X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
המבקר מזהיר: כשל של לווה גדול או של קבוצת לווים גדולה עלול לפגוע במידה ניכרת בשוק האשראי ולגרום נזק מערכתי לכלל המשק
▪  ▪  ▪
לווים מכל הקבוצות הבנקאיות [צילום: פלאש 90]
אין דגלים אדומים
אין בידי אגף שוק ההון מערכת "דגלים אדומים" למעקב שוטף אחר החשיפות ללווים גדולים ולקבוצות לווים. זאת, למרות הערת מבקר המדינה לפני עשר שנים ולמרות תשובת הממונה על אגף שוק ההון דאז, שבכוונתו להסדיר את הדיווח בנושא קבוצת לווים כבר בשנת 2004

סכנה לכשל מערכתי
על מקבלי ההחלטות לשקול לאזן בין הצורך לבחון הפחתה ניכרת של חשיפת המערכת הפיננסית לסיכונים של לווים מערכתיים, לבין הצורך לבחון תוכנית ארוכת טווח ומאוזנת כדי למנוע מחנק אשראי במשק. עוד הם צריכים להשלים בהקדם את הקמת הוועדה ליציבות פיננסית כדי לאפשר, בין היתר, התמודדות נאותה אם יתממש הסיכון לכשל של לווים מערכתיים, שכן הוא עלול להידרדר לכשל מערכתי של המשק כולו

72% מהאשראי ל-2% מהלווים
תיק האשראי הבנקאי מאופיין בריכוזיות גבוהה לפי גודל הלווה: כ-72% מהאשראי הבנקאי לציבור בשנת 2011 ניתן לכ-2% בלבד מהלווים. מדד ג'יני לריכוזיות האשראי (שערכיו נעים מ-0 לשוויון מלא ל-1 לציון אי שוויון מלא) לפי גודל הלווה הוא גבוה ועמד על כ-0.9 בשנת 2011.
חבותן נטו של תשע קבוצות לווים לחמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות הסתכמה ב-31.3.12 ב-120 מיליארד שקל; הן לווות מרוב הקבוצות הבנקאיות, ובשיעורים ניכרים מהון הליבה שלהן. מתוכן החבות של שלוש קבוצות לווים גדולות גבוהה מ-10% מהון הליבה של כל אחת מחמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות.

מבקר המדינה, יוסף שפירא, מצביע "על בעיית הריכוזיות של לווים מערכתיים במערכת הפיננסית, ועל הצורך שמקבלי ההחלטות בפיקוח על הבנקים ובאגף שוק ההון ישקלו לבצע עבודת מטה ותוכנית אסטרטגית ויגבירו את שיתוף הפעולה ביניהם בתחום זה". הדברים נאמרים בפרק הפותח של הדוח השנתי (יום ג', 15.10.13).
המגזר העסקי מאופיין בריכוזיות גבוהה שהתפתחה לאורך השנים. רבע מהחברות הרשומות למסחר בישראל משתייכות ל-25 קבוצות עסקיות, ונתח השוק של עשר הקבוצות הגדולות הוא מן הגבוהים במדינות המערב - 30% מהשוק. הקבוצות הגדולות הן הלוות הגדולות גם בשוק האשראי הבנקאי וגם בשוק ההון. לכן, מזהיר שפירא, כשל של לווה גדול או של קבוצת לווים גדולה עלול לפגוע במידה ניכרת בשוק האשראי ולגרום נזק מערכתי לכלל המשק.
מגבלות בלתי אפקטיביות
בדיקת מסלולי השקעה גדולים של גופים מוסדיים העלתה, כי המגבלות שקבע אגף שוק ההון על השקעותיהם של גופים מוסדיים בקבוצות תאגידים גבוהות בהשוואה להשקעותיהם בפועל, ולפיכך הן אינן אפקטיביות בהקטנת ריכוזיות ההשקעות של הגופים המוסדיים. המגבלות גם אינן יכולות למנוע עלייה ניכרת בריכוזיות זו.
עוד נמצא, כי אין בידי אגף שוק ההון מערכת "דגלים אדומים" למעקב שוטף אחר החשיפות ללווים גדולים ולקבוצות לווים. זאת, למרות הערת מבקר המדינה לפני עשר שנים ולמרות תשובת הממונה על אגף שוק ההון דאז, שבכוונתו להסדיר את הדיווח בנושא קבוצת לווים כבר בשנת 2004.
הפיקוח על הבנקים ביצע פעולות לשם הסדרה ופיקוח על האשראי שלוקחות קבוצות לווים גדולות. עם זאת, רבות מקבוצות אלה עדיין לוות כמעט מכל הקבוצות הבנקאיות בעת ובעונה אחת ובסכומים גבוהים. כשל של לווים מערכתיים - הנוטלים אשראי מהמערכת הבנקאית והמגייסים מקורות בשוק ההון בהיקפים גדולים - עלול לפגוע פגיעה של ממש במערכת הבנקאית ובמשק כולו.
אין הסדרה להגבלת המינוף
למרות פעילות הפיקוח וההסדרה של אגף שוק ההון ושל הפיקוח על הבנקים, כאשר לווים מערכתיים חסומים מנטילת אשראי מתאגיד בנקאי מסוים עקב מגבלות הפיקוח על הבנקים, הם עדיין יכולים לגייס אשראי בסכומים גבוהים מבנקים אחרים או משוק ההון.
למרות הסיכון הרב הגלום בקבוצות עסקיות המאופיינות ברמת מינוף גבוהה, אין בפיקוח על הבנקים ובאגף שוק ההון הסדרה להגבלת החבות ברמות המינוף של קבוצות אלה. אגף שוק ההון אינו עוקב באופן שוטף אחר רמת המינוף של הלווים הגדולים ושל קבוצות הלווים, למרות שמבקר המדינה הצביע כבר לפני ארבע שנים על הסיכון לגופים המוסדיים בקיומן של רמות מינוף גבוהות בקרב החברות המנפיקות אג"ח.
המגבלות שקבע הפיקוח על הבנקים בנוגע למתן אשראי בנקאי לרכישת אמצעי שליטה, אינן מגבילות עסקות לרכישת שליטה בתאגיד ריאלי המאופיינות בשיעור מימון גבוה מתוך עלות הרכישה של התאגיד, ואינן מגבילות את שיעור האשראי הניתן ללא זכות חזרה אל הלווה. זאת, למרות שיעורי המימון הגבוהים לאורך חיי האשראי.
הצעדים לא הספיקו
בסיכום הדוח אומר שפירא: הפיקוח על הבנקים השקיע בשנים האחרונות מאמצים לצמצום הריכוזיות באשראי שניתן ללווים גדולים ולקבוצות לווים באמצעות הידוק הפיקוח והביקורת עליהם וחיזוק ההסדרה בתחום זה. עם זאת, למרבית הקבוצות הבנקאיות הגדולות עדיין יש חשיפת אשראי מערכתית גבוהה לקבוצות לווים גדולות.
גם אגף שוק ההון פעל לעידכון מגבלות החשיפה של הגופים המוסדיים ללווים אלו, אולם אין באגף שוק ההון הסדרה מספקת בדבר השקעות הגופים המוסדיים בלווים מערכתיים, פעולות הפיקוח והמעקב שלו לוקות בחסר, וטיפולו בתחום זה אינו מניח את הדעת.
אין הסדרה משותפת של הפיקוח על הבנקים ושל אגף שוק ההון בנוגע ללווים מערכתיים הנוטלים אשראי והמגייסים מקורות בסכומים גבוהים הן מהמערכת הבנקאית והן משוק ההון. על הפיקוח על הבנקים ואגף שוק ההון, קובע שפירא, לבחון אם יש צורך בהסדרה ובצעדי פיקוח נוספים על אלה שכבר נקטו.
להקים את הוועדה
לדברי שפירא, על מקבלי ההחלטות לשקול לאזן בין הצורך לבחון הפחתה ניכרת של חשיפת המערכת הפיננסית לסיכונים של לווים מערכתיים, לבין הצורך לבחון תוכנית ארוכת טווח ומאוזנת כדי למנוע מחנק אשראי במשק. עוד הם צריכים להשלים בהקדם את הקמת הוועדה ליציבות פיננסית כדי לאפשר, בין היתר, התמודדות נאותה אם יתממש הסיכון לכשל של לווים מערכתיים, שכן הוא עלול להידרדר לכשל מערכתי של המשק כולו.
לדעת משרד מבקר המדינה, לנוכח ממצאי הפיקוח על הבנקים כי בכמה קבוצות בנקאיות הקצאת ההון אינה הולמת את הסיכון, עליו לשקול להשית תמריצים נוספים כדי לצמצם את תוספת הסיכון שבאשראי הניתן ללווים גדולים ולקבוצות לווים, ובייחוד ללווים מערכתיים.
במרס 2012 הייתה החבות נטו של עשר קבוצות הלווים הגדולות לשלוש הקבוצות הבנקאיות שביקר המפקח על הבנקים 77 מיליארד שקל, שהם כ-60% מהחשיפה של חמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות לקבוצות לווים אלה. לדעת משרד מבקר המדינה, לנוכח חשיפה גבוהה זו והעדר הקצאת הון הולמת של בנקים אלה בגין סיכון הריכוזיות לפי לווים, על המפקח לשוב ולשקול אם יש מקום לקבוע בהוראותיו תמריצים נוספים להקצאת הון הולמת.

תאריך:  15/10/2013   |   עודכן:  15/10/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ריכוזיות בעייתית של הלווים הגדולים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
איתמר לוין
לתמ"ת אין דרך לבחון את התמלוגים של מפעלי ים המלח    יצרניות המים המינרליים לא משלמות תמלוגים    פוטנציאל התמלוגים: 12 מיליארד שקל
עידן יוסף
למרות החלטת הממשלה מלפני עשור, בחר משרד התחבורה שלא להקים את המסלקה שאמורה הייתה לחלק את הרווחים בין ארבעה מפעילי תחבורה ציבורית בגוש-דן    במקום זה העדיף הסדר שמוריד את הסיכון מהמפעילים
עופר וולפסון
בנמל חיפה כלל לא יודעים לעתים כמה זמן שוהים חומרים מסוכנים בשטח הנמל, כך שאם תפרוץ שריפה, היעדר תקנים ברורים וניידת כיבוי אש ותיקה הנמצאת לעתים קרובות בתיקונים, מבטיחים שרק נס ימנע את האסון הבא
מירב ארד
משרד מבקר המדינה מגלה כי לשר התיירות הייתה היכרות אישית עם מפיקת פסטיבל הסטודנטים    המשרד השקיע 936 אלף שקלים השתתפות בפסטיבל תוך מימון 79% מהוצאות ההפקה בפועל והשתמש בהתאחדות הסטודנטים באופן מלאכותי להעברת הכספים ישירות לחברה המפיקה
איציק וולף
מבקר המדינה הודיע כי בעתיד יהיו זכאים חושפי שחיתויות להגנה ללא קשר למבחן הכנסה    קרא לסייע גם לחושפי שחיתויות ש"הגיעו לעברי פי פחת"    החמיא לפעילות אומ"ץ ומתנדביה: מעל ל-600פניות שסייעו בדוחות, שטופלו ושהועברו לגורמי אכיפת החוק
רשימות נוספות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il