X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
חולי צליאק "אמיתיים", כפי שהם מכונים, רגישים במידה כה רבה לגלוטן עד כי אפילו כמות קטנה - ממש עקבות בודדות של החומר - עלולה לגרום להם לחלות בצורה קשה מצד שני חשוב להיות מודעים לגלוטן אך לא מבוהלים ממנו
▪  ▪  ▪
לא חייבים לוותר [צילום: פלאש 90]
תזונה ללא גלוטן - גם לאנשים ללא תסמיני צליאק?
יפעת גדות
חוקרים גילו כי ללא קשר לנוכחות קלינית של מחלת צליאק, רוב החולים נהנו מיתרונות הטיפול המוקדם בתזונה ללא גלוטן
לרשימה המלאה

אם אתם מבולבלים מהשגעון החדש של התזונה ללא גלוטן, כדאי שתדעו - אתם לא לבד.
כמו אנשים רבים, בוודאי שמעתם על התופעה אך לא בטוח שאתם מבינים מהו גלוטן, ומה אתם אמורים לעשות לגביו. ולמרות זאת, מיליוני בני אדם בעולם מנסים לאחרונה להימנע מהשימוש בו.
הנה חמישה דברים שכדאי שתדעו על הגלוטן:
1. מדובר בחלבון שעלול לגרום לבעיות. גלוטן הוא החלבון העיקרי הנמצא בדגנים מסוימים. הוא קיים בכל הצורות של החיטה (בורגול, דורום, סולת, כוסמין, ועוד), כמו גם בשעורה, שיפון וטריטיקיילי (הכלאה של חיטה ושיפון בעל טעם אגוזי מתקתק ועשיר בפרוטאין).
את הגלוטן אפשר גם למצוא במקומות פחות צפויים, כמו בסוגים מסוימים של שוקולד, בדגים טחונים המשמשים כחיקוי לפירות ים, במעדני בשר, ברטבי סויה, בוויטמינים ואפילו בסוגים מסוימים של משחות שיניים.
גלוטן שונה מחלבון הנמצא בדגנים אחרים (כמו אורז) ובבשר (כמו בסטייקים) בכך שלאנשים קשה לעכל אותו לגמרי, והוא עלול לגרום לאנשים מסוימים לחולי משמעותי. למרות שלא לכולם.
2. אצל רוב האוכלוסיה, אין בדרך כלל סיבה להימנע מצריכת גלוטן לחלוטין אך אצל אנשים מסוימים - כ-1% מהאוכלוסיה - גלוטן עלול להיות עניין של חיים או מוות. אנשים אלו סובלים ממצב הנקרא צליאק.
חולי צליאק "אמיתיים", כפי שהם מכונים, רגישים במידה כה רבה לגלוטן עד כי אפילו כמות קטנה - ממש עקבות בודדים של החומר - עלולה לגרום להם לחלות בצורה קשה. מאחר שגלוטן פוגע ברפידות המעי הדק אצל חולי צליאק, הוא עלול לגרום למספר בעיות בריאותיות שנעות משלשול כרוני והתכווצויות בבטן ועד לאוסטאופורוזיס ואפילו לסיכון לסוגי סרטן מסוימים.
אם אתם לא שייכים לאותו אחוז (ורק בדיקות מיוחדות יכולות לאשר כי אתם אכן חלק ממנו), לא סביר שתאלצו לוותר לחלוטין על גלוטן.
3. לעתים יש צורך פשוט לקצץ בכמות. עם העלייה המשמעותית בצריכת הגלוטן לאורך עשר השנים האחרונות בשל צריכת יתר ונוכחות יתר של מוצרים עם קמח לבן נקי, חוקרים רק מתחילים להבין כיום את ההשפעה שיש לגלוטן על חיינו.
כחברה, אנו נמצאים במצב של צריכת יתר של גלוטן ומיליוני בני אדם מכל הגילאים סובלים כתוצאה מכך ממצב שהוכר רק לפני מספר שנים ונקרא רגישות לגלוטן.
כאשר אנשים עם רגישות לגלוטן אוכלים מזונות המכילים גלוטן, הגלוטן מעורר תסמינים לא נעימים כמו כאבי בטן, נפיחות, צרבת, כאבי פרקים, כאבי ראש, פריחות עוריות, עייפות, אינסומניה וערפול, ואלו השכיחים ביותר. למרות שרבים מתסמינים אלו דומים לאלו מהם סובלים חולי צליאק, גם אם אתם רגישים לגלוטן אין זה אומר בהכרח שתאלצו לוותר עליו לחלוטין.
טיפולים בחולים רבים כאלו הראו כי הגבלת הגלוטן למשך מספר שבועות והחזרתו בהדרגה היא הדרך הטובה ביותר להעריך את התגובה של הגוף לגלוטן ולקבוע את סף הרגישות אליו. על-ידי החזרה הדרגתית של דגנים ומזונות אחרים המכילים גלוטן אפשר להבין אלו מהמזונות, או איזו כמות מהם, הגוף שלכם יכול לעכל ללא הופעת התסמינים.
4. החיים ללא גלוטן עלולים לגרום לכם להשמנה. אנשים מסוימים המוותרים על גלוטן במטרה לרדת במשקל בסופו של דבר מוסיפים למשקלם קילוגרמים נוספים. הסיבה לכך היא שהם צורכים מוצרים ארוזים ללא גלוטן שלעתים קרובות עשירים בשומן רווי, בסוכר ובמלח, בדיוק כמו מזון מהיר אחר, ומוצרים אלו לעתים קרובות מכילים מרכיבים עם אינדקס גליקמי גבוה שעלולים להשפיע על רמות הסוכר בדם ולגרום לרעב.
אם אתם מגלים שאינכם יכולים לאכול רק מעט קרקרים ללא גלוטן, לדוגמה, מבלי שאתם מחסלים חצי חבילה, הרי שזהו סימן לכך שמדובר במוצר שגורם לצרות. עדיף שתבחרו במוצרים טבעיים ללא גלוטן, כולל ירקות ופירות, בשרים רזים, דגים ועוף, דגנים מלאים מסוימים כמו אורז חום וקינואה, מוצרי חלב ללא שומן או דלי שומן, אגוזים וגרעינים, אפונה וקטניות אחרות, וכן שומנים בריאים, כמו שמן זית ושמן קנולה.
5. גלוטן אינו משהו שיש לפחד מפניו. חשוב להיות מודעים לגלוטן אך לא מבוהלים ממנו, ולדעת היכן אתם נמצאים בספקטרום הרגישות לחומר. מצד אחד ישנם אנשים שמעולם לא חלו בעקבות צריכת גלוטן אך כשהם מצמצמים באופן דרמטי את הצריכה שלו, הם מגלים כי רמת האנרגיה שלהם עולה, ומצד שני ישנם אנשים שבאופן קבוע מרגישים רע מאוד כשהם קמים בבוקר וסובלים מכאבי ראש, כאבי בטן, כאבי פרקים ועייפות, וברגע שהם מתחילים לשים לב לצריכת הגלוטן בתזונה הם קמים בבוקר עם הרגשה טובה בהרבה.
השורה התחתונה היא שלא כל מי שרגיש לגלוטן חייב בהכרח לנהל תזונה ללא גלוטן, משום שחיים ללא גלוטן, כפי שנדרש מחולי צליאק, הם קשים ויקרים.

תאריך:  17/04/2013   |   עודכן:  17/04/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אדריאן פילוט
המנכ"לית הנכנסת יעל אנדורן לא תוכל לטפל בענייני כיל למשך חצי שנה בשל תקופת צינון    מי שתטפל בכיל במקומה היא החשכ"לית עבאדי-בויאנג'ו - היחידה מבין בכירי האוצר שמתנגדת לעסקה    כיל נפלה כמעט 10% בשבוע האחרון
עופר וולפסון
הודיעה להנהלה כי העובדים התאגדו במסגרתה וכי ההסתדרות היא הארגון היציג בחברה    נמל מספנות ישראל הוא הנמל הפרטי הראשון בישראל המתאגד בארגון
עופר וולפסון
כעת בוחן מפעיל הקידוח תוכניות חלופיות במטרה להמשיכו    השינוי יביא להגדלת תקציב ומשך הקידוח, שכבר הוגדל לפני כחודש
איתמר לוין
כאשר יש עיכובים בטיסות לאילת, שדה דב הופך למקום בלתי נסבל מבחינת הצפיפות, ה"גזלן" בבית הקפה חוגג והדיילת בדלפק ארקיע מוסרת מידע בלתי עדכני
מוטי פשכצקי
מאמן נתניה לקראת המפגש הגורלי בשבת מול מ.ס. אשדוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il