X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הנדל מצביע על ירידת משקלן של טביעות הנעליים כראיה בעולם אין סטטיסטיקה התומכת בממצאים; בעייתיות בתהליך הסקת המסקנות והצגתן טביעת נעל היא ראיה מרכזית בטענתו של זדורוב שלא רצח את הנערה
▪  ▪  ▪
זדורוב. טוען שטביעת הנעל אינה שלו [צילום: פלאש 90]
קבילה ומוגבלת
"נראה כי ראיית טביעת נעל מאופיינת במרכיבים שונים שעשויים לענות על הדרישה של קבילות, או לפחות לא הוכח אחרת. שיטות רבות בעולם ואף מחקרים ביקורתיים הכירו בכשרותה של הראיה, לפחות במובן זה שלא ניתן לשלול אותה באופן כללי באמצעות הטענות שהוצגו. מהצד השני, נראה כי יש לקבוע שראיה זו היא מוגבלת"

מסקנות סותרות
אותו מחקר הראה, כי באחד משני הסטים של טביעות ונעליים מצאו שלושה חוקרים שלא ניתן לקבוע התאמה, בעוד ששני חוקרים קבעו התאמה מלאה. בסט השני מצא חוקר אחד שלא ניתן לקבוע התאמה, ואילו ארבעה חוקרים קבעו התאמה מלאה. גם עובדה זו מצביעה על חולשת הראיה, אומר הנדל

בית המשפט העליון מטיל ספק במשקלן של טביעות נעל כראיה במשפט פלילי, ומציין שבעולם משקל זה נמצא בירידה (יום ג', 3.12.13). הדברים נאמרים בעוד בית המשפט המחוזי בנצרת שוקל מחדש את הרשעתו של רומן זדורוב ברצח הנערה תאיר ראדה, כאשר אחת מטענות ההגנה המרכזיות היא, שטביעת הנעל שנמצאה בזירה אינה של זדורוב.
"בתי משפט פדראליים רבים [בארה"ב] אישרו במשך שנים את קבילותה של ראיה מסוג טביעת הנעל, בהיותה אמינה ורלוונטית", אומר השופט ניל הנדל. אולם בשנים האחרונות מעמדה של הראייה נחלש. ניתן לומר כי יש סדקים בחוזקה". הנדל מנתח בהרחבה את הדרך בה מוצגת ראיה זו ומצביעה על החולשות שבה, וזאת על-רקע תפישתו העקרונית בדבר השימוש בראיות מדעיות.
"נדמה כי ישנו קושי לא מבוטל בהליך הסקת המסקנות, אשר מוביל מההתבוננות בטביעות הנעל ועד לקביעת טיב ההתאמה ביניהן... ראשית, אין אחידות ביחס לסולם המילולי שמשמש את החוקרים לתיאור ההתאמה בין טביעות הנעל... בהשוואת טביעות הנעל אין סטנדרט למעבר בין שלבים שונים על גבי סולם ההתאמה".
ראיה נסיבתית
לדברי הנדל, כאשר מנתח בית המשפט את משקלה של טביעת נעל, עליו להבחין בין שני מצבים עיקריים. "מצב אחד הוא כאשר נמצאה התאמה סוגית. ההשלכה שיש לכך היא: אדם שנעל נעליים זהות בסוג ובגודל לנעלי הנאשם - נכח בזירת הפשע. במידה ונמצאה התאמה ייחודית, ההשלכה שיש לכך היא: אדם שנעל נעליים זהות (ברמה כזו או אחרת) לנעלי הנאשם - נכח בזירת הפשע.
"כמובן, ייתכנו גם מצבים נוספים. אם לא נמצאה אפילו התאמה סוגית - המשמעות היא שלא ניתן למקם כלל בזירה את נעלי הנאשם (או אף נעליים מאותו סוג ומאותו גודל). אם נמצאה התאמה ברמה של 'זאת הנעל', המשמעות היא שאדם שנעל את נעלי הנאשם ממש - נכח בזירת הפשע".
הנדל מדגיש: "מדובר בראיה נסיבתית שכוחה חלש אף יותר מזו של ראיית דנ"א או טביעת אצבע. נניח שנמצאה התאמה ייחודית בדרגה הגבוהה ביותר, 'זאת הנעל'... אין להסיק מכך בהכרח, מעבר לספק סביר, כי הנאשם עצמו היה בזירה. נעליים, בשונה מטביעת אצבע או דנ"א, ניתן במרבית המקרים להסיר ולנעול בקלות יחסית. לעיתים, גם אם לא תמיד, הסברו של הנאשם כי מאן דהוא נטל את נעלו והטביע את סימניה בזירה יכול לעורר ספק סביר. כמובן, ככל שנמצאה התאמה חלשה יותר בין הטביעה שבזירה לבין נעלי הנאשם - כך הספק בדבר משמעות הראיה מתעצם עוד יותר.
"הדברים נכונים גם לכיוון ההפוך: נניח שמומחה בדק את טביעת הנעל שנמצאה בזירה, ושלל את האפשרות שהיא נעשתה על-ידי נעליו של הנאשם. האם די בכך כדי לזכות את הנאשם? לאחרונה השיב בית המשפט העליון לשאלה זו בשלילה".
"חסר משמעותי ביותר"
הנדל מצטט מחקר שנערך בנוגע לטביעות נעל, ומוסיף: "לא ניתן להתעלם מכך שאף בתוך הקהילה המדעית קיימים ספקות ולבטים ביחס לתחום השוואת טביעות הנעל. היבט אחד של הביקורת נוגע לשיעור הטעות של הדיסציפלינה. היבט מרכזי אחר של הביקורת נוגע לשונוּת הגבוהה, ואולי: גבוהה מדי, שעלולה להתגלות בין דעות המומחים ביחס להשוואת טביעות נעל".
לדעת הנדל, העובדה שאין סטטיסטיקה המוכיחה את תקפותן של טביעות נעל כראיה, היא "חסר משמעותי ביותר". לדבריו, "בהעדר סטטיסטיקה, לא ברור מהי המשמעות שיש לכל אחת מן הדרגות [של הוודאות]. לכאורה, הציפייה היא שככל שעולים בסולם - כך שכיחות הטביעה יורדת. אלא שבפועל אין בסיס נתונים שבאמצעותו ניתן לחשב את השכיחות. ממילא יוצא שהדרגות המילוליות הן כבגד ללא גוף... גם אופן המעבר בין שלבים שונים בסולם, למשל: מספר נקודות ההתאמה הנדרשות, איננו מוסדר".
אותו מחקר הראה, כי באחד משני הסטים של טביעות ונעליים מצאו שלושה חוקרים שלא ניתן לקבוע התאמה, בעוד ששני חוקרים קבעו התאמה מלאה. בסט השני מצא חוקר אחד שלא ניתן לקבוע התאמה, ואילו ארבעה חוקרים קבעו התאמה מלאה. גם עובדה זו מצביעה על חולשת הראיה, אומר הנדל.
גם שיטת ההכרעה בעייתית, הוא מוסיף. "מומחה אחד בודק את טביעות הנעל, ומומחה שני בודק את התוצאות של המומחה הראשון. במידה ויש מחלוקת בין שני המומחים באשר למידת ההתאמה - פונים למומחה שלישי, ומנסים להגיע לקונצנזוס. הקושי שבשיטה זו הוא שבית המשפט והצדדים עצמם - בעיקר הסנגוריה - אינם חשופים לדעות השונות של המומחים... שיטת הקונצנזוס, מבלי לגלות את חילוקי הדעות שבין המומחים, יוצרת אפוא הרמוניה מלאכותית. הרמוניה זו מונעת מבאי-כוח הצדדים, כמו גם מבית המשפט, את ההזדמנות להתמודד ולבקר את חוות הדעת".
לא תיפסל תמיד
הנדל מסכם: "השוואת טביעות נעליים, כפי שעולה מהחומר הרב שהוצג בפנינו, היא טכניקה מדעית מקובלת ומצוטטת בהרחבה בפסיקה. טענה זו איננה מכריעה, אך היא בעלת משקל. מעבר לכך, לא השתכנעתי ברובד הכללי כי הראיה איננה מספקת את הסחורה עד כדי פסילה מעתה ואילך.
"מבלי לקבוע מסמרות לגבי התיקים הבאים, לא השתכנעתי כי החומר והתהיות שהוצגו עומדים בנטל להוציא את הראיה החוצה בכל מקרה ומקרה. נראה כי ראיית טביעת נעל מאופיינת במרכיבים שונים שעשויים לענות על הדרישה של קבילות, או לפחות לא הוכח אחרת. שיטות רבות בעולם ואף מחקרים ביקורתיים הכירו בכשרותה של הראיה, לפחות במובן זה שלא ניתן לשלול אותה באופן כללי באמצעות הטענות שהוצגו.
"מהצד השני, נראה כי יש לקבוע שראיה זו היא מוגבלת. ככל שעלה מהחומר שהונח בפני, הסולם המילולי רב-הדרגות איננו מעוגן ומובהר דיו. בהגיעי למסקנה זו, הנני נותן משקל של ממש לבחינת הראיות על-פי שבע אמות המידה שהוזכרו לעיל: (1) העדר סטטיסטיקה; (2) הפילוג בדעות המומחים; (3) שיטת ההכרעה; (4) העדר שיח בין המומחה לבין בית המשפט; (5) שיעור הטעות; (6) הביקורת במשפט המשווה; (7) הקשר בין הראיה המדעית למשפט הפלילי. כל אחת מהסתייגויות אלו עומדת בפני עצמה, משתלבת עם יתר ההסתייגויות ומחזקת אותן. לדעתי, הסתייגויות אלו אינן עומדות בשולי העניין אלא בליבתו".

תאריך:  04/12/2013   |   עודכן:  04/12/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון מפקפק במשקל טביעות נעליים כראיה
תגובות  [ 34 ] מוצגות  [ 34 ]  כתוב תגובה 
1
ישראל - גן עדן לרוצחים ל"ת
ישראל - גן עדן לר  |  4/12/13 09:21
 
- למגיב הרשע הראשון
פרפר  |  4/12/13 12:24
2
זדורוב הודה ואחרי פגישה עם עוד ל"ת
חזר בו ?  |  4/12/13 09:46
 
- כלום לא ראית איך הוא ""הודה""?
פרפר  |  4/12/13 12:19
 
- היה צריך להמשיך ולענות אותו
אזרח  |  4/12/13 23:04
3
זה נהפך לשיטה לערער את אושיות
rehvot  |  4/12/13 10:48
 
- לרשע, אולי אותה תשב בכלא?
פרפר  |  4/12/13 12:10
 
- הרוצח נתפס ונשפט
rehvot  |  4/12/13 13:37
4
הנדל היכה בנוקאאוט את ירון שור
אהוד פרלסמן  |  4/12/13 10:52
 
- אהוד- תיקון קטן
בנוגע לסטטיסטיקה  |  8/12/13 14:35
5
אי רצון לבטל הרשעות שוא1
פרפר  |  4/12/13 11:41
6
אי רצון לבטל הרשעות שוא2
פרפר  |  4/12/13 11:48
7
אי רצון לבטל הרשעות שוא3
פרפר  |  4/12/13 11:57
 
- עקרון סופיות הדיון
עידןסובול   |  4/12/13 12:14
 
- תיקון נוסח
פרפר  |  4/12/13 12:53
 
- מה הסיבה ששופטים רבים נופלים
עידןסובול   |  4/12/13 13:46
8
הודאה של אדם מהישוב
אבי22  |  4/12/13 12:21
9
זדורוב הודה! ברצח! ושחזר!  ל"ת
בואי דיוויד   |  4/12/13 12:36
 
- איזה שחזור ואיזו הודאה?
לכי דודיק  |  7/12/13 15:55
10
זדורוב זכאי
שמעוני ד.  |  4/12/13 12:47
 
- אכן הרשעה חסרת שחר!
צפריר  |  4/12/13 13:06
 
- המשך...הרשעה חסרת שחר
צפריר  |  4/12/13 13:20
11
התיק מזכיר לי עמוס ברנס
שושפרי  |  4/12/13 13:03
 
- השופט הלך לעולמו
שלמה תמיר תל  |  4/12/13 13:26
 
- אחד השופטים הרשיע גם את ברנס
צפריר  |  4/12/13 13:28
12
בני סלע!
אורן78558  |  4/12/13 13:18
13
חובה להוציא את זדורוב לחופשי
חשדנית  |  4/12/13 19:55
14
זדורוב לא רצח....
alonsh12  |  4/12/13 21:10
15
כל המגיבים מומחים למשפט ל"ת
אנשים חושבים  |  5/12/13 07:58
 
- לא צריך להיות אלברט איינשטיין
עידןסובול  |  5/12/13 18:58
 
- החמור ומרק הפירות
הנ"ל  |  5/12/13 22:34
16
הסרטון "לתפור חף מפשע" ביוטיוב
למב ראשון  |  6/12/13 10:39
17
מערכת המשפט שוברת שיא חדש
מה נסגר איתכם?!  |  7/12/13 09:48
18
7 השנים הרעות של משפט השקר
חשדנית  |  7/12/13 13:15
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות רצח הנערה בקצרין
אברהם פכטר
החלטה חריגה של בית המשפט העליון להחזיר את תיק זדורוב לעיון חוזר    לאמור: זיכוי מחמת הספק, זיכוי מלא או אשרור ההרשעה מחדש    התביעה הכללית התנגדה לראיות החדשות, לדעתי מדובר בעמדה תמוהה הנוגדת את הצדק הטבעי
ראובן לייב
אין זה, חלילה, חזיון-בלהות. הממצאים החדשים מעידים בעליל כי רוצחה של הילדה תאיר ראדה לפני שש שנים בקצרין, מסתובב לו עדיין חופשי, בעוד מי שהורשע בדין יושב בכלא ככל הנראה על לא עוול בכפו
איתמר לוין
ביהמ"ש העליון קבע שיש לבחון שתי ראיות חדשות שהציגו סניגוריו של רומן זדורוב בפרשת רצח הילדה תאיר ראדה: טביעות הנעליים וכלי הרצח
איתמר לוין
אומרת שאת רוב הראיות שמבקש רומן זדורוב להגיש ניתן היה להגיש כבר בבית המשפט המחוזי, וכי חוות הדעת החדשה בנושא עקבות הנעליים לא צפויה לשנות את הרשעתו
ראובן לייב
ממצאים חדשים מעידים במפורש שלא רומן זדורוב, הנמק בינתיים בכלא, הוא רוצחה של הנערה תאיר ראדה מקצרין. הערעור בעליון עשוי לזכות אותו כמו את עמוס ברנס, שישב גם הוא מאחורי הסורגים על לא עוול בכפו, עד שזוכה מאשמת רצח החיילת רחל הלר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il