X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
השופט עמית הציע לקבוע שהגילוי הנאות יהיה ב"מבחן החולה המעורב/המשולב בעיני הרופא הסביר" השופטים ריבלין ורובינשטיין קבעו: המבחן יישאר "החולה הסביר" חילוקי דעות גם בנוגע לחובת הגילוי של אסכולות רפואיות שונות
▪  ▪  ▪
מבחן החולה הסביר [צילום: AP]

בית המשפט העליון החליט (יום ב', 5.3.12), ברוב דעות, שלא לשנות את המבחנים הנוגעים לקבלת הסכמה מדעת של חולה לטיפול רפואי. השופטים אליעזר ריבלין ואליקים רובינשטיין קבעו שיש לדבוק במבחן הנוכחי המרכזי - "החולה הסביר" - בעוד השופט יצחק עמית סבר שיש להחליפו ב"מבחן החולה המעורב/המשולב בעיני הרופא הסביר".
שלושת השופטים, ובמיוחד עמית, דנים בהרחבה בסוגיית קבלת הסכמתו מדעת של החולה לטיפול ועומדים על הבעייתיות הרבה שבתיחום גבולותיה. לדעת עמית, "מוטלת על הרופא חובה לגלות למטופל מידע שהרופא יודע או צריך לדעת שייתפש כחשוב בעיני האדם הסביר במצבו של המטופל (המטופל 'המשולב' או 'המעורב') על-מנת לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול המוצע. מבחן זה מאזן בין צרכיו של החולה מחד לבין עבודתו של הרופא מאידך".
כללי העזר של עמית
עמית אף נותן - כפי שהוא עושה לעיתים - רשימה של כללי עזר ושיקולים נוספים לשם יישומו של המבחן: האם מדובר בפרקטיקה או רוטינה מקובלת; מהי תוחלת הסיכון והסיכוי של הטיפול; עד כמה הטיפול חיוני ודחוף; יכולתו של המטופל לקבל החלטה מושכלת, התגובה המשוערת של המטופל, ויתור של המטופל, ידיעה קודמת של המטופל והתנהגותו בעבר.
לעומת זאת, סבר ריבלין שאין מקום לשנות את הנוהג המקובל: "בסקאלה המשתרעת בין הרופא לבין החולה, נעה הפסיקה בארץ ובשיטות אחרות באופן עקבי לעבר הנקודה המבטאת את זכות החולה. זו גם עמדת המחוקק, כפי שמצאה ביטויה, כאמור, בסעיף 13 לחוק זכויות החולה. דומה כי חברי סבור כי יש לחזור לכיוון נקודת האמצע ('בעיני הרופא הסביר'), אולם לשיטתי אין לסטות מן ההלכה הנוהגת לפיה המבחן לקביעת חובת הגילוי והיקפה הוא מבחן החולה הסביר". החולה הוא העומד במרכז ההוויה הרפואית, אומר ריבלין, ולא הרופא - וכך צריך להיות גם בעתיד.
ריבלין מעיר: "אין לדבר עוד על חולה הדיוט שרצונו נסוג לחלוטין מפני דעתו של הרופא, שכן רבים מן החולים היום נהנים מנגישות למקורות מידע שווים לכל נפש. זאת ועוד. בעוד שהרופא חייב לחקור ולדרוש בעניינם של חולים רבים, ממוקד החולה בעניינו-שלו; הוא חוקר את מחלתו הספציפית וידיעותיו ובקיאותו עשויים במקרים מסוימים אף לעלות על אלה של הרופא. ודוק: יש להבחין בין פער הידע, שהולך ומצטמצם, לבין פער המידע, שנותר ברוב המקרים בעינו... עם זאת, צמצומו של פער הידע אינו מביא להצרת היקפה של חובת הגילוי, אלא היפוכם של דברים הוא הנכון".
רובינשטיין הכריע לצד ריבלין
רובינשטיין אומר, כי נטה תחילה לקבל את דעתו של עמית, אך השתכנע לתמוך בעמדתו של ריבלין לאחר שקרא את חוות דעתו. לדעת רובינשטיין, שינוי מהותי שכזה צריך להיעשות - אם בכלל - בהרכב מורחב של בית המשפט העליון. לדבריו, אין מחלוקת בכך שהגילוי צריך להביא בחשבון את החולה הספציפי, אלא היא מתמקדת ב"הזזת נקודת הכובד אל עבר הפרקטיקה הרפואית". כאמור, רובינשטיין סבור כי לעת הזאת - אין מקום לשינוי כזה.
"לחששו של חברי השופט עמית שמא הרחיקה המטוטלת יתר על המידה לעבר זכויות החולים ורחקה מן הפרקטיקה הרפואית, אף אני אשיב, כי לשם כך הרי ייבחן כל מקרה לגופו, לרבות לעניין הפרקטיקה הרפואית, ומכל מקום - כאמור - החולה עודו 'הצד החלש' במובן הידע, גם אם משתפים אותו בהכרעות על-ידי גילוי וביוצא בו", מוסיף רובינשטיין. עם זאת הוא אומר, כי ראוי שרשימת כללי העזר שהציע עמית תהיה בבחינת checklist לנגד עיניו של כל רופא: "הרופא הסביר ילמד רשימה זו ויישם אותה בנסיבות כל מקרה, וכמובן גם לשכל הישר מקום בינותינו, ובבוא הרופא הסביר לבדוק חולה סביר, יהיה הבסיס לגילוי הסבר בסיסי 'אוניברסלי' ולצידו תוספות ספציפיות לפי החולה, רצונו ויכולותיו".
אמצעים חלופיים - מידע מהותי
בפסק דין נוסף, דן בית המשפט העליון בחובה לגלות לחולה את קיומן של אסכולות רפואיות שונות. כך נקבע, בדעת רוב של ריבלין והשופט סלים ג'ובראן, כי "דבר קיומם של אמצעי טיפול חלופיים הוא בגדר מידע מהותי, הדרוש לחולה הסביר על-מנת שהסכמתו תחשב להסכמה מדעת".
"על-רקע האמור מתבקשת המסקנה כי מקום בו קיימות שתי אסכולות טיפוליות עיקריות חלופיות (וייתכנו אף יותר) והגוף המטפל נוהג על-פי אחת מהן, ומקום בו תוחלת הסיכון הכרוך בטיפול (מכפלת הסתברותו ושיעורו) והסיכוי הצומח ממנו הם משמעותיים - חלה על הרופא המטפל חובה לגלות למטופל את דבר קיומן של שתי האסכולות, וזאת אף אם הפרוטוקול הטיפולי הנוהג באותו בית-חולים מאמץ באופן בלעדי רק אחת מביניהן. יתרה מזאת. במקרים מסוימים, תחול על הצוות הרפואי החובה לשקול - במידת האפשר - איזו מן האסכולות מתאימה לעניינו של המטופל הספציפי שבפניו. הפרת חובה זו האחרונה, יכול שתעלה כדי התרשלות בטיפול".
עמית, אשר חזר על הצעתו בנוגע לשינוי מודל הגילוי בכלל, הציע ליישמו גם בנושא זה: "על הרופא לגלות למטופל אודות קיומה של אסכולה או גישה אחרת ברפואה כאשר המדובר במידע מהותי למטופל. מידע מהותי הוא זה אשר הרופא יודע או צריך לדעת שייתפש כחשוב בעיני האדם הסביר במצבו של החולה בבואו לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול המוצע". ואולם, גם בפסק דין נותר עמית במיעוט.

תאריך:  05/03/2012   |   עודכן:  05/03/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון: לא ישונו מבחנים להסכמה מדעת החולה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
ראש הממשלה נפגש עם נשיא ארצות הברית בבית הלבן    השניים מסרו הצהרות קצרות לפני שהחלה הפגישה    אובמה: מניעת נשק גרעיני מאירן - אינטרס אמריקני עליון    נתניהו: אתם השטן הגדול, אנחנו השטן הקטן ושתי המדינות מול אירן
אלי סבתי
ק"ש חגגה את פורים עם ילדי ביה"ס "רננים". בן שמעון כבר נכנס לרוח החג
שלמה ברלין, דניאל ניניוס, אור קנדל, אליסף שרעבי
בחמישה מקרים בולטים בשנה האחרונה, הדגיש מעריב חדשות חיוביות הקשורות לקבוצת אי.די.בי ועשה ניסיון להצניע ידיעות שליליות בקשר לחברות אחרות בקבוצה השולטת בעיתון
איתמר לוין
המדינה: יעקב טוקוש הופלל בידי סוכן של מח"ש, לו מכר רימוני הלם וכדורי אקדח, הציע לו לפתוח בית בושת וסייע לו להסיע שוהים בלתי חוקיים לתוך תחומי ישראל
איתמר לוין
הפרקליטות סגרה את התיק נגד אסעיד חרב מחוסר עניין לציבור, והוא דרש להשעות את פיטוריו בשנה כדי שיקבל פנסיה מלאה    ביהמ"ש: מקומו של חרב לא יכירנו בשירות הציבורי ובמיוחד בשב"ס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il