X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
נתונים חדשים מלמדים כי באוניברסיטאות המובילות יש כיום פחות אנשי סגל בכיר מאשר לפני ארבעה עשורים "בריחת מוחות" מישראל לארה"ב בהיקפים מסיביים - תופעה שאין לה אח ורע בעולם המערבי "ישראל הזניחה בהתמדה את המוסדות האקדמיים שלה, מה שמטיל סיכון הולך וגובר על עתידה, התלוי בטכנולוגיה"
▪  ▪  ▪
לומדים ואם יכולים - בורחים

עם תחילת שנת הלימודים האקדמית הניצבת מעבר לפינה, מרכז טאוב, בהנהלת פרופ' דן בן-דוד, מפרסם (יום ב', 7.10.13) עבודת מחקר על מצב ההשכלה הגבוהה בישראל - שתופיע ב"דוח מצב המדינה 2013" של המרכז.
המחקר של מרכז טאוב מצא כי בעוד שאוכלוסיית ישראל עלתה ב-40 השנה האחרונות, מאז 1973, ב-133 אחוז, אוכלוסיית הסטודנטים באוניברסיטאות המחקר גדלה ב-157 אחוז, ומספר הסטודנטים בכל מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל (כולל המכללות) עלה ב-428 אחוז.
לעומת הגידול המאסיבי במספר הסטודנטים, מספרם של אנשי הסגל הבכירים באוניברסיטאות המחקר עלה ב-9 אחוז בלבד, בעוד שהשינוי הכולל בסגל האקדמי הבכיר בכל המכללות והאוניברסיטאות עלה ב-40 אחוז בלבד.
למעשה, לאורך 35 השנים האחרונות מספר אנשי הסגל הבכירים בשתי האוניברסיטאות המובילות בישראל לא רק שלא גדל, אלא אף הצטמצם. בשנת 2010 היו 17 אחוז פחות משרות סגל בכיר באוניברסיטה העברית מאשר ב-1973 ו-26 אחוז פחות משרות באוניברסיטת תל אביב. גם הטכניון איבד למעלה מרבע (26 אחוז) ממשרות הסגל הבכיר שהיו לו לפני כארבעה עשורים.
עוד נמצא כי מספר הסטודנטים הלומדים לדוקטורט ביחס למספר אנשי הסגל הבכיר עלה מרמה של פחות מסטודנט אחד ליותר משני סטודנטים לכל איש סגל ומספר הסטודנטים לתואר שני לכל איש סגל גדל פי ארבעה, מ-2 ל-8.
כדי למלא את החסר בהוראה, אוניברסיטאות המחקר פנו למיקור חוץ. המחקר של מרכז טאוב מוצא שאלו צירפו לשורותיהן מורים מן החוץ במספרים הולכים וגדלים על חשבון הגידול הנדרש במספר אנשי הסגל הבכיר בעלי הקביעות או במסלול קביעות. ב-1986 שיעור המרצים מן החוץ עמד על 13 אחוז מכלל אנשי הסגל הבכיר. עד 2010 עלה שיעור זה לכדי 46 אחוז.
ישראלים - שיאני הסגל הזר בארה"ב
המחקר של מרכז טאוב מראה שישראל ניצבת בראש המדינות שסובלות מבריחת מוחות אקדמיים לארצות הברית - וזאת בסדרי גודל גבוהים משמעותית משאר המדינות. המחקר גילה שנתוני בריחת המוחות החריפו בשנים האחרונות: ב-2004-2003 היו 25 מרצים ישראלים בארצות הברית על כל 100 אנשי סגל בכיר בכל האוניברסיטאות והמכללות בישראל, בהשוואה ל-4-1 מרצים זרים באוניברסיטאות אמריקניות מכל שאר מדינות העולם (מלבד קנדה, עם 12 מרצים בארה"ב) על כל 100 במדינת האם. עד שנת הלימודים 2008-2007 (הנתונים המעודכנים ביותר הקיימים), פרופ' בן-דוד מצא שבריחת המוחות האקדמיים ממרבית המדינות לארה"ב הצטמצמה - בעוד שבריחת המוחות מישראל לארצות הברית עלתה ל-29 מרצים על כל 100 בישראל.
"ישראל הזניחה בהתמדה את המוסדות האקדמיים שלה"
פרופ' דן בן-דוד סיכם את הנתונים: "ההשכלה היא אולי התשתית החשובה ביותר של מדינה. בישראל נמצאים כמה ממוסדות המחקר האקדמיים המובילים בעולם, והם עשויים להיות המפתח לשדרוג מערכות החינוך היסודי והעל-יסודי ולהעלאת פריון העבודה (הנמוך מאוד יחסית למדינות מפותחות אחרות), החיוני כל כך להתמודדות במשק גלובלי מודרני. במהלך ארבעת העשורים האחרונים, ישראל - שכיום עשירה הרבה יותר בהשוואה למצבה בשנותיה הראשונות, עם יכולת תקציבית גדולה במידה ניכרת מזו שהייתה לה בשנות החמישים והשישים - הזניחה בהתמדה את המוסדות האקדמיים שלה, מה שמטיל סיכון הולך וגובר על עתידה, התלוי לחלוטין ביכולתה להישאר בחזית הטכנולוגיה.
"לא מאוחר מדי לשנות כיוון, אך זה מחייב את ישראל להחזיר את העדיפויות הלאומיות של המדינה למסלול של העשורים הראשונים - מסלול שבסופו של דבר היה זה שאפשר לישראל להפוך ל'מדינת הסטארט-אפ' שהיא חייבת להיות אם היא חפצה לשרוד בשכונתה העוינת".

תאריך:  07/10/2013   |   עודכן:  07/10/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אנשי סגל באוניברסיטאות - פחות מבשנות ה-70'
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
Not "Brains Escape" but Brains
Deportation  |  8/10/13 00:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק דנון
רואה החשבון גבאי, לשעבר סגן בכיר לממונה על שוק ההון, מבקש להיות מועסק במיזמים למתן שירותי ייעוץ מקצועיים לצורך ביצוע השקעות נדל"ן ואשראי בחו"ל
איציק וולף
הרב עובדיה יוסף (2013-1920) היה אחד מגדולי התורה של הדור האחרון    שנותיו כמנהיג התנועה הפוליטית שס השכיחו מרבים את עוצמת פסיקותיו ואת מוטת כתפיו הרחבה שהעניקה לו סמכותיות לפסוק על-פי השקפת עולמו התורנית, גם מול התנגדויות רבות
יפעת גדות
שלושת הזוכים - שאינם מקרב המועמדים הישראלים - קיבלו את הפרס על תגליתם שהראתה את הדרך בה עוברים החומרים אל התא וממנו
עידן יוסף
קוגן מילא שורה של תפקידים במשרד האוצר    בתפקידו החדש כסמנכ"ל פיתוח תשתיות יהיה אחראי על ניהול תקציבי פיתוח בהיקף של 15 מיליארד ש"ח
יצחק דנון
המבקש טוען כי חברת רעיונית מגבילה במתכוון את תוקפם של תווי הקנייה על-מנת להתעשר על חשבונם של בעלי התווים שלא עלה בידם לממשם במהלך תקופת ההגבלה של כשנה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il