משרד החקלאות מפרסם את הסקר השנתי לבדיקת "כשרות" התוצרת האורגנית בישראל ומצביע על תוצאות מעודדות.
שר החקלאות ופיתוח הכפר,
יאיר שמיר: "החקלאות האורגנית מהווה סקטור צומח בחקלאות הישראלית. הירידה בהיקף החריגות בתוצרת האורגנית המשווקת בישראל מצביעה על השיפור המתמיד במערך הפיקוח והבקרה. משרד החקלאות ימשיך לפעול לאכיפת התקנות מול רשתות השיווק על-מנת לוודא כי הצרכנים יקבלו תוצרת טרייה ואיכותית בנקודות המכירה".
התוצרת החקלאית האורגנית הטרייה והמעובדת מן הצומח מפוקחת על-ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר על-פי חוק משנת 2008, עת נכנסו התקנות להסדרת הייצור והמכירה של תוצרת אורגנית מן הצומח לתוקף. צרכן המעוניין לצרוך תוצרת אורגנית צריך לחפש את הסמל האורגני האחיד של משרד החקלאות ופיתוח הכפר על המוצרים האורגניים, על-מנת לדעת בביטחון כי המוצר שהוא רוכש אכן גודל ויוצר על-פי הסטנדרט האורגני והוא מפוקח על-ידי אחד מגופי האישור והבקרה שהסמיך משרד החקלאות ("סקאל ישראל", "אגריאור" ו"איי קיו סי - המכון לבקרה ואיכות").
מאז כניסת החוק לתוקף, מבצע המשרד "פיקוח על" מעבר לביקורת השוטפת שמבצעים גופי הפיקוח על התוצרת האורגנית בישראל הן ברמת שאריות חומרי הדברה והן ברמת עקיבות וסימון המוצרים לצרכן. במסגרת הסקר בודקים מפקחי השירותים להגנת הצומח ולביקורת שלושה פרמטרים:
1. בדיקת עקיבות - האם היצרן או המגדל מפוקח על-ידי אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים. 2. בדיקת סימון - בדיקה האם תווית המוצר נושאת את הסמל האורגני וסמל גוף הפיקוח כפי שדורש החוק, אשר מאפשר לצרכן לזהות כי מדובר במוצר אורגני מפוקח, וכן האם מופיע שם היצרן של המוצר, כנדרש. 3. בדיקות מעבדה לשאריות חומרי הדברה - בדיקה האם במוצרים יש שאריות חומרים האסורים לשימוש בחקלאות האורגנית.
המוצרים שנבדקו במסגרת סקר שנת 2012 כללו תוצרת טרייה ומעובדת, ביניהם: פירות וירקות, תבלינים טריים, לחמים, קטניות יבשות, פירורי לחם, אורז ועוד.
תוצאות סקר שאריות חומרי הדברה בשנת 2012 מעודדות מאוד ומורות על המשך מגמת הירידה בשאריות חומרי הדברה אסורים במוצרים האורגנים. תוצאות הסקר של שנת 2012 מראות ירידה ניכרת באחוז החריגה. כמו-כן, התוצאות מורות על שיפור בסימון הנכון של המוצרים האורגנים בסמלים. על-פי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב-0.8% בלבד מהדגימות, לעומת 3.6% בשנת 2011, ו-8.6% מהמוצרים עם חריגה בשאריות חומרי הדברה בשנת 2010, ולעומת 24% חריגה בשנת 2009.
ב-99% מהבדיקות בסקר העקיבות נמצאה תקינה וניתן היה להתחקות אחר המגדל. ב-66% מהחנויות הפיקוח סווג כתקין, ב-33% מהחנויות הפיקוח סווג כטעון שיפור וב-11% מהחנויות הפיקוח סווג כלא תקין. דוגמאות לפיקוח לא תקין: שילוט לא תקין במדפי החנות, שימוש בתעודות משלוח לתוצרת משווקת ונרכשת שלא על-פי דרישות החוק, תוצרת משווקת לחנויות באריזות ללא סימון ועקיבות כנדרש, מוצרים שאינם מסומנים בסמלי האורגני כחוק.