X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מחקר ראשון שבדק את התמודדותם של בני נוער בדרום עם האיום של נפילת טילים באזור מגוריהם קובע: תגובות המצוקה והחרדה בקרב המתבגרים הבדואים במהלך מבצע "עמוד ענן" היו גבוהות יותר מאלו של בני הנוער היהודים
▪  ▪  ▪
מפחדים [צילום: פלאש 90]

מחקר ראשון שנערך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שבדק את התמודדותם של בני נוער בדרום עם האיום של נפילת טילים באזור מגוריהם, קובע כי תגובות המצוקה והחרדה בקרב המתבגרים הבדואים במהלך מבצע "עמוד ענן" היו גבוהות יותר מאלו של בני הנוער היהודים.
שלוש חוקרות בתוכנית לניהול וישוב סכסוכים באוניברסיטה - פרופ' שפרה שגיא (ראש התוכנית), ד"ר סארה אבו-כף וד"ר ארנה בראון-לבינסון - בחנו את תגובותיהם והתמודדותם של בני נוער בדרום, יהודים ובדואים, עם האיום של נפילת טילים באזור מגוריהם במהלך מבצע "עמוד ענן". במדגם שערכו השתתפו 78 מתבגרים יהודים ו-91 מתבגרים בדואים תושבי הדרום (באר-שבע, רהט, אשדוד, אשקלון, אופקים וכו'). המחקר בחן את תגובות הלחץ של המתבגרים למצב המלחמה, את רמת המשאבים האישיים והקהילתיים שלהם ובאיזו מידה משאבים אלו סייעו להם בהתמודדותם בזמן המשבר. בנוסף נבדקו עמדות המתבגרים כלפי הסכסוך הישראלי-פלשתיני בכלל וכלפי מבצע "עמוד ענן" בפרט.
התגובות הרגשיות ללחץ שנבדקו בקרב שתי קבוצות המדגם הן חרדה מצבית, כעס, מצבי ומצוקה פסיכולוגית (תסמינים פסיכו-פיזיולוגים). בכל המדדים שנבדקו, תגובות המצוקה בקרב המתבגרים הבדואים היו, כאמור, גבוהות יותר מאלו של בני הנוער היהודים. רמת החרדה, המתארת את תחושות בני הנוער בזמן הירי, הייתה בטווח העליון של הסולם (ממוצעים: בדואים - 2.45, יהודים - 2.27; סולם 1-4) ואילו רמות המצוקה הפסיכולוגית היו מתונות יחסית למצופה במצב לחץ קשה. המתבגרים הבדואים היו, כאמור, פגיעים יותר ורמת התסמינים שלהם הייתה גבוהה יותר (ממוצע - 2.09), בעוד המתבגרים היהודים גילו עמידות רגשית ודיווחו על רמות נמוכות של מצוקה (ממוצע 1.94).
תקווה בקרב הבדואים
שתי הקבוצות היו שונות גם בתגובות הכעס שלהן. "בני הנוער הבדואי ביטאו כעס במידה רבה יותר כלפי המצב מאשר בני הנוער היהודי (2.33 לעומת 1.70). הפער בתחושות הכעס עשוי להוות את אחד ההסברים למצוקה הפסיכולוגית כפי שהתבטאה ברמות הסימפטומים הפיזיולוגיים", אומרת פרופ' שגיא.
המחקר בחן את רמות החוסן האישי והקהילתי וכיצד הן מסבירות את תגובות הלחץ בשתי הקבוצות. החוסן האישי נמדד באמצעות שני מדדים: תחושת קוהרנטיות - מדד הבנוי על מרכיבים קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים של תפיסת עולם המאפשרת התמודדות עם לחץ ותחושה של תקווה הכוללת מרכיבים אישיים וקולקטיביים. החוסן הקהילתי נמדד באמצעות שאלון (שפותח על-ידי מספר חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, חיפה ומכללת תל חי) אשר בדק את תפיסות בני הנוער את תפקוד המנהיגות המקומית בחירום ובשגרה, מוכנות הישוב לשעת חירום ויחסים בינאישיים בין תושבי הישוב.
תחושת הקוהרנטיות האישית נמצאה גבוהה יותר בקרב המתבגרים היהודים במדגם (ממוצעים: יהודים - 4.37 בדואים - 4.00; סולם: 1-7) לעומת זאת, תחושת התקווה נמצאה גבוהה יותר בקרב המתבגרים הבדואים (ממוצעים: יהודים - 12.66 בדואים - 17.24; סולם 0-25). החוסן הקהילתי נמצא דומה בין המתבגרים היהודים והבדואים (ממוצעים: יהודים - 3.42 בדואים - 3.38; סולם 1-5).
הבדואים - מאמינים בשלום
פרופ' שגיא: "הן בקרב המתבגרים הבדואים והן בקרב בני הנוער היהודים נמצא שתחושת קוהרנטיות ממתנת את התגובות הרגשיות ללחץ - חרדה, כעס ומצוקה פסיכולוגית. כלומר, נער או נערה בעלי תחושה גבוהה של קוהרנטיות היו פחות חרדים, ביטאו פחות כעס וסבלו פחות מתסמינים גופניים. שתי הקבוצות נמצאו, כאמור, שונות ברמת החוסן האישי שלהם. על-רקע זה ניתן להבין את רמות המצוקה הגבוהות יותר שגילו בני הנוער הבדואים".
בנוסף, נבחנו עמדות המתבגרים כלפי המבצע באמצעות ארבעה פריטים אותם בני הנוער התבקשו לדרג מ"מסכים בהחלט" ועד "לא מסכים בכלל". העמדות שנכללו היו - המבצע לא יעזור כלל, המבצע יעזור לזמן מוגבל, המבצע יפתור את בעיית הטילים והמבצע יפתח פתח להידברות עם החמאס. גם במדדים אלו נמצאו הבדלים מובהקים בין המתבגרים הבדואים למתבגרים היהודים. המתבגרים היהודים הסכימו יותר מהמתבגרים הבדואים עם העמדות של "המבצע יעזור לזמן מוגבל" (44.9% יהודים לעומת 28.1% בדואים) או "המבצע יפתור את בעיית הטילים" (27% יהודים לעומת 19.4% בדואים). בקרב המתבגרים הבדואים 33.6% הסכימו עם העמדה ש"המבצע לא יעזור כלל" בעוד רק 12.8% מבני הנוער היהודים הסכימו עם עמדה זו. פערים גדולים (22.2% בדואים לעומת 12.8% יהודים) נמצאו גם בנוגע להסכמה עם העמדה ש"המבצע יפתח פתח להידברות עם החמאס". כלומר, הנוער הבדואי בדרום - יותר מאשר הנוער היהודי - פקפק ביעילותו של המבצע בפתרון הבעיה של ירי הטילים, הן לטווח קצר והן לטווח ארוך.
ממצאים מעניינים עלו כשנשאלו בני הנוער לגבי פתרון כללי של הסכסוך הישראלי-פלשתיני. רוב בני הנוער הבדואים טענו שהם מאמינים שהסכסוך ייפתר בסופו של דבר בדרכי שלום (אינטרסים כלכליים, חינוך וסוציאליזציה, והסכמים הדדיים) (בסולם של 1-5 ממוצע היהודים: 2.64; ממוצע הבדואים: 3.34). לעומת זאת, רוב המתבגרים היהודים הגיבו שהם מאמינים שהסיכויים לפתור את הסכסוך נמוכים ושלהערכתם יהיו בעתיד מלחמות וסכסוכים נוספים (בסולם של 1-5 ממוצע היהודים: 3.30; ממוצע הבדואים: 2.83).

תאריך:  01/01/2013   |   עודכן:  02/01/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבדואים סבלו מחרדה גבוהה במבצע עמוד ענן
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
איך איך איך
איך איך  |  1/01/13 18:32
2
שמחת זקנתי.יש לישמעאלים בני
פלא יועץ  |  2/01/13 10:55
3
והעם האומלל מממן "מחקרים"
אונ' בן גוריון   |  2/01/13 12:58
4
אווווו, אני מה-זה מתרגש
אייל.ב  |  3/01/13 09:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבצע עמוד ענן
דורון יצחקוב
תגובתה של התקשורת באירן נוכח העלייה במעמדה האזורי של מצרים בכלל ושל הנשיא מורסי בפרט קשורה במישרין לתחושה של "אובדן דיבידנדים חיוניים" במוקדי ההשפעה באזור, השוררת בצד האירני מאז תום העימות. לא בכדי הדגישו כלי התקשורת האירנים את תמיכתה ההיסטורית של אירן בתנועת החמאס במישור הצבאי, הכלכלי והאידיאולוגי
אריאל י. לוין
סיכום אירועי הצבא והביטחון של השבוע: האם אינתיפאדה שלישית כבר בפתח, שימו לב להפרת השקט מרצועת עזה, לא צריך להתרגש מהדוח על פשעי המלחמה של חמאס, ג'יהאד נגד חיזבאללה ומשימותיהן העלומות של הצוללות
עופר וולפסון
הארגון הלא-ממשלתי טוען כי התקפת הרקטות הפלשתינית על האוכלוסיה האזרחית בישראל אינה בעלת צידוק מוסרי    קובע כי חמאס השתמש באזרחים כמגן אנושי    "ארסנל צבאי מוגבל המסתמך על טילים הנורים במידה רבה באופן שרירותי, אינו מצדיק הימנעות מכיבוד דיני המלחמה"
אורן פרסיקו
ארגון זכויות האדם HRW תוקף את ישראל: הפרה את החוק הבינלאומי כשהפציצה עיתונאים וכלי תקשורת בעזה במהלך מבצע "עמוד ענן"
עופר וולפסון
הממשלה תאשר ביום ראשון תגבור פעילות לסיוע ולטיפול של קהילות ואנשים שנפגעו נפשית בעקבות מבצע "עמוד ענן", בתקציב בין-משרדי כולל של 9.5 מיליון שקל

רשימות נוספות
בטלוויזיה יהיו הרבה יותר פרסומות  /  עידן יוסף
צו 8 לעמוד ענן? הצ'ק החוזר לא ייספר  /  עופר וולפסון
נשות הדסה מזדהות עם ישראל  /  יפעת גדות
מצפון ומשומרון  /  אריאל יהודה לוין
התודעה והניצחון  /  אלכס נחומסון
מבצע ללא הרתעה  /  יאיר דקל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il