מחפשים תירוץ מוצדק לעוד כוס קפה?
מחקר חדש שפורסם בעיתון האמריקני לתזונה רפואית מגלה כי קפה יכול להוריד את הסיכון לסוכרת מסוג 2. החוקרים שערכו את המחקר מתעקשים שעל בסיס מעקבים שעשו לאורך יותר מ-20 שנה, צריכת קפה, ללא קשר לתכולת הקפאין שבו, קשורה לירידה של 8% בסיכון לסוכרת מסוג 2 בקרב נשים. אצל גברים נמצאה ירידה של 4% במקרים של צריכת קפה רגיל ושל 7% במקרים של צריכת קפה נטול קפאין.
הממצאים מבוססים על נתונים משני מחקרים שעקבו אחר 80,000 נשים ו-40,000 גברים בין השנים 2008-1980.
לדברי עורכי המחקר, מבית הספר לרפואה הרווארד, עד היום נעשו מחקרים מטבוליים רבים שהראו כי קפאין, בטווח הקצר, מעלה את רמות הגלוקוז בדם ואת העמידות לאינסולין, אך הם לא היוו בסיס לטענה כי הוא מעלה את הסיכון לסוכרת בטווח הארוך.
הממצאים החדשים יכולים לתרום להעלאת המודעות לחלק מההיבטים החיוביים של הקפה, לכל מי שמחפש אחר יותר מזריקת אנרגיה.
אריכות ימים קפה הוא אחד מהמקורות העיקריים בתזונה האמריקנית לחומרים אנטי-חמצוניים. למרות שבעבר נהגו להזהיר מפניו, כיום המדע מצביע על כך שהמשקה הצמחי יכול להיות בעל יתרונות רבים. הוא בריא במיוחד אם לא מוסיפים לו סוכר או שומן, ויכול להחליף משקאות פחות בריאים אחרים.
אין זו הפעם הראשונה שהקפה התגלה כמשקה בעל יתרונות בריאותיים. חוקרים שפרסמו מספר מחקרים השנה גילו כי קפה יכול להקל על כאבי גב, צוואר וכתפיים, להפחית דיכאון בקרב נשים, להוריד את הסיכון לסרטן ערמונית אגרסיבי, כמו גם להילחם בסרטן השד ובסרטן המעי הגס. אחד המחקרים שפורסם בכתב העת הרפואי המכובד New England Journal of Medicine הראה, כי אלו ששתו קפה גם נהנו מתוחלת חיים ארוכה יותר.
יחד עם זאת חשוב לזכור - יותר מדי, גם ממזון בריא, עלול להזיק. ישנם מספר היבטים שליליים לצריכת קפאין. צריכה מרובה מדי עלולה לגרום לקצב לב מהיר ולחרדה. בנוסף, הפסקה פתאומית של צריכת קפאין גורמת לתסמיני גמילה, כמו כאבי ראש והקאות. כמויות גדולות של קפאין עלולות לפגוע גם בספיגת הסידן בגוף, ולהתפתחות אוסטאופורוזיס. וכדאי גם לזכור - כמות רבה מדי של סוכר אותה מוסיפים לקפה תורמת לעלייה במשקל.