זהו אומנם השמן אנין הטעם המועדף על כל השפים בשל יתרונותיו הבריאותיים וטעמו המיוחד. אך מסתבר שמי שקונה שמן זית כתית מעולה (extra virgin) מבזבז את כספו, מסתבר, משום שהשמן מאבד את רוב היתרונות הבריאותיים שלו כשהוא בטמפרטורות גבוהות.
בשמן זית יש כמות רבה יותר של חומרים אנטי-חמצוניים מבשמנים אחרים והוא מכיל גם מרכיבים ביו-אקטיביים הנקראים מרכיבים פנוליים - שמחקרים הראו כי הם עוזרים להילחם בסרטן ובמחלות אחרות.
אך כאשר השמנים מתחממים איכותם נפגעת. כך דיווחו החוקרים מאוניברסיטת פורטו שבפורטוגל. לדבריהם, המחקר שערכו, אותו פרסמו בכתב העת Food Research International, הראה כי כל חימום שהוא פוגע בכוחם של המרכיבים הפנוליים שבשמן.
כמו שמנים אחרים שיעור צריכת שמן זית כתית, כרוטב או במזון מבושל, עולה בעולם כולו בגלל היתרונות התזונתיים המוכרים שלו. אך שיטות בישול שונות, מטיגון פשוט, דרך בישול ועד לחימום במיקרוגל, משנות את הפרופיל הכימי שלו.
כלומר, אחרי שהוא מבושל, שמן הזית בריא כמו שמן צמחי אחר. במילים אחרות, כדאי להשתמש בשמן זית סטנדרטי במקום לשלם סכום כסף גבוה יותר לשמן זית כתית מעולה.
בנוסף, ישנן דרכים אחרות דרכן אפשר לנצל את איכותו של שמן הזית גם בזמן הבישול. אחת מהן היא להקפיד על חימום מינימלי. דרך נוספת היא להוסיף התזה של שמן זית במהלך הבישול כדי שלא יתחמם יתר על המידה ויאבד את התכונות הבריאותיות שלו.
בדוח שפרסמו כתבו החוקרים כי "היתרונות של שמן הזית תחת עיבוד תרמי ממושך שווים לאלו של שמנים צמחיים אחרים".