
פנחס  |  12/01/12 08:06
11
תהליך הפחד מבייניש
פוחת והולך  |  12/01/12 08:17
12
איחוד משפחות זה נהדר
דרור5  |  12/01/12 08:23
13
הגיע הזמן, הנאורות גיעה לעליון
בעל דעות  |  12/01/12 08:27
14
בייניש מגלה את פרצופה האמיתי ל"ת
רוצה לפגוע בבטחון  |  12/01/12 08:38
15
פסק דין פוליטי, במציאות של פחד
פועה  |  12/01/12 09:02
 
- כמי שעוקב אחרי תגובותיה
אברהם מערב השומרו  |  12/01/12 09:16
 
- תגובתך הרגשית מאששת את דברי
פועה  |  12/01/12 13:30
 
- אז מה? אבל עד שתהיה להם
ברוריה מקרית חיים  |  12/01/12 10:27
 
- את מאשרת טעוני. ואומרת זה עדיף
פועה  |  12/01/12 13:44
 
- ההסטוריה לא מוכיחה דבר.
אלישמע  |  12/01/12 16:39
 
- אני "מתיפיפת" ואתה גאה להתכער!
פועה  |  12/01/12 18:30
16
בפברואר אברך ''ברוך שפטרנו''
תחכמוני  |  12/01/12 09:08
17
בג"צ = צדק לאויב
פ. כהן קידר  |  12/01/12 09:15
18
במדינה נורמלית החוק היה נזרק
תחכמוני  |  12/01/12 09:15
19
תיאטרון ההבל
אסיר ציון בציון  |  12/01/12 09:37
20
אכן זכויות אינן מרשם להתאבדות
צופה בוהה  |  12/01/12 13:15
21
בג"ץ והכשרת השרץ הערבי "לכשר"
קופיקו  |  12/01/12 14:38
22
מעט מדי ומאוחר מדי ובכ"ז...
הרואה כל  |  12/01/12 20:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלעזר לוין
יו"ר ועדת הכספים: "אנשי האוצר שרלטנים, עושים צחוק מהכנסת, רוצים לסכסך ביני לבין שר השיכון"    אטיאס: "האוצר עשה לנו מארב, איש לא דיבר אתנו - אז עשיתי להם בלגן"    התקפות חריפות של שר השיכון ויו"ר ועדת הכספים על בכירי האוצר    "שטייניץ הבטיח 150 מיליון שקל לדיור הציבורי, ולא 'קורה דבר"
דניאל רוט
סטאין ינסה להשיג את הכרטיס במרתון טבריה. יו"ר האיגוד: "תלוי ברוח"
אלעזר לוין
שר השיכון: "הבנקים אינם מודעים לנושא, אך בתוך שבועיים נודיע לציבור ונסדיר את הנושא - למפרע מ-1 בינואר"
עופר וולפסון
מה-20 בינואר ניתן יהיה להצטרף לרשת הסלולר של לוי דרך שישה מסניפי אייבורי    בהמשך ניתן יהיה לרכוש את שירותי הסלולר בכל 22 סניפי הרשת, בנוסף למרכולים של לוי
אורן מג'ר
הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה פוטר לאחר שאמר: "לאומי - בנק של לבנים"    מעוז בכינוס במכללת ספיר: "החברה הלבנה שולטת, לאומי - בנק של לבנים; הקיבוצים והמושבים שדדו קרקעות"    "אני רוצה לראות שמישהו ישבור את הראש של האשכנזים בשדרות רוטשילד"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il