X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
קטר שניתן כחלק מהסכם השילומים. תפישה קולקטיבית
בית המשפט העליון קובע:
הסכם השילומים קולקטיבי
ואינו מעניק פיצוי אישי
ביטל את חיובה של המדינה לשלם 50,000 שקל לכל אחד מילדי טהרן רובינשטיין וארבל מדגישים את החובה המוסרית לסייע לניצולי השואה הנזקקים
מצבת האם
השופט אליקים רובינשטיין מסיים בנימה אישית את קריאתו לסייע לניצולי השואה: "לפני שנים אחדות נפטר קרוב משפחה של רעייתי, שריד אושויץ-בירקנאו שמספר כחול על זרועו – וכשביקרנוהו בימיו האחרונים בבית החולים והבטנו בו, אמרתי 'עוד עֵד נפרד מאיתנו'. ומה על הנותרים?
"על מצבת סבתי ואמי עליהן השלום, נשות חסד, חרות פסוקו של הנביא ישעיהו (נ"ח, ז) 'הלא פרוס לחמך ועניים מרודים תביא בית, כי תראה ערום וכסיתו ומבשרך לא תתעלם'. יהיו דברים אלה נר לרגלי כולנו ביחס לניצולי השואה. לו יהי. תוצאתו המשפטית של תיק זה אינה סותרת את אלה, ואת הטיפול בניצולי השואה במסלול הממלכתי הראוי".

הסכם השילומים בין ישראל למערב גרמניה היה קולקטיבי ולא יצר זכות לכל ניצול לקבל כספים מתוכו. כך קובע (יום ב', 13.1.14) בית המשפט העליון.
ביהמ"ש העליון נדרש לנושא בשל ערעורה של המדינה בנושא ילדי טהרן. מדובר בכ-1,000 ילדים מאירופה, רובם יתומים, שהגיעו ארצה ב-1943 בתום מסע ארוך שתחנתו האחרונה הייתה טהרן. 219 מהם תבעו את המדינה והסוכנות היהודית, בטענה שהסכם השילומים סגר את הדלת בפני הגשת תביעות אישיות של ניצולים נגד גרמניה.
בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע, כי בהסכם התחייבה המדינה לשקם כל אחד ואחד מניצולי השואה, ומשלא עמדה בהתחייבותה כלפי ילדי טהרן - שהוכרו כניצולים רק בשנת 1997 - הם זכאים לתשלום אישי. לפיכך קיבל השופטת דרורה פלפל את התביעה והורתה למדינה לשלם 50,000 שקל לכל אחד מהם.
לא יחזירו את הכסף
ביהמ"ש העליון קיבל את ערעורה של המדינה וביטל את פסק דינו של המחוזי, אם כי בהסכמתה נקבע, כי מי שכבר קיבל את הכסף - לא יחויב להחזירו. השופט אליקים רובינשטיין אומר כי למדינה יש טענות סף כבדות משקל, ובראשן התיישנות, אך בשל חשיבות הנושא - החליט להכריע בו לגופו. השאלה המרכזית היא מהותו של הסכם השילומים, ולאחר שהוא סוקר בהרחבה את דברי מנהיגי המדינה עם חתימת ההסכם בשנת 1952 מגיע רובינשטיין למסקנה:
"במו"מ על הסכם השילומים ובהסכם עצמו עמדה לנגד עיניה של ממשלת ישראל כלכלתה של המדינה הצעירה ורכת השנים. הממשלה וראשיה ראו בכספי השילומים תשלום קולקטיבי, אשר נועד 'להתפתחותה ולהתגבשותה של כלכלת ישראל', במילותיו של שר החוץ [משה שרת]. לניצולים אשר ביקשו לתבוע פיצויים אישיים נפתחו במסלולים אחרים, מובחנים מן המסלול הקולקטיבי של כספי השילומים".
רובינשטיין מציין, כי "הגישה או התפישה הקולקטיבית בעניין הסכם השילומים לא הייתה חריגה באותם ימים; בנוף הישראלי של השנים שלאחר הקמת המדינה משלו בכיפה תפישות קולקטיביות - שכיום עלולות להצטייר באנכרוניזם, אך לא כך היו כל עיקר בימים ההם". הוא גם מזכיר, כי "בית משפט זה לא נעתר בעבר לטענה, לפיה כספי השילומים היו כספים קונקרטיים, אשר נועדו להגיע לניצולי השואה באורח אינדיבידואלי".
המשמעות המעשית של הזיכרון
לאור כל זאת מסכם רובינשטיין: "כספי השילומים ניתנו לממשלה לשם פיתוח המדינה, וזאת על-מנת לעמוד ביעד הלאומי של יישוב הפליטים ניצולי השואה במדינת ישראל ושיקומם, להבדיל מייעוד הכספים לחלוקה לפרטים ושיקום אישי או אינדיבידואלי. התועלת לניצולי השואה לשיקומם ויישובם באה לא כהענקה ישירה לכל עולה ופליט שואה, אלא כהענקה לכלל. הסכם השילומים אינו מקים אפוא לניצולי השואה עילת תביעה אישית".
בשולי פסק דינו, מדגיש רובינשטיין: "מדינת ישראל מצוּוָה להעמיד בראש מעייניה את הדאגה לניצולי השואה והטיפול בהם, וילדי טהרן בכללם. מדובר באנשים אשר לאחר ששרדו את שנות התופת והמוות - בנו מחדש את חייהם במדינתו של העם היהודי, מדינת ישראל. לניצולי שואת העם היהודי תרומה נכבדה עד מאוד לשגשוגה של המדינה, בתחומים רבים, ולמחירו, לרבות במערכות ישראל. ראויים הם לכבוד ולהוקרה, ברוח ובחומר". לדבריו, לזכרון השואה יש גם משמעות מעשית המוטלת לפתחה של הממשלה.
השופטת עדנה ארבל מוסיפה באותה רוח: "המציאות דהיום היא כזו החושפת בפנינו קשיים עימם מתמודדים ניצולי השואה, ובפרט בזיקנתם, ולא אחת גם את העדר המענה מניח הדעת למצוקות אלה. לטעמי, מדינת ישראל חבה חוב מוסרי עמוק לניצולים אלה. צעדים שונים, עליהם עומד חברי, נעשו כבר למען שיפור רווחתם, אך נראה כי עדיין יש מקום להירתמות משמעותית יותר של משרדי הממשלה, וטוב יהיה אם הדבר ייעשה במהרה, מתוך הכרה בחובנו לאותם ניצולים, שהולכים ומתמעטים בינינו, בלא שייאלצו הם לחזר על פתחי משרדי הממשלה כאשר הזמן אינו פועל לטובתם או להתדפק על דלתות בית המשפט שקצרה ידו מלהושיע".
המשנה לנשיא מרים נאור הסכימה עם רובינשטיין. את המדינה ייצגו עוה"ד יעל מימון ומשה תדמור-ברנשטיין, הניצול חיים רובינסון ייצג את עצמו, את זאב מנגל ויתר ילדי טהרן ייצג עו"ד גד ויספלד, ואת הסוכנות - עוה"ד מנחם גדרון ואילן בלושטיין.

תאריך:  13/01/2014   |   עודכן:  13/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסכם השילומים קולקטיבי ואינו מעניק פיצוי אישי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
תשובה לשופטת עדנה ארבל:
ישע   |  13/01/14 18:51
2
לא צריך תאיי גז ומשרפות
ראיס-פוטין-טיל400  |  15/01/14 20:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
יפעת גדות
מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל משיק אתר אינטרנט חדש    האתר הוקם על-ידי חברת תבונה מקבוצת SQLink לטובת ניצולי השואה והנצחת השואה    היקף הפרויקט: כ-100 אלף שקלים
איציק וולף
ועדת השרים לחקיקה אישרה את התיקון שאמור לקצר את משך פעילות החברה על-מנת שתעביר 135 מיליון שקלים במקום 100 מיליון שקלים שלהם היא מחויבת כיום
אורן פרסיקו
תחקיר ב"פורבס" פולין על טיפול הקהילה היהודית בנכסי קורבנות השואה עורר שערורייה וטענות לצנזורה על-ידי המו"ל הגרמני    אקסל שפרינגר: החופש המערכתי נשמר
עופר וולפסון
מענק החורף של החברה לאיתור ולהשבת נכסים, בסך 8 מיליון שקל, הועבר היום ישירות לחשבונות הבנק של הניצולים, זאת בנוסף למענק הרבעוני בסך 1,200 שקל שישולם בסוף החודש
איתמר לוין
מחשבות והערות ליום הקדיש הכללי בעקבות ספרו של אלווין רוזנפלד "קץ השואה": מהי הסכנה האורבת לפתחה של תודעת השואה, כיצד השפיעו בצורה מעוותת "יומנה של אנה פרנק" ו"רשימת שינדלר" על הציבור האמריקני, מיהם היהודים האנטישמיים ומה ניתן לעשות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il