נשים עם רמות גבוהות יותר של חומרים מזינים הנמצאים בפירות ובירקות רבים נמצאות בסבירות נמוכה יותר לפתח סרטן שד. אלו ממצאי מחקר חדש.
מחקרים קודמים הראו כי חומרים מזינים אלו, הנקראים קרוטנואידים, יכולים לדכא צמיחת גידולים ולהפחית את התפשטות סרטן השד.
קרוטנואידים נמצאים בגזרים, בתרד, בכרוב, בעגבניות, בפלפלים, בבטטות ובירקות אחרים, ובעבר נמצאו כבר ראיות לכך שחומרים אלו יעילים בהורדת הסיכון לסרטן.
במסגרת המחקר החדש, החוקרים, מבית הספר לרפואה הרווארד שבבוסטון, ניתחו נתונים מאלפי נשים שהשתתפו בשמונה מחקרים קודמים שבדקו רמות קרוטנואידים וסרטן שד.
גורמי סיכון שניתן לשנות הם גילו קשר סטטיסטי משמעותי בין רמות גבוהות של קרוטנואידים לסיכון נמוך יותר לסרטן שד, במיוחד לסרטן שד מסוג ER שלילי - גידול שאינו נתמך באסטרוגן לצורך גדילה. הממצאים מצביעים על רמות הקרוטנואידים כגורמי הסיכון הראשונים שניתן לזהות בסרטן שד מסוג ER שלילי.
למרות שישנן עדויות לכך שקרוטנואידים מדכאים גם צמיחה של סרטן שד ER חיובי (סרטן המגיב לאסטרוגן), ייתכן שיתרון זה מוסתר מקשרים תלויי הורמונים שמכניעים גורמי סיכון אחרים.
תזונה עשירה בפירות ובירקות עתירי קרוטנואידים מביאה עימה יתרונות רבים, כולל ירידה בסיכון לסרטן השד, כתבו החוקרים.
המחקר פורסם בעיתון של האגודה האמריקנית לסרטן.
יש לציין כי המחקר גילה קשר בין רמות קרוטנואידים לסיכון לסרטן שד, אך לא הוכיח כי החומרים המזינים מונעים את המחלה.