נסו לשכוח כל מה שאמרו לכם על כך שכוס שוקו חמה היא פינוק מיותר - כוס קקאו לפני השינה יכולה, מסתבר, למנוע סוכרת. עכברים שקיבלו תזונה עתירת שומן שהביאה להתפתחות סוכרת מסוג 2 - סוג המחלה הקשור להשמנה - סבלו פחות מדלקתיות כשקיבלו גם אבקת קקאו. החוקרים סבורים כי ניתן ליישם את הממצאים, שפורסמו ב-European Journal of Nutrition, גם בבני אדם.
שוקולד מריר עשיר בפלבנולים, כימיקלים צמחיים המשפרים את זרימת הדם על-ידי הרחבת כלי הדם. כימיקלים אלו נמצאו כבר במחקרים קודמים קשורים למספר יתרונות בריאותיים.
כמות אינסולין נמוכה במסגרת המחקר, העכברים קיבלו כמות שוות-ערך ל-10 כפיות אבקת קקאו - כארבע או חמש כוסות שוקו - לאורך תקופה של עשרה שבועות. החוקרים ציינו כי הופתעו ממידת ההשפעה הרבה שהייתה לקקאו.
הממצאים לא הצביעו על השפעה משמעותית על משקל הגוף, אך כן על ירידה דרמטית בדלקתיות ובשיעור מחלת הכבד השומני. מספר סמנים לדלקתיות, הגורמת לסוכרת מסוג 2 על-ידי יצירת עמידות לאינסולין, היו נמוכים הרבה יותר אצל העכברים שקיבלו את הקקאו, והיו כמעט זהים לאלו שבעכברים בקבוצת ביקורת שקיבלו מזונות דלי שומן.
לדוגמה, אצל עכברים אלו הייתה כמות נמוכה ב-27% של אינסולין בפלזמה (רמות גבוהות מצביעות על כך שלחולה יש סוכרת), לעומת אצל אלו שקיבלו תזונה עתירת שומן ללא תוספת הקקאו.
אבקת הקקאו גרמה גם להפחתת הכמויות המזיקות של שומנים בכבד - הנקראים טריגליצרידים - בכשליש. כמות רבה של שומנים אלו מהווה סימן למחלת הכבד השומני וקשורה לדלקתיות ולסוכרת.
אלפי שנים החוקרים ציינו כי זוהתה גם ירידה בשיעור העלייה במשקל אצל העכברים שקיבלו את הקקאו.
קקאו משמש כמשקה עם יכולות רפואיות יותר מאלפיים שנה. אנשי המאיה והאצטקים היו משוכנעים שהקקאו מקל על מספר בעיות כגון חום, כאבים בחזה ובעיות במעיים. למרות שבעולם המודרני הקקאו נתפס כמשקה של פינוק, יותר ויותר ראיות מצביעות על כך שאוכלוסיות עתיקות אלו אכן ידעו משהו...
בשנים האחרונות מדענים הצליחו לקבוע כי צריכת פירות וירקות העשירים בפלבנואידים על בסיס קבוע מורידה את הסיכון לסרטן, לשבץ ולמחלות לב. ידוע כי הפעילות הביולוגית של הפלבנואידים שבקקאו קשורה למלחמה בדלקתיות ובתפקוד לקוי של המערכת החיסונית.
הסיבה לכך שהחוקרים בחרו לבחון את הקקאו היא משם שהוא מכיל כמות רבה של פלבנולים, כגון התה הירוק והיין, שהיתרונות הבריאותיים שלהם נחקרים כבר זמן רב.
לא רק ממתק קקאו, למרות שנצרך בדרך כלל כשוקולד, מכיל למעשה מעט קלוריות ושומן ועשיר בסיבים. רוב החוקרים העוסקים בנושא ההשמנה ממליצים להתרחק משוקולד בגלל שהוא עשיר בשומן ובסוכר ובדרך כלל נחשב לממתק, אך אבקת הקקאו, חשוב לזכור, דלה בשומן ובסוכר.
החוקרים מקווים שמחקרים עתידיים יזהו בצורה טובה יותר את הסיבה שאבקת קקאו יעילה בטיפול בדלקתיות, כמו גם יקבעו אם היא יכולה להשפיע על בני אדם כפי שהשפיעה על העכברים.