X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
חוקרים מצאו כי השילוב בין הזנות כלי רכב בלתי מאוישים ומטוסים ללא טייס במסך וידאו אחד מסייע להתמצאות וזיהוי המחקר החדש, שבוצע באוניברסיטת בן-גוריון, קובע כי שילוב בין מידעים אלה עשוי לשפר את ביצועי המשימה - מבלי להעמיס על החייל
▪  ▪  ▪
הגברת המודעות [צילום: דו"צ]

שילוב בין-חוזי (וידאו) המתקבל מכלי רכב בלתי מאויש ומכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מ) במסך אחד יכול לסייע להתמצאות וזיהוי של חיילי חי"ר. כך קובע צוות חוקרים מהתוכנית להנדסת אנוש באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בראשותה של ד"ר טל אורון-גלעד. ממצאי המחקר פורסמו באחרונה בכתב העת Journal of Cognitive Engineering and Decision Making.
"הלקחים שנלמדו בכל העולם במסגרת המלחמה בטרור, הובילו לפיתוח שיטות פעולה חדשות המסתייעות מאוד במכונות הנשלטות מרחוק", מציינת ד"ר אורון-גלעד. אורון-גלעד וצוותה, רוני אופיר-ארבל, ד"ר אבינועם בורובסקי וד"ר ישראל פרמט, בחנו מידע מכטב"מ בנפרדת לעומת תצורה וידאו משולבת בה מוצג חוזי (וידאו) משני מקורות קרקעי ומוטס, תוך שימוש בשיטות הדמיה מתקדמות. בניסוי השתתפו 30 סטודנטים להנדסה באוניברסיטת בבן-גוריון ששירתו בעברם ביחידות חי"ר לוחמות במשך תקופות של שלוש שנים לפחות ובשירות מילואים פעיל בשנה שלפני הניסוי. הנבדקים לא הוכשרו בהפעלת מאוישים כלים בלתי מאוישים (כב"מים).
פעילות מבצעית של חיילי חי"ר בסביבות עירוניות נתמכת לעתים קרובות בחוזי מכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מ). האתגר הניצב בפני חיילי חי"ר בעיקר בלוחמה עירונית הוא להבין את סביבת העימות ואת אזור הפעולה. החוזי משמש בדרך-כלל להגברת המודעות המצבית של החיילים על-ידי מתן זווית ראייה נוספת של אזור העימות מהאוויר. המחקר הנוכחי בחן באיזו מידה הוספה של מוקד חוזי נוסף כגון חוזי מרכב קרקעי יטייב את המודעות המצבית של החייל. נבחנו שני אופני תצוגה: חוזי מכטב"מ בלבד מול תצוגה משולבת בה חוזי מכטב"מ ומרכב קרקעי.
בניסוי השתתפו שלושים חיילי מילואים חסרי ניסיון קודם בשימוש בכלים בלתי מאוישים. אחוזי גילוי והתמצאות, הערכות אישיות ודפוסי סריקת עיניים (המעידים על חלוקת הקשב) נמדדו עבור שני תרחישים מבצעיים. בתרחיש הראשון - הכטב"מ טס בדפוס גיחה קבוע מראש, מבלי להתמקד במטרות פרטניות כלשהן. בתסריט זה, ההנחה הייתה שמי שיתמקד במטרות הספציפיות יהיה הכרב"מ. התסריט השני היה אזור צפוף-אוכלוסיה שבו הכטב"מ מוגבל בשל ריבוי הסתרות. תרחיש זה הניח שגם כאן הכרב"מ ימלא את "החורים" בכיסוי.
תמיכה נוספת
ניתוח התוצאות הראה כי בתרחיש הראשון, אחוזי הגילוי וההתמצאות היו טובים יותר בתצוגה המשולבת. בתרחיש השני אחוזי הגילוי היו טובים יותר ולא היה שינוי בהתמצאות. דפוסי סריקת העיניים אוששו שאכן נעשה שימוש בשני סוגי החוזי, האווירי והקרקעי לצורך ביצוע המשימה. התצוגה המשולבת הובילה ליתרון באחוזי הגילוי, להפחתת עומס העבודה ולהפחתה במספר התראות השווא, מבלי להעמיס על הנבדקים. לפיכך, ניתן להסיק כי חוזי מכלי קרקעי מספק לחיילי חי"ר תמיכה נוספת במשימה מעבר לחוזי האווירי. יחד עם זאת, התרומה שלו פוחתת באזור בנוי דחוס מאד בה זווית הראיה של הרכב הקרקעי מוגבלת.
החוקרים מצאו שהזנת הכרב"מ תרמה בחלק מהמקרים הן לטיוב מטלת הזיהוי והן להתמצאות. התוצאות הללו מצביעות על כך שבניגוד למקובל בספרות, שמטלות התמצאות מושגות בצורה טובה יותר באמצעות שימוש בחוזי מכטב"מ בלבד, וכי הכרב"מ לא תורם לשיפור ההתמצאות, יש לכרב"מ ערך מוסף גם בהתמצאות. תוצאות הללו עומדות בקנה אחד עם המחקר הקודם של אורון-גלעד משנת 2011.
אולם, עם השיפור בהזנת תמונות וידאו מכלי רכבי בלתי-מאוישים (כרב"מ), עולה שאלה נוספת: מה קורה אם החייל מקבל גם את שתי ההזנות וגם מפת GPS? האם נקודת המבט הנוספת מסייעת במילוי המשימות הנדרשות או שהחייל נקלע לעומס יתר של מידע, ויתעלם מתמונות המגיעות מהכרב"מ לטובת אלו מהמל"ט, או להפך, או שמא ההזנה הכפולה פוגעת בכל המידע הנכנס? באופן דומה, בהינתן כושר השרידות הנמוך של הכרב"מ, האם הוא מספק בכלל מידע מועיל נוסף?
בהתבסס על תנועת עיניים, צוות החוקרים ערך ניתוח של דפוסי חלוקת הקשב של הנבדקים בין חלקי המידע השונים, ניתוח דיוק זיהוי ואזעקת שווא, וניתוח עומס-עבודה סובייקטיבי. כמו-כן, הנבדקים נתבקשו למלא שאלון קשור-מטלה סובייקטיבי כדי להגיע למסקנותיהם.
המחקר נתמך על-ידי מעבדת המחקר של צבא ארה"ב באמצעות מענק ועיצוב דרך Micro Analysis and Design CTA DAAD19-01C0065.

תאריך:  04/02/2013   |   עודכן:  04/02/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מחקר חדש: שיפור הלחימה של חייל החי"ר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
פיצוי סמלי יינתן למנויים של החברה, שהודיעה כי היא מפצה לפנים משורת הדין    מתגבשת בקשה לתובענה יצוגית
איתמר לוין
פרוקצ'יה תעמוד בראש הוועדה, שתבחן את הרכב מוסדותיה של הלשכה, את היחסים בין הוועד המרכזי לוועדי המחוזות ואת האפשרות להטיל על הלשכה פיקוח חיצוני בתחום הכספים
איתמר לוין
טוענת שמנכ"ל המינהל לשעבר לא פעל בנושא הקרקעות של משפחת דנקנר כפי שציפה היועץ המשפטי לממשלה    סניגורו של אפרתי: מזוז אישר שההסכם החדש עם דנקנר עונה על הליקויים
עידן יוסף
אחרי ההאשמות נגדה כאילו היא עושה יד אחת עם לפיד לגיוס בני ישיבות טוענת המפלגה כי לשס אין מונופול על עולם התורה וכי היא מחויבת לבני תורה לא פחות
עופר וולפסון
החברה הישראלית המפתחת תרופות למחלות דלקתיות ומחלות כבד צפויה לגייס כ-21.8 מיליון שקל כבר היום, בעיקר באמצעות קרנות השקעה אמריקניות המתמחות בתחום הביומד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il