X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
יחסית לנהוג בשאר העולם

רשמית: הנופש בארץ - יקר

ממצאי דוח הוועדה להוזלת מחירי הנופש קובעים כי הסיבות העיקריות למחירי הנופש הגבוהים הן עלויות גבוהות במלונות ומחירי הטיסות הגבוהים הדוח יוגש לממשלה בתחילת השבוע הבא
▪  ▪  ▪
מוציאים המון כסף על החופשה [צילום: AP]
הסכם שמיים פתוחים לא יפגע בחברות התעופה המקומיות [צילום: פלאש 90]

לאחר כמעט שנה של עבודה ודיונים מעמיקים עם נציגי הענפים השונים בתיירות, מציגה (יום ג', 23.10.12) הוועדה להוזלת מחירי הנופש בישראל, בראשותו של מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר-ניר את המלצותיה, שיישומן עשוי להוביל להוזלה של כ-20%-15% בעלות הנופש בישראל.
בדוח, שיונח על שולחן הממשלה ביום ראשון הקרוב, קובעת הוועדה כי שתי הסיבות העיקריות ליוקר מחירי הנופש בישראל הן עלויות לינה גבוהות בבתי המלון ובצימרים ומחירי טיסות גבוהים לישראל ביחס ליעדים במרחקים דומים באירופה.
מדוח הוועדה עולה תמונה דומה לנתונים אשר הוצגו במחאה החברתית בשנתיים האחרונות - מחירים גבוהים בהשוואה למדינות ה-OECD, העדר תחרות והעדר שקיפות. מרכיב הלינה מהווה כ-69% מסך הוצאות הנופש של התייר הישראלי. ירושלים נמצאת במקום העשירי בעולם מבחינת יוקר הלינה במלון, ומחירי הלינה בתל אביב עלו ב-21.8% בהשוואה לשנה שעברה ועומדים על 208 אירו ללילה בממוצע במלונות ברמה גבוהה. גם בתחום התעופה לישראל נמצאו מחירים גבוהים מהממוצע העולמי. בהשוואה בין מחירי טיסות סדירות מאירופה לישראל לבין מחירי טיסות מאירופה ליעדים במרחקים דומים, הוועדה מצאה כי המחירים לישראל גבוהים משמעותית.
המלונות בארץ יקרים; הרווחיות נמוכה
מממצאי הוועדה עולה, כי מחירי בתי המלון בארץ אכן יקרים יחסית לעולם המערבי ולמתחרים באזור. למרות המחירים הגבוהים במלונות לא נבנים מספיק מלונות חדשים בישראל וכי היצע מספר חדרי המלון אינו גדל בהתאמה לעלייה במספר התיירים המגיעים ארצה. הוועדה הגיעה למסקנה כי הסיבה למחירים הגבוהים בארץ היא הרווחיות הנמוכה בענף בהשוואה למלונות במדינות הOECD -.
הסיבות: תנודתיות גאופוליטית היוצרת תקופות של הפסדים וחוסר נכונות של גורמים פיננסיים לתת אשראי לבניית מלונות, העדר תחרות, עודף רגולציה, המייקרת עלויות שוטפות וחסמים ביורוקרטיים להקמת בתי מלון חדשים המייקרים את עלות הבנייה ומבריחים משקיעים חדשים.
הפתרונות המוצעים בתחום המלונאות
  • דירוג בתי מלון וגילוי נאות - הוועדה ממליצה על יישום מהיר של מנגנון דירוג בתי מלון ועידוד המלונות להצטרף לדירוג. הצטרפות למסלול זה תבטיח שמירה על איכות המוצר התיירותי, הן ברמת התכנון הפיזי, והן ברמת הציוד, האבזור ורמת השירות הניתנת לתייר. יחידת מכירה מינימלית של נופש בבית מלון כחדר ללילה אחד. ופרסום מחירים מקסימליים בכך ניתן לבצע השוואות ולרכוש גם לילות בודדים ולא רק בחבילות של מספר ימים.
  • רשת ביטחון - הוועדה סבורה כי על המדינה לעמוד לצדם של היזמים בשעת התרחשותם של אירועים גיאופוליטיים קיצוניים הבולמים כניסות תיירים לישראל. במצב זה, המדינה תבטיח שמיזמים בתחום המלונאות יחזירו חובם לבנקים בשעות משבר. יישום המנגנון האמור יתבטא בסופו של דבר בנטרול כשל השוק הגדול ביותר הקיים בענף, לפיו מתקשים היזמים לקבל מימון מהבנקים. למשרד התיירות ניסיון מוצלח במתן "רשת ביטחון" דומה לטובת טיסות שכר לארץ, בעיקר לאילת.
הקטנת ההוצאות הקבועות לתפעול בתי מלון
  • ארנונה - הוועדה ממליצה לבחון מנגנון לגביית ארנונה בהתאם לתפוסות החדרים ולפדיון, כמקובל בעולם, ולהפחיתה לרמה האירופאית. כאלטרנטיבה אחרת מציעה הוועדה לבטל את תשלום הארנונה על מסדרונות ומעברים במלון, כנהוג במשרדים ובקניונים, ולבטל את הארנונה על שטחים ציבוריים נוספים שאינם מניבים. כמו-כן, מוצע למסד מנגנון, שכבר יושם בעבר, לפיו עם פרוץ משבר ענפי - המדינה תסייע לבעל בית מלון בתשלום שליש מתשלומי הארנונה במהלך המשבר, העירייה מצדה תפחית בשליש את גובה התשלום והמלון יישא בשליש מגובה הארנונה בלבד.
  • עלויות כוח אדם וגמישות - בשל התחלופה הגבוהה בכוח האדם בענף המלונאות והמחיר אותו היא גובה, ממליצה הוועדה להקים צוות משותף למשרד התמ"ת, התיירות וכל גורם רלוונטי, שיבחן אפשרות לרפורמה בחקיקה לצורך התאמתה לאופי העבודה במלונות, או לקבלת היתרים מתאימים במקום שבו החקיקה מאפשרת זאת. הצוות יבחן מגוון הצעות, ביניהן: לאפשר לענף פיצול עבודה מעל ל-3 שעות, לאפשר לנוער לעבוד בשבת ובשעות מאוחרות יותר בערבים, בימים שלאחריהם אין לימודים, לאפשר לעבוד שעות נוספות - לפחות 3 שעות ביום או 12 שעות בשבוע, ולא יותר מ-3 פעמים בשבוע. כמו-כן ממליצה הוועדה לאפשר העסקת פקידי קבלה בשעות הלילה עד 14 יום מתוך 24 יום בחודש, בהתאם לנהוג בבתי חולים. כל זאת במסגרת מיצוב, התעסוקה בתיירות מ"עבודה" ל"מקצוע".
  • בריכות שחיה - הוועדה סבורה כי אין לבטל חובת החזקת מציל בבריכה בתקופות עומס. אולם ניתן לשקול הפחתת הדרישות בתקופות שאינן נחשבות לעמוסות (אמצע השבוע ולא בחופשות או בחגים). הוועדה ממליצה להסמיך את אחד העובדים במלון כמפעיל בריכה ולהימנע מהעסקת מפעיל בריכה כאמור בנפרד, כפי שנהוג היום. הקלות נוספות ניתן לשקול במלונות עירוניים שאינם מוגדרים כמלונות נופש. ההקלות לא תחולנה על בריכות הפתוחות לשימוש הציבור הרחב. מהלך כזה, כך מצאה הוועדה, עשוי להביא להורדת עלויות בהיקף של כ 37- מיליון ₪ בשנה. נוכחות מפעיל הבריכה מעוגנת בתקנות והתאימה לעבר. ואולם, בעידן בו המכשור ממוחשב, ניתן לבחון הטלת חיוב על אותו עובד לבדוק את הבריכה לפני פתיחתה ומדי שעתיים.
  • חדרי כושר - נוכח העובדה שבמדינות אירופה החברות ב-OECD לא חלה חובה לנוכחות מדריך בחדר כושר במלון, ובשל הטענה כי בישראל, במשך תקופות רבות במהלך השנה, נוכחים המדריכים בחדר כושר ללא משתמשים כמעט, הוועדה סבורה כי יש לבחון להשאיר לשיקול דעת המלון אם להחזיק מדריך בחדר הכושר באופן קבוע, וזאת כאשר חדר הכושר משמש רק עבור אורחי המלון.
  • אבטחה - הוועדה סבורה שיש לבחון את מדיניות המשרד לביטחון פנים בנושא האבטחה, במגמה להפחית ולצמצם ככל האפשר את דרישות האבטחה, במטרה להוזיל את העלויות המוטלות על בתי המלון בתחום זה - בדומה להקלות שניתנו במשך הזמן במרחב הציבורי. הוועדה גם ממליצה על הקמת מנגנון שיאפשר שינוי ברמות האבטחה הנדרשות במלון, במקביל לשינויים של דרישות האבטחה בסקטורים אחרים ודומים שבהם מימון האבטחה הוא ממשלתי.
  • הגברת התחרות - קיימת ריכוזיות של רשתות בתי מלון בים המלח ובאילת. כדי להתמודד עם בעיה זו, הוועדה ממליצה על קביעת מדיניות עידוד השקעות לבניית בתי מלון, שתבטיח שלא תיווצר ריכוזיות יתר של חדרי מלון בידי רשתות. כך למשל, באזור ים המלח, שבו מתוכננים להיבנות 2,750 חדרים חדשים, מומלץ לתת עדיפות באישור מענקים לבניית בתי מלון ליזמים אשר אינם תופסים נתח העולה על 25% מהשוק. לגבי אזור אילת שבו ניתנים מענקי השקעה, מומלץ לתת עדיפות באישור מענקים לבניית בתי מלון ליזמים אשר אינם משתייכים לשתי הרשתות המובילות באזור.
הקטנת הוצאות לבניית בית מלון
  • הקלות בתקנים הפיזיים - הוועדה ממליצה על ביטול הדרישה למינימום שטחי מסחר במלונות מכל הסוגים ובכל הרמות. הדרישה למינימום הקצאה של שטחי הסעדה, חדרי אוכל ומטבחים במלונות עירוניים ברמה עממית תהפוך לאופציה ולא תהווה תנאי לעמידה בתקנים, במלונות עירונים ברמה B. מלונות שיחליטו לא להקצות שטחי הסעדה יתנהלו ללא הגשת מזון ולכן לא יידרשו להקצאת שטחים על-פי דרישות משרד הבריאות. מלונות יוכלו להישען על תשתית ההסעדה הקיימת בסביבתם הקרובה כדי לספק לאורחיהם את השירותים הנדרשים בתחום, דבר שיתרום לשיפור רווחיות המלון ולהתפתחותה הכלכלית של סביבת המלון. כמו-כן, יקבעו מנגנוני גמישות מיוחדים לגבי דרישותיהן הפיזיות של רשתות בינלאומיות המקימות בתי מלון בישראל, או של רשתות ניהול הכורתות חוזי ניהול ארוכי טווח עם בתי מלון בישראל. במסגרת זו מוצע לפטור מההנחיות המחייבות תקנים פיזיים את בתי מלון המוקמים בישראל, ואשר מצויים בבעלותן של רשתות מלונאיות בינלאומיות.
  • פיקוח ובקרה על שימוש בקרקעות מלונאיות למלונות בלבד - לצד הרחבת הגמישות בדרישות לתקנים הפיזיים ובמטרה לקדם את הקמתם של בתי מלון חדשים, ממליצה הוועדה על העמקה והרחבה של האכיפה בתחומי התכנון והבנייה של בתי מלון ובתחומי הפעלתם. זאת, באמצעות הקמת יחידה ברשות לאכיפת דיני התכנון והבניה במשרד הפנים, אשר תהיה אמונה על אכיפת השימוש המלונאי בקרקעות תיירותיות ומניעת זליגת השימוש לטובת שימושים אחרים.
  • הקלות בבניית בתי מלון - הוועדה ממליצה על יצירת מסלולים מהירים למתן היתרים בערי תיירות. זאת, על-ידי הקמת יחידות לקידום פרויקטים מלונאיים, ברשויות כמו ירושלים, אילת, תל אביב, טבריה והמועצה האזורית תמר. מחלקות הרישוי המלונאיות ישמשו לקידום ולאישור של תוכניות מפורטות והיתרים להקמת בתי מלון, הרחבתם ושיפוצם, הסבת מבנים לבתי מלון, והשבה של מבני בתי מלון לשימושם המלונאי המקורי, בכפוף לעמידה בדרישות החוק. הוועדה סבורה כי צעד זה יאפשר לקצר את התקופות ההמתנה הסטטוטוריות הארוכות, אשר מצמצמות כיום את המוטיבציה של היזמים לבנות בתי מלון. כמו-כן ממליצה הוועדה למועצת המנהל לבחון פרסום מכרזי הקרקע לשימוש מלונאי, בהם מחיר המינימום יעמוד על 30% מהערכת השמאי ולא 50% כפי שנהוג כיום.
המלצות בתחום הצימרים: קביעת כללי גילוי נאות לשירותים ולמחירים בצימרים.
פתיחת השמיים לא תיפגע במובילים המקומיים
באשר למסקנות הוועדה בתחום התעופה בישראל, קבעה הוועדה כי יישום הסכם התעופה שנחתם בראשי תיבות עם האיחוד האירופי יגרום לגידול משמעותי בתנועת התיירות לישראל, ובמקביל לירידת מחירי הטיסות ארצה, ועל כן יש לחתום עליו וליישמו בהקדם האפשרי.
עוד מצאה הוועדה כי פתיחת השמיים, במתכונת הנוכחית, לא תוביל לפגיעה במובילים המקומיים, שכן גם הם יהנו מגידול במספר הטסים לישראל, והמהלך עשוי ליצור עבורם אפשרויות חדשות. ירידת במחירים כתוצאה מיישום ההסכם, תגדיל משמעותית את תנועת התיירות ארצה, את מספר המועסקים ואת ההכנסה הכוללת למשק הישראלי.
שר התיירות סטס מיסז'ניקוב אמר עם פרסום הממצאים: "הרפורמה כוללת שינוי הכללים הנהוגים כיום בתעשיית התיירות הישראלית. הפחתת עלויות הנופש תורגש בכיס של כל הנופשים בישראל, תגדיל את מספר הישראלים שיוכלו להרשות לעצמם חופשה כחול לבן ותוביל לזינוק בתיירות הנכנסת לישראל".
מנכ"ל משרד התיירות ויו"ר הוועדה, נועז בר ניר: "אני סמוך ובטוח שיישום מסקנות הוועדה ישפר את אטרקטיביות המוצר התיירותי הישראלי , יעלה את איכות השירות באופן ניכר ויוזיל את המחירים לטובת התיירים והישראלים הנופשים בארץ".
עמי פדרמן, נשיא התאחדות המלונות בישראל ציין כי "מסקנות הוועדה מבטאות את מה שאנו טוענים ומתריעים עליו כבר זמן רב: עלויות הקמת בתי מלון בארץ ועלויות התפעול יקרות מאוד באופן משמעותי בהשוואה לבתי מלון באיזורים המהווים תחרות עבורנו בעולם. אני מקווה כי על-אף הבחירות הקרבות, יספיקו השר והממשלה הנוכחית לקבל את ההחלטות הדרושות, שיהוו בסיס לפעולות הממשלה הבאה לתיקון ושיפור המצב, כפי שבא לידי ביטוי במסקנות הוועדה, וזאת על-מנת לייצר סביבת עסקים אוהדת ורווחית, אשר תמשוך השקעות נוספות לענף".

תאריך:  23/10/2012   |   עודכן:  23/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 OECD  נועז בר-ניר
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רשמית: הנופש בארץ - יקר
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
מלונאים
ajn  |  23/10/12 16:56
2
בל ארוחת הבוקר מעולה
יתרו  |  23/10/12 18:03
3
חופשה....
אליפז+גימלאי צהל  |  24/10/12 05:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלה לוי-וינריב
רשימה חלקית של נכסי ערן מזרחי: 3 מכוניות, דירה ביהוד, זכויות על דירה בדיסניוורלד, בקבוקי יין ב-150 אלף ש', 2 סוסים ותכשיטים ב-400 אלף ש' שנעלמו    כונס הנכסים: "מזרחי ומשפחתו מנסים לחבל בכינוס"    אשתו של מזרחי העלתה לפייסבוק תמונות שלה עם תכשיטים יקרים - וטוענת כעת כי פורץ גנב אותם
עופר וולפסון
הסכום שאושר ישמש לרכישת כבאיות חדשות, מענק לכבאים והסכמי קליטה ופרישה    עוד אושרה העברת 5 מיליון שקל לחלוקת שוברים עבור מזון לקשישים ונזקקים
יפעת גדות
אינן מפיצות מחלות
אלעזר לוין
הנחות של 200 עד 250 אלף שקל לדירות בנס ציונה
יפעת גדות
ביום זה קרסה הבורסה בניו-יורק ומיליוני משקיעים נותרו בחוסר כל    החל השפל הכלכלי הגדול של ארצות הברית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il