אכילה מרובה של פירות, במיוחד של אוכמניות, תפוחים וענבים, קשורה לירידה בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2. אלו ממצאי מחקר חדש שפורסם בעיתון הרפואה הבריטי.
אוכמניות הורידו את הסיכון ב-26% בהשוואה ל-2% משלוש מנות של כל פרי אחר. חשוב לציין כי מיצי פירות לא נמצאו בעלי השפעה דומה.
המחקר בחן את התזונה של יותר מ-187,000 איש בארצות הברית. ולמרות זאת, היו מומחים שהציעו להתייחס לממצאים בזהירות.
חוקרים מבריטניה, מארצות הברית ומסינגפור השתמשו בנתונים משלושה מחקרים גדולים של אנשי מקצוע הרפואה שנערכו בארצות הברית כדי לבחון את הקשר בין צריכת פירות לבין הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
במסגרת מחקרים אלו, 6.5% מהמשתתפים (12,198 מבין 187,382) פיתחו סוכרת מסוג 2.
החוקרים השתמשו בשאלונים שעסקו בתדירות האכילה של מזונות שונים כדי לעקוב אחרי המשתתפים כל ארבע שנים. המשתתפים נשאלו באיזו תדירות, בממוצע, הם אכלו מנה סטנדרטית של כל פרי.
הפירות שהוזכרו במחקר היו ענבים או צימוקים, אפרסקים, שזיפים או משמשים, שזיפים מיובשים, בננות, מלונים, תפוחים או אגסים, תפוזים, אשכוליות, תותים ואוכמניות.
להחליף את מיצי הפירות ניתוח הנתונים הראה כי שלוש מנות של אוכמניות, ענבים וצימוקים, תפוחים ואגסים הורידו בצורה משמעותית את הסיכון לסוכרת מסוג 2.
החוקרים ציינו כי למרות שנראה היה כי כל הפירות הורידו את הסיכון, פירות אלו היו יעילים במיוחד.
לדברי החוקרים, ייתכן שהדבר נובע מהעובדה שפירות מכילים רמות גבוהות של אנתוציאנינים, שנמצא כי הם מגבירים את קליטת הגלוקוז בניסויים שנעשו בעכברים. אותם פירות מכילים גם פוליפנולים טבעיים שידוע כבר על השפעתם המועילה.
במחקר שפרסמו כתבו כי "בפירות יש תכולה משתנה במידה רבה של סיבים, חומרים נוגדי חמצון, חומרים מזינים אחרים ופיטוכימיקלים שיחד משפיעים על רמת הסיכון". אך העומס הגליקמי של סוגי פירות שונים - איכות וכמות הפחמימות שהם מכילים - לא לגמרי מסביר את התוצאה.
כאשר בחנו החוקרים את ההשפעות של צריכת מיצי פירות, הם גילו עלייה מעטה בסיכון לסוכרת מסוג 2. המסקנה אליה הגיעו היא שהחלפת מיצי פירות בפירות טריים יכולה להועיל בהיבט הבריאותי.
לדוגמה, החלפת מיץ פירות באוכמניות יכולה להוריד את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 ב-33%, עם ענבים וצימוקים ב-19%, עם תפוחים ואגסים ב-13% ועם שילוב של כל הפירות ב-7%.
להחלפת מיץ פירות עם תפוזים, אפרסקים, שזיפים ומשמשים הייתה השפעה דומה.
באופן כללי מיצי פירות מכילים פחות מהמרכיבים המועילים הנמצאים בפרי השלם, משום שבתהליך ייצור המיצים, חלק מהפרי הולך לאיבוד והנוזלים שנשארים נספגים מהר יותר וגורמים לרמות הסוכרים והאינסולין בדם לעלות במידה שהם מכילים סוכרים. לכן, כדי לנסות ולהקטין את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ככל האפשר, כדאי להפחית את צריכת מיצי הפירות ולהעלות את צריכת הפירות הטבעיים.
מומחים בתחום מאמינים כי כדי להוריד את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת בריאה שכוללת מגוון של פירות וירקות וכן להקפיד על פעילות גופנית.