להרכב התזונה היומית השפעה עצומה על בריאות הגוף והמוח, ומחקרים מדעיים מלמדים, כי תזונה הכוללת דגנים מלאים, ירקות ופירות מסייעת לשמור על תפקוד תקין של המוח, להאט את תהליך היחלשות הזיכרון ולסייע להקטין את הסיכוי ללקות במחלת האלצהיימר.
דר' קרול גרינווד, מדענית בכירה במרכז המחקר רוטמן במרכז הרפואי בייקרסט ויועצת למכון לדגנים בריאים (HGI) העוסק במחקרים על תזונה נכונה, מציינת כי תזונה בריאה כחלק מאורח חיים בריא עשויה להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב וכלי דם, הגורמות לפגיעה בתפקוד המוחי.
לדברי דר' ג'ולי מילר, תזונאית וחברה ב-HGI, אכילה של דגנים מלאים מגיל צעיר ממלאת תפקיד חשוב בפיתוח מוח בריא בכל תקופת החיים. תזונה מזרח-תיכונית, אמרה מילר, המבוססת על פירות, ירקות, דגנים מלאים, מרקים, דגים ושומנים טובים מקטינה את הסיכון לירידה בתפקוד המוחי.
תזונה נכונה ובריאה מספקת את האנרגיה הדרושה לשם ביצוע פעילות מוחית וגופנית במהלך היום בלימודים או בעבודה, מחזקת את העורקים ובכך מסייעת להעביר יותר חמצן ואבות מזון לתאים, מזינה אזורים במוח האחראים על פעילויות כמו דיבור ולימוד, מגנה על הגוף מפני דלקות, ומזרזת צמיחה של תאי מוח חדשים וקשרים בין תאים קיימים.