X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מדד אוניברסיטת אריאל: התמיכה בהתנחלויות יורדת משמעותית והציבור תופש את ציבור המתנחלים כמחסום להסדר מדיני
▪  ▪  ▪
אורלי לוי-אבקסיס ואורית סטרוק בישיבת השדולה למען א"י

סקר דעת קהל מקיף, שנערך עבור מו"פ האזורי השומרון ובקעת הירדן באוניברסיטת אריאל, מגלה שינויים משמעותיים בתפישה המדינית של לא מעט ישראלים. נמצאו בו ירידה בהיקף התומכים בסיפוח מלא או חלקי של השטחים; ירידה בהמשך התומכים בהמשך המצב הקיים; עלייה בתמיכה בנסיגה חלקית או מלאה עם הסכם וכן אי-שינוי כמעט בתמיכה המועטה ביותר שיש לנסיגות חד-צדדיות.
המחקר, שנערך זו השנה החמישית לקראת לקראת כינוס מחקרי יו"ש ה-23, שיתקיים בסוף השבוע באריאל, מגלה ברזולוציה מדויקת יותר, שהשינויים המפתיעים הם עלייה משמעותית ביותר – מ-10% ל-23% - במוכנות לפינוי גדול של ישובים והתנחלויות ולצד זאת ירידה משמעותית ביותר (מ-46% ל-24% באי-מוכנות לשום פינוי).
רוב גדול מבעלי הדעה (65%) (בהשוואה ל-78% ב-2012, ל-72% ב-2001, ל-73% ב-2010 ול-70% ב-2009) לא מוכן לשום פינוי או שמוכן לפנות התנחלויות לא-חוקיות בודדות או מספר קטן בלבד של יישובים והתנחלויות חוקיים תמורת סיום הסכסוך עם הפלשתינים ושלום מלא. מגמת העלייה הרציפה והמתונה שהייתה בעמדה זו מתונה לאורך הזמן בעבר, נבלמה וניכרת ירידה חדה בשיעור התומכים בעמדה זו כיום.
ממצאים עיקריים
עורכי הסקר, ד"ר מרים ביליג, מנהלת המו"פ וד"ר אודי לבל – ראש המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת אריאל, הצביעו על כמה מגמות בסקר:
  • ירידה משמעותית בקרב התופשים את ההתיישבות היהודית כחגורת הביטחון וכמעשה ציוני. עלייה משמעותית ביותר קיימת בקרב התופשים את ההתיישבות כבזבוז של כספי מדינה;
  • קיימת עלייה משמעותית בקרב התופשים את מתנחלי יו"ש כמכשול מדיני. לצד ירידה משמעותית בקרב מי שתופסים אותם "כמו כל אזרח ישראלי אחר";
  • בכל הקשור לזיהוי הגורם הנתפש כמייצג את "המתנחלים" אנו רואים מספר שינוים, המשמעותי ביותר: ירידה משמעותית בזיהוי בני הציונות הדתית המשרתים כלוחמים בצה"ל כמייצגי המתנחלים;
חלחול תפישת "הבעיה הדמוגרפית"
  • שינויים משמעותיים בכל הקשור לעמדות הציבור בנוגע לפתרון הרצוי ביו"ש: ירידה משמעותית בקרב בעלי הנכונות לספח את כל השטחים ועלייה קלה בקרב בעלי הנכונות לספח חלק מהם. ניתן להסיק כי מדובר בחלחול של תפישת "הבעיה הדמוגרפית" ואימוץ המתווים המדוברים בתקשורת המדברים על נסיגות, לרבות חילופי שטחים לטובת הותרת גושי ההתיישבות שהפכו קונצנזוס;
  • בהמשך למגמה זו, התנאים להסכם מדיני עם הפלשתינים בקרב התומכים בקיום הסכם כזה הם: עלייה במחייבים העברת ריבונות על ישובים ערבים בישראל למדינה פלשתינית; עלייה בנכונות הפלשתינית להותרת ישובים יהודים בשליטתם; עלייה בחיוב הבטחת הרשות לאפשר כניסת יהודים למקומות הקדושים שיהיו חלק מהמדינה הפלשתינית; עלייה משמעותית ביותר בחיוב ההתחייבות הפלשתינית לסיום הסכסוך הישראלי-פלשתיני; עלייה בחיוב ההכרה הפומבית הפלשתינית בישראל כמדינת העם היהודי; ירידה בחיוב הנוכחות הישראלית (צבא וישובים) בבקעת הירדן;
  • על השאלה "מה על הנהגת המתנחלים לעשות כעת" ישנה עלייה דרמטית (מ-17% ל-25%) בתשובה "ליזום תוכנית מדינית בנוגע ליו"ש" ובתשובה "להילחם עד חורמה בנוער הגבעות ובמפרי החוק היהודיים ביו"ש" (מ-22% ל-37%). ישנה ירידה משמעותית (מ-29% ל-13%) במספר העונים את התשובה "לצאת לקמפיין התחברות לציבור על-מנת להשפיע על דעת הקהל ובאמצעותה על רה"מ". קרי: לדידם של הישראלים הבעיה אינה תפישת המתנחלים אלא התנהגותם בפועל;
  • בניתוחים הסטטיסטיים, ישנה ירידה בהיקף המגדירים עצמם "ימני" (מ-57% ל-48%); עלייה קלה במגדירים עצמם "מרכז"; עלייה בהיקף המגדירים עצמם "שמאל";
  • פרט אנקדוטי מפרק המתאמים והקורלציות: ככל שהעונה מבוגר יותר, הוא מגלה פחות אמפתיה למתנחלים ולהתיישבות;
  • היחס למתנחלים משתנה לפי הפריימינג - כלכלי או ביטחוני וכו';
  • יש יותר פתיחות לשקילת תרחישים מדיניים;
  • המתנחלים הם לא מקור לסכסוך, אך בהחלט מכשול להסדר מדיני;
  • הציבור הדתי כבר לא משמש כרכיטיפ למתנחלים, אלא יותר חבר'ה הייטקיסטים מרעננה וכדומה – סטייל בנט ואלעזר שטרן;
  • יש ירידה משמעותית בקרב מי שתופשים אותם "כמו כל אזרח ישראלי אחר";
  • ירידה משמעותית בזיהוי בני הציונות הדתית המשרתים כלוחמים בצה"ל כמייצגי המתנחלים;
  • בתחום המדיני: רבים ממשיכים לא להאמין בנסיגה חד-צדדית עקב לבנון ורצועת עזה;
  • ההצלחה של מגרון וגבעת האולפנה הביאו להנחה מהותית בחברה הישראלית שאפשר לפנות התנחלויות וזה כבר לא קדוש;
גם ממשלת ימין יכולה
  • ירידה משמעותית ביותר באי-המוכנות לשום פינוי (כמעט חצי);
  • המודעות לממד הדמוגרפי של הסכסוך הולכת וגוברת (נאמר בהקשר להעברת ריבונות על ישובים ערבים בישראל למדינה פלשתינית);
  • יש עלייה ב"ויתורים" - כדי לסיים את הסכסוך, כל עוד יש התחייבות פלשתינית לסיומו, כל עוד יש "אובר-אול", יש רצון עז יותר להתפשר בהתאם כדיי לסיים עם הסכסוך.
ד"ר לבל הסביר כי "קיים מצע ציבורי פורה לקלוט, לשקול ולאמץ תוכנית מדינית חדשה. אחרי שנים בהן הייתה דה-לגיטימציה בכלל לבחון ניסוי כלים כזה. חשש המתנחלים צריך להיות מהצגת בסחטני כספים ולא כמו בהינתקות כ'אויבי הדמוקרטיה'".

ההתיישבות ביהודה ושומרון / סקר דעת קהל
הסקר,שאורכו 72 עמודים, נערך עבור: ד"ר מרים ביליג וד"ר אודי לבל- מו"פ אזורי השומרון ובקעת הירדן. סקר דעת קהל בקרב הציבור היהודי בארץ במגמה לבחון את: (1) עמדותיו בנוגע להתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ("ההתנחלויות") (2) עמדותיו בנוגע למתיישבים היהודיים ("המתנחלים") (3) עמדותיו בנוגע לפתרון המועדף בנוגע לשטחי יו"ש (4) מידת ההזדהות שלו עם התושבים היהודיים ביו"ש (5) עמדותיו בנוגע ליחסי ממשלת ישראל בראשות נתניהו, ממשל אובמה הפלסטינים ותושבי יו"ש. הסקר נערך, זו השנה החמישית, עבור מו"פ אזורי השומרון ובקעת הירדן, המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון לקראת "הכנס ה-23 מחקרי יהודה ושומרון, כנס מדעי רב תחומי – יוני 2013".
סקר עבור שדולת ארץ ישראל (יוני 2013) / מצגת
מדגם מייצג מתושביה היהודיים של מדינת ישראל על פי פילוח מפלגתי המראה שרוב המצביעים גם למפלגות המרכז מביעים עמדות ימניות. כך לרוב ניכר של הציבור היהודי אין אמון ברשות הפלסטינית כפרטנר אמין להסכם שלום, רוב מכריע מתנגדים לשחרור מחבלים כמחווה מדינית ורוב מכריע הביעו התנגדות לנסיגה במסגרת הסכם שלום.
כינוס ראשון של שדולת א"י

בתוך כך, כונסה לראשונה בכנסת ה-19 השדולה למען ארץ ישראל. אל ישיבת השדולה, הגדולה בכנסת (כ-40 ח"כים) היו אמורים להגיע שרי הליכוד, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עימם וביקש מהם שלא להשתתף. מי שכן הגיע היה יו"ר הכנסת יואל אדלשטיין, שאמר כי "ביהודה ובשומרון בונים בתים בשביל אנשים ולא בשביל חיות מחמד.."
ראש השדולה, ח"כ יריב לוין, עמד על תפקידה העיקרי - לשמש מצפון לממשלה ולכנסת ולטפל בשלל עצום של בעיות שדורשות טיפול. "השילוב של להיות מצפן ולטפל בבעיות זו הדרך לבסס את יסוד קיומנו כאן - לא להיות אנטי תהליך שלום, אלא להוכיח שאין שלום ולא יכול להיות שלום אם לא נממש את זכותנו המליאה בכל א"י. עד שלא נעשה את זה אין מה לדבר על שלום".
ח"כ אורית סטרוק, המשמשת גם כן כיו"ר בשדולה, אמרה שיש לאמץ ליבת דוח המאחזים שהכין השופט בדימוס אדמונד לוי: "נפעל על-מנת שהחלטת הממשלה הזו לא תישאר כאבן שאין לה הופכין. וזאת, בשני היבטים - מדיניות הפנים שלנו: של הגנה על זכויות האדם של המתיישבים, החל מהזכות לקניין ולבניין, וכלה בזכות לחיים בביטחון". לדבריה, זכות טבעית, היסטורית וחוקית, חייבת לבוא לידי ביטוי בהתפתחות טבעית וחוקית, ללא הקפאות וללא אפליה לרעה של יהודים רק בשל היותם יהודים; ובהיבט של מדיניות החוץ: "הזכות והתביעה של מדינת ישראל על אזורי יהודה ושומרון חייבת לבוא לידי ביטוי גם במדיניות החוץ שלנו, בהסברה שלנו, במשא-ומתן שלנו. אנחנו שמחים שסגן שר החוץ, שהיה היו"ר הקודם של השדולה, הוא גם היום חבר השדולה שלנו, ומשוכנעים שהוא יפעל על-מנת להבהיר לעולם כולו שלישראל יש זכות ותביעה על אזורי יהודה והשומרון".
ח"כ דב ליפמן אמר כי בא לישיבת השדולה כי "חשוב מאוד שחברי כנסת שתומכים במתווה של שתי מדינות לשני עמים יגידו בקול רם וצלול, שאנחנו אוהבים את ארץ ישראל כולה". לדבריו, יש לחזק את גושי ההתיישבות, לוודא שירושלים היא עיר הבירה הנצחית של עם ישראל, וש"כל ויתור ולו הקטן ביותר על פיסת אדמה של ארץ ישראל יכאב לי מאוד".
שר הכלכלה נפתלי בנט הדגיש כי אנו יושבים ביהודה ושומרון לא כדי להגן על המרכז מפני טילים: "יש הרבה סיבות להתיישבות ביהודה ובשומרון. גם ביטחונית, גם היסטורית וגם מוסרית אבל צריך לחזור להדגיש ולשנן את הסיבה העיקרית: זו הארץ שלנו. פה אברהם אבינו הלך בדרך האבות וזו הסיבה שאנחנו כאן".
בישיבה הוצג סקר שערך רפי סמית (ראו לעיל) בקרב מדגם מייצג מתושביה היהודיים של מדינת ישראל על-פי פילוח מפלגתי המראה שרוב המצביעים גם למפלגות המרכז מביעים עמדות ימניות. עולה ממנו שלרוב ניכר של הציבור היהודי אין אמון ברשות הפלשתינית כשותף אמין להסכם מדיני, רוב הנשאלים מתנגדים לשחרור מחבלים כמחווה מדינית ורוב הביעו התנגדות לנסיגה במסגרת הסכם.

תאריך:  12/06/2013   |   עודכן:  12/06/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אביגדור (איווט) ליברמן / Avigdor  Liberman  אברהים צרצור  אברהם מיכאלי  אברהם (אבי) וורצמן  אדמונד לוי  אהוד יערי / Ehud Yaari  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אורי מקלב / Uri Maklev  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אורי שרגא אורבך / Uri  Orbach  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אחמד טיבי / Ahmad  Tibi  איילת שקד / Ayelet Shaked  אילן גילאון / Ilan Gilon  איסמעיל הנייה  איתן כבל / Eitan Cabel  אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan  אליהו ישי  אלעזר שטרן / Elazar Shtern  אמנון כהן  אראל מרגלית / Erel Margalit  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  באסל גטאס / Basel  Ghattas  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גדעון לוי / Gideon Levi  גדעון משה סער / Gideon  Sa'ar  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  ג'מאל זחאלקה / Jamal  Zahalka  דב חנין / Dov Hanin  דב ליפמן  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זבולון כלפה  חאלד משעל  חאלד משעל / Khaled  Mashal  חיים כץ / Haim Katz  חיליק (יחיאל) בר / Yehiel Bar  חמד עמאר / Hamad Amar  חנא סוייד  חנין זועבי / Haneen  Zoabi  טלב אבו-עראר  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יאיר שמיר / Yair  Shamir  יואב בן-צור / Yoav Ben-Tzur  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine  Razvozov  יעל גרמן / Yael  German  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יעקב מרגי / yaakov Margi  יעקב פרי / Yaakov  Perry  יפעת קריב  יצחק אהרונוביץ' / Yitzhak  Aharonovitch  יצחק הרצוג  יצחק וקנין  יצחק כהן / Yitzhak  Cohen  יצחק (איציק) שמולי / Itzik  Shmuli  יריב לוין / Yariv Levin  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל חסון  ישראל כץ / Israel  Katz  כרמל שאמה-הכהן  לימור לבנת / Limor  Livnat  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מוחמד ברכה  מוחמד דף  מוסא אבו-מרזוק / Musa  Abu Marzook  מיכל בירן / Michal Biran  מיכל רוזין / Michal Rozin  מיקי לוי / Mickey  Levy  מיקי רוזנטל  מירב בן ארי / Merav Ben Ari  מירי  רגב / Miri Regev  ממשלת ישראל / Israel Government  מסעוד גנאים  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  מרדכי (מוטי) יוגב / Mordhay  Yogev  משה גפני / Moshe Gafni  משה מזרחי  משה (בּוֹגי) יַעלון / Moshe  Ya'alon  משה זלמן פייגלין  משולם נהרי / Meshulam Nahari  מתנחלים  נחמן שי  ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky  ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz  נסים זאב  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סילבן שלום / Silvan  Shalom  סתיו שפיר / Stav Shafir  עדי קול  עודד גרנות  עוזי לנדאו / Uzi  Landau  עיסאווי פריג' / Issawi Frej  עליזה לביא / Aliza Lavi  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עמר בר-לב / Omer  Bar-Lev  עמרם מצנע  עפו אגבאריה  עפר שלח / Ofer  Shelah  פניה (פאינה) קירשנבאום  פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete  צבי יחזקאלי  ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely  ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni  קארין אלהרר / Karin  Elharar  ראמי חמדאללה / Rami  Hamdallah  רוברט אילטוב / Robert Ilatov  רונן הופמן  רות קלדרון  רינה פרנקל  שולי מועלם-רפאלי / Shuli  Mualem-Refaeli  שי  פירון / Shai  Piron  שלי רחל יחימוביץ' / Shelly  Yachimovich  שמעון  אוחיון  שמעון סולומון  תמר זנדברג / Tamar Zandberg
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פיחות זוחל בהתנגדות לפינוי התנחלויות
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
שטיפת המוח של האויב עובדת יפה.
אייל, תל אביב-יפו  |  12/06/13 08:05
2
מזל שזה מחקר של מכ. אריאל
אלטע קאקער  |  12/06/13 08:11
 
- איפה כל צרחני הימין הלאומני?
חחחחחחח  |  12/06/13 09:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
אליקים העצני
כמנהגם, מצאו לאמונתם החדשה סיסמה קולעת: "שטחים תמורת שלום", אך הסיסמה הזאת מתה ונקברה בחולות גוש קטיף, שם למד הציבור הישראלי לדעת שהתמורה האמיתית ל'שטחים' היא שלטון חמאס וטילים, לא שלום
רון בריימן
כמו צ'מברלין במינכן 1938 כך גם הצ'מברלינים הישראלים אינם מבינים שעם יקירם לא ניתן להשיג שלום לאלף שנים    אבו-מאזן הוא חלק מציר הרשע ולא מן התקווה האמיתית לשלום    את זה פרס אינו מבין    את זה לבני אינה מבינה    אם את זה נתניהו מבין, עליו למנוע מהם לסבך עוד יותר את המציאות העגומה שיצרו באמצעות מדיניותם האובדנית
יהודה דרורי
רוב העם בישראל אומנם רוצה שלום ואף מייחל לו, אבל כל אחד גם יודע במעמקי ליבו שתרחיש כזה במקרה הטוב הוא חלום רחוק מאוד שלא יקרה בדורנו
רפי לאופרט
אני מאשים את התנהלות הציבור היהודי בישראל. אחד המקורות העקריים מהם שואבים האמריקנים את "מרצם השלילי" הוא הפסיביות הישראלית. קל להבין מדוע רוב הישראלים אינם מקבלים פתרון גנרי נוסח פרס, וקל לא פחות להבין מדוע רעיונות חלופיים בנוסח "מדינת כל אזרחיה", הם אותה גברת בשינוי אדרת
איציק וולף
גורמים בלשכת ראש הממשלה טענו שדברי סגן שר הביטחון אודות התנגדות עקרונית של הממשלה לפתרון שתי המדינות נאמרו על דעתו בלבד ואינם עמדתו של ראש הממשלה ושל ממשלת ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il