X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
רף ההכנסות שייקבע לבחינת קריטריון "תאגיד משמעותי" להפרדה בין החזקות ריאליות ופיננסיות הופחת לעומת דוח הביניים, ונקבע קריטריון חדש להיקף צריכת האשראי השטחת הפירמידות החדשות הופחתה לשתי קומות במקום שלושה
▪  ▪  ▪
נתניהו. פתרון לבעיית ההשתלטות האופקית [צילום: פלאש 90]

בעל שליטה בגוף ריאלי משמעותי המחזיק גם בגוף פיננסי משמעותי, ייאלץ למכור תוך ארבע שנים אחד מהם לפי בחירתו - כך עולה (יום ד', 22.2.12) מפרסום הדוח הסופי של ועדת הריכוזיות בראשות מנכ"ל האוצר לשעבר חיים שני, שפורסמו היום במסיבת עיתונאים בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר. תקופת ארבע השנים נקבעה כדי ליצור תקופת מעבר סבירה לשם התארגנות למהלך.
הדוח הסופי הביא המלצות ביחס לריכוזיות בשלושה נושאים הפחתת הריכוזיות הרב-ענפית, הפרדה בין נכסים פיננסים וריאלים וטיפול בפירמידות.
הרף של חברה ריאלית גדולה הורד ב-2 מיליארד שקל
תאגיד פיננסי משמעותי הוגדר לפי דוח הוועדה כמי שמנהל נכסים ביותר מ-50 מיליארד שקל. גוף ריאלי משמעותי הוגדר כגוף עם הכנסות של יותר מ-6 מיליארד שקל בשנה או שהיקף האשראי שהוא צורך בישראל עולה על 6 מיליארד שקל. מדובר על הקלות לעומת דוח הביניים, שם נקבעו פרמטרים של 8 מיליארד שקל פדיון מכירות ומאזן הגדול מ-20 מיליארד שקל.
הוועדה קבעה כלל המבחין בין אחזקות קיימות לאחזקות עתידיות. כך, במידה והפך גוף פיננסי למשמעותי לאחר שתאגיד ריאלי משמעותי או השולט בתאגיד ריאלי משמעותי קיבל היתר שליטה או החזקה בו, או שהפך גוף פיננסי למשמעותי לפני החלת החוק לא יחול האיסור כאמור אם הגידול בכלל הנכסים של הגוף הפיננסי המשמעותי לא נבע מרכישה או מיזוג של גוף פיננסי אחר, ובלבד שכלל הנכסים כאמור אינו עולה על 60 מיליארד שקל. במידה והפך תאגיד ריאלי למשמעותי לאחר קבלת היתר שליטה או החזקה בגוף פיננסי משמעותי, או שהפך תאגיד ריאלי למשמעותי לפני החלת החוק לא יחול האיסור כאמור אם הגידול במחזור המכירות של התאגיד הריאלי בישראל לא נבע מרכישה או מיזוג של תאגיד ריאלי אחר, ובלבד שמחזור המכירות של התאגיד הריאלי בישראל אינו עולה על 7.5 מיליארד שקל או שהאשראי המקומי שלו לא גבוה מ-7.5 מיליארד שקל.
השטחת המבנה הפרימדיאלי לשתי דרגות בפירמידות חדשות
על חברות ציבוריות הנמנות על השכבה השנייה במבנה פירמידיאלי שבהן קיים פער משמעותי בין זכויות ההצבעה של בעל השליטה לבין שיעור אחזקותיו משורשר בהון יחולו כללים חדשים לגבי מבנה הדירקטוריון שלהן. כך, יחול איסור על יצירה עתידית של חברה ציבורית בשכבה שלישית בפירמידה (חברה נכדה) וכמו-כן יחול איסור על המשך החזקה של חברה ציבורית בשכבה רביעית קיימת החל מ-4 שנים לאחר אישור החוק. עם זאת, פירמידות קיימות יוגבלו לשלוש שכבות בלבד
עוד מומלץ להגביל את כהונת הדירקטורים בגוף פיננסי משמעותי ובגוף ריאלי משמעותי, בו-זמנית - הפרדה שתתבצע בתוך שנתיים לכל היותר. כמו-כן, תוגבל השליטה בגוף פיננסי משמעותי על-ידי תאגיד פיננסי משמעותי אחר או בעליו.
נושא נוסף כולל המלצה של הוועדה לחיזוק כוחו של הממונה על ההגבלים העסקיים. עוד הומלץ כי תהליכי הפרטה או הקצאה של נכסי המדינה ישקללו שיקולי תחרות, ויתבצעו בתיאום עם רשות ההגבלים העסקיים.
נתניהו: "אני נגד מונופולים וקרטלים ועכשיו יש לנו מסגרת"
חיים שני, יו"ר הוועדה, אמר כי ההמלצות לא התקבלו פה אחד וכי הממונה על התקציבים באוצר אף רצה להגביל גם את הפירמידות הקיימות לשתי שכבות. פירמידות קיימות יוגבלו לשלוש שכבות בלבד. לדבריו, גופים בינלאומיים לא רוצים להיכנס היום למשק הישראלי בגלל המבנה המורכב שלו.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר על המלצות הוועדה: "אנו ממשלה שרואה למרחקים ומתווה פתרונות גם כשאנו לא במשבר. לפני יותר משנה וחצי חשבתי שאנחנו חייבים לטפל בבעיה במטרידה את המשק הישראלי - רמת הריכוזיות, שמקשה על התחרות. התחרות במשק הישראלי אינה מספקת. אני חסיד גדול של תחרות, ונגד מונופולים וקרטלים. יש בארץ פרקטיקה מוכרת של כיצד לטפח תחרות. הבעיה שהתעוררה במדינת ישראל ובגינה ביקשתי להקים את ועדת הריכוזיות, היא בעיה של השתלטות אופקית. השאלה של אחזקת תאגידים פיננסיים וריאליים במקביל למשל. בלי הסקטור העסקי אין לנו שום דבר. מסקנות הוועדה פורצות דרך ויש גם זמן התאמה למשק.
שר האוצר יובל שטייניץ אמר: "המסקנות של הוועדה יובילו להיעלמות תופעת הפירמידות בשוק ההון. אני מאמין שהשוק ייפתח להשקעות מחו"ל. התפתחות כלכלת ישראל משרתת את האזרחים. זה מעלה שכר, זה מקטין את האבטלה לשנים קדימה ולכן יש פה שירות חשוב".
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר ציין כי "אנו עוסקים היום בריכוזיות, אבל גורם חשוב מאוד בהקשר להגברת התחרותיות הנו היבוא. עלינו להמשיך את הליברלזיציה בייבוא, היות שזו הדרך הטובה ביותר לשפר את רמת התחרותיות במשק. מאוד לא אינטואיטיבי להבין שכשאנו מאפשרים יבוא ומפחיתים את שיעורי המכס אנו נוקטים בצעד שמיטיב עם הכלכלה המקומית. אבל זה נכון, לא רק כי התיאוריה מוכיחה את זה, אלא גם כי העובדות ההיסטוריות מוכיחות זאת. המשך הסרת חסמי יבוא תאפשר לנו להמשיך ולשפר את מצב הכלכלה הישראלית".
פישר הוסיף כי חשוב לציין גם שהדוח לא בא לתקוף את המגזר העסקי. "כולנו מבינים שלא ניתן לנהל את המשק על סמך ייצור ממשלתי בלבד. עלינו לסמוך על המגזר העסקי, אבל לוודא שהוא פועל באופן יעיל ומבלי להשפיע על המערכת הפוליטית", אמר פישר. "מרבים לדבר על שבדיה כדוגמה למדינה שבה הממשלה מעורבת מאוד באספקת השירותים, אבל חשוב לזכור שגם בשבדיה הממשלה כמעט לא מעורבת בייצור – הסקטור הפרטי הוא זה שמייצר, והממשלה קונה מהסקטור הפרטי. אנחנו מכבדים את הסקטור הפרטי ומבינים שכדי שהוא יתקיים צריך לאפשר לו להרוויח, אבל הרווחים של הסקטור העסקי צריכים להיות מופקים בתוך מסגרת שמקובלת על החברה ועל אזרחי המדינה".

חברות ענק רבות בדרך למכירה

האם משמעות פרסום דוח הריכוזיות הוא שקרן אייפקס, המחזיקה גם בבית ההשקעות פסגות וגם בחברת המזון תנובה, תידרש למכור את אחת מההחזקותיה? לא ברור. הכנסות תנובה לשנת 2010 הסתכמו עומדות מתחת לרף שמתרה הוועדה בעוד שהרף מתיר הכנסות של עד 7.5 מיליארד שקל בשנה, וגף היקף האשראי של תנובה אינו עומד בתנאים, נכון לדוחות של שנת 2010.
מנגד, תאגיד IDB, בבעלות נוחי דנקנר, צפוי למכור בעקבות ההמלצות את כלל ביטוח ותאגיד דלק, בבעלות יצחק תשובה, ימכור את חברת הביטוח הפניקס ואת בית ההשקעות אקסלנס. קיימת האפשרות שאם הפניקס תמכור את אקסלנס, קבוצת דלק לא תהיה חייבת למכור את הפניקס. גם צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי ובחברת פז, ייאלץ ליצור למכור את אחד מנכסיו. גם ליאורה עופר תיאלץ למכור את אחזקותיה בבנק מזרחי-טפחות או את חברת הנדל"ן מליסרון.
שרי אריסון, בעלת השליטה חברת הנדל"ן שיכון ובינוי ובבנק הפועלים, לא תיאלץ לבחור בין השניים. זאת, כיוון שהיקף ההכנסות של שיכון ובינוי נמוך מהרף שנקבע בוועדהץ

ראש הממשלה ושר האוצר במסיבת העיתונאים [צילום: פלאש 90]
תאריך:  22/02/2012   |   עודכן:  22/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
בין ההקלות: תוספת זמן בבחינות, אישור מיוחד להיעדרויות, מתן אישור חניה מן החודש השביעי להריון ועד חודש לאחר הלידה ועוד    איציק שמולי: ההקלות מאפשרות לסטודנטיות לחוש הקלה וביטחון רב יותר במאמץ הלא פשוט של שילוב בין רכישת השכלה גבוהה ויצירת משפחה
יפעת גדות
הצעת חוק חדשה תפעל להכרה בצורכי מאות אלפי בני משפחה
של ילדים בעלי מוגבלויות    322,547 מהילדים בישראל (כ-13%) הם בעלי מחלות כרוניות או נכויות
איציק וולף
צבא סוריה ממשיך את ההפגזה על מעוז המורדים בשכונת באבא עמר בעיר חומס    מאז אתמול נהרגו בעיר כ-130 בני אדם    דובר הבית הלבן: העימות בסוריה דורש תגובה בינלאומית
רועי גלדסטון
הקבוצה החליטה לממש את האופציה על הפורוורד שהגיע בקיץ
מירב ארד
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת בן-גוריון מגלה כי 24% מלוחמי האש בשירותי הכבאות בישראל סובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית ו-67% מהם סובלים מתסמינים של ההפרעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il