X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
רק שש מנכ"ליות ב-30 משרדי הממשלה אין אף מנהלת של בית חולים ממשלתי תרבות מושרשת של אפליית נשים במשטרה נציבות שירות המדינה פרסמה נתונים מטעים
▪  ▪  ▪
משרד הביטחון. אף אישה בדרג השני [צילום: פלאש 90]
אף אישה באקדמיה למדעים
תת-ייצוג של נשים במשרות בכירות קיים אף ביתר שאת בתחום האקדמי, ושיעורן של הנשים בקרב נושאי התפקידים הבכירים בסגל האקדמי דל ביותר. התפקידים האקדמיים הבכירים של חברי הסגל האקדמי הם נשיא, רקטור, סגנים או משנים לרקטור, דיקנים, סגנים או משנים לדיקנים. בקרב ארבעה מחמשת המוסדות האקדמיים שנבחנו כיהנו בשנים 2011-2009 נשיאים בלבד (למעט באוניברסיטת בן-גוריון); כך גם בתפקיד רקטור (למעט באוניברסיטה העברית). אשר לוועדות האקדמיות - בהן יש הגמוניה גברית כמעט מוחלטת.
באקדמיה הלאומית למדעים חברים בכירי המדענים בישראל, והחברות בה נחשבת יוקרתית. בשנת 2012 מנתה האקדמיה 97 חברים, שמונה מהם בלבד נשים. בשנת 2012 צירפה האקדמיה לשורותיה תשעה חברים - כולם גברים. מאז הקמתה כיהנו בה שמונה נשיאים ונשיאה אחת, הנשיאה הנוכחית, פרופ' רות ארנון. אין זה סביר שבקרב המדענים והחוקרים במדינת ישראל אין די נשים הראויות להיות חברות בקבוצה איכותית זו, ואין זה סביר שהרכבה המגדרי של האקדמיה למדעים יהיה בלתי שוויוני באופן כה קיצוני.

היועץ המשפטי בניגוד לחוק
תפקידה של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה הוא, בין היתר, לשמש זרוע ביצועית לאכיפת שוויון ההזדמנויות בין נשים לגברים בעולם העבודה במישור האזרחי. החוק הקנה לנציבות סמכות להגיש תביעות משפטיות בנושא לבתי הדין לעבודה הן בשם מתלוננים והן בשם הנציבות עצמה, וזאת גם נגד רשויות המדינה. המבקר מגלה, כי בניגוד להוראת החוק, קבע היועץ המשפטי לממשלה, כי מחלוקת משפטית בין הנציבות לרשויות המדינה, תאגידים ציבוריים או חברות ממשלתיות תוכרע בידי היועץ המשפטי לממשלה. דהיינו: הנציבות לא תורשה להביא את המחלוקת להכרעת בית המשפט.
הנחיית היועץ מאיינת את הוראת החוק בדבר רשויות המדינה, תאגידים ציבוריים וחברות ממשלתיות. בכך היא פוגעת בעצמאותה של הנציבות ומונעת ממנה לייצג את מי שמתלונן על פגיעה בו ואף להביע לפני ערכאות שיפוטיות עמדה עצמאית, אשר יכולה להיות שונה מעמדת היועץ המשפטי לממשלה. הנחיה זו מותירה אפוא למעשה את העובדים במגזר הציבורי ללא גוף שיש לו סמכות ויכולת לתת מענה בכל הנוגע לאכיפת הוראות חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה ומיגור האפליה בעבודה אצל המעסיק הגדול במשק - המדינה.

אף שבשנת 2011 שיעור הנשים בכלל השירות הציבורי היה 64%, שיעורן בדרג הבכיר ביותר היה 32%-34%, בדרג השני 36% ובדרג השלישי - 39%-44%. ככל שהדרג בכיר יותר, שיעור הנשים בו קטן יותר. כך קובע (יום ג', 4.3.14) מבקר המדינה, יוסף שפירא.
במועד סיום הביקורת היו רק ארבע נשים בקרב 27 המנכ"לים של משרדי הממשלה, ובאוקטובר 2013 היו רק שש נשים מבין 30 המנכ"לים של משרדי הממשלה. הנתונים מצביעים על העדר ייצוג הולם של נשים גם בהנהלות משרדי הממשלה ובדרג השני, הכפוף במישרין למנכ"ל, שיעורן הוא כשליש בלבד, והוא נופל תמיד משיעורן בקרב עובדי המשרד - לרוב במידה ניכרת ביותר. בדרגים השלישי והרביעי אומנם הנשים הן מחצית, אולם חלקן קטן משיעורן בקרב כלל עובדי המשרד (למעט במשרד האוצר).
יודגשו הנתונים החריגים במשרד הביטחון ובמשרד לשירותי דת: במשרדים אלה אין ולו אישה אחת בדרג השני של התפקידים הבכירים, ובדרגי הניהול השלישי והרביעי שיעור הנשים הוא 36% ו-22% בהתאמה, אף שכמחצית מעובדי משרדים אלה הם נשים.
רק לצאת ידי חובה
בבתי החולים הממשלתיים הועסקו במועד הביקורת 3,100 רופאים, בהם 1,500 רופאות. הנתונים מצביעים על נפקדותן המוחלטת של נשים בתפקיד מנהל בית חולים בבתי החולים שנסקרו, ועל נוכחותן הדלה גם בקרב סגני המנהלים - מבין 21 סגנים רק חמש הן נשים. גם בהנהלות בתי החולים קיים רוב גברי מוחץ, ורוב הנשים המשולבות בהנהלות אינן נמנות עם הסגל הרפואי המקצועי, אלא ממלאות תפקידים בצוותים הסיעודיים או בתפקידי מינהלה. תת-ייצוג בולט של נשים קיים גם בסגל הניהול הרפואי הבכיר - בתפקידי ניהול בכירים של מערכים ותחומים, חטיבות ומחלקות - וחלקן של הנשים הוא 9% בלבד.
בשנים 1985 ו-2002 קיבלה הממשלה שורה של החלטות שמטרתן להביא לייצוג הולם של נשים בתפקידים בכירים בשירות המדינה. הממשלה הטילה על נציבות שירות המדינה ליישם את ההחלטות. הנציבות קיימה את החלטות הממשלה באופן חלקי בלבד, לכאורה כדי לצאת ידי חובה. היא ביצעה פעולות מועטות וסמליות, טכניות במהותן, ולא קיימה מנגנוני מעקב ואכיפה. נציבות שירות המדינה קבעה סף תחתון לייצוג הולם של נשים בדרגות עליונות, אלא שהיא לא קבעה מתי יהיה צורך לעדכנו ובפועל היא לא עדכנה אותו.
הנציבות אף הציגה נתונים באופן מגמתי ומטעה שיצר אשליה כאילו המצב טוב מכפי שהוא באמת וכי יש מגמה של שיפור. עקב כך לא הובאו לידיעת הממשלה, הכנסת והנהלות המשרדים נתונים שבכוחם להשפיע על עיצוב המדיניות הלאומית בנוגע לשילוב נשים בתפקידי מפתח בארגונים, ואפשרה קבלת החלטות שאינן נגזרות מהמצב לאשורו.
בשנת 1993 תוקן חוק החברות הממשלתיות, ונקבעה חובת ייצוג הולם של בני שני המינים בדירקטוריונים; ב-2007 היה שיעור הנשים בדירקטוריונים אלו 33% בלבד. במרס 2007 החליטה הממשלה, כי השרים ימנו לדירקטוריונים מבני המין שאינו מיוצג באופן הולם עד להשגת ייצוג בשיעור 50%, וכי המהלך יושלם בתוך שנתיים. למרות זאת, בסוף 2012 רק ב-76 מ-113 הדירקטוריונים של החברות הממשלתיות התקיים ייצוג הולם.
בדצמבר 2012 כיהנו 59 יושבי ראש בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות, בהם 49 גברים ורק 10 נשים (17%); מבין 22 יושבי הראש של הדירקטוריונים בחברות הגדולות, רק שתיים היו נשים (9%). ב-68 החברות הממשלתיות שבהן כיהנו מנכ"לים, הייתה הגמוניה גברית מוחלטת.
דפוסים מובנים של אפליה
בחברות הממשלתיות שנבדקו היה שיעור נמוך ביותר של נשים בדרגי הניהול הבכירים, ושיעורן נפל במידה ניכרת משיעורן בקרב כלל העובדים בארגון. בתע"א היו הנשים 16% מכלל העובדים, אך לא הייתה אף אישה בשני דרגי הניהול הבכירים (40 מנהלים), ורק אחת בדרג השלישי (43 מנהלים). בחברת החשמל היו הנשים 19% מכלל העובדים, אך רק אישה אחת מבין 29 חברי ההנהלה, אף אישה בדרג הניהול השני ורק תשע מתוך 95 המנהלים בדרג השלישי והרביעי; בשנים 2011-2010 קודמו 18 גברים לתפקידים בכירים בחברה ואף לא אישה אחת.
"מספרן הזעום של הנשים המשמשות יושבות ראש דירקטוריונים, מנכ"ליות של חברות ממשלתיות ומנהלות בכירות בהם מצביע על תרבות ארגונית מושרשת בעלת דפוסים מובנים של אפליית נשים ועל הצורך הדחוף בהסדרת הנושא", קובע שפירא.
במשטרת ישראל משרתים 27,500 שוטרים, 23% מהם נשים. ייצוג הנשים בתפקידים בכירים הוא נמוך ביותר, ובדרגים מסוימים אין להן ייצוג כלל. ממצאי הביקורת מעלים חשש, כי בצמרת המשטרה לדורותיה שוררת תרבות מושרשת של אפליית נשים, ולכן היא עיוורת לקיומם של חסמים מהותיים המונעים את קידומן של נשים לתפקידים בכירים, ואשר לפחות חלקם נעוצים בהשקפות ובתפיסות של העומדים בראשה. עם זאת, בעקבות הביקורת הורו השר יצחק אהרונוביץ' והמפכ"ל יוחנן דנינו להתחיל מיד בטיפול בנושא.

תאריך:  04/03/2014   |   עודכן:  04/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נתוני אפליית הנשים: המשרדים, המשטרה, החברות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מי שמקופח זה גברים ותשקורת דום
ישראל משה  |  8/03/14 01:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
איתמר לוין
להוציא את הדירוג המשפטי, נשים תופסות רק 13% מהמשרות הבכירות    אין אף אישה בתפקיד מנכ"ל בחברות הממשלתיות    תת-ייצוג בולט לנשים בצמרת המשטרה והמוסדות האקדמיים
איתמר לוין
בבחירות הבאות לא יוכלו משרדי הפנים, המשפטים וביטחון הפנים לומר שלא ידעו על התופעה הנרחבת של זיוף בחירות    במשטר מתוקן היה צריך לאסור על מפלגות לצבור גרעונות    שימו לב לעודף של ישראל ביתנו מול הגרעון של הליכוד
איתמר לוין
למעלה מ-5,000 קולות נרשמו תחת שמותיהם של מי שנעדרו מהארץ או נפטרו    גרעונות עתק לליכוד, העבודה וקדימה; שפירא: סכנה להליך הדמוקרטי    ביקורת על-כנס ראוותני של הליכוד וקנס גבוה לבית היהודי
איתמר לוין
למעלה מ-5,000 ישראלים ששהו בחו"ל ביום הבחירות "הצביעו" וכך גם עשרות אזרחים שנפטרו    קורא להגביר את הפיקוח ביום הבחירות על קלפיות המועדות לפורענות    נפוטיזם בהיקף נרחב במגנון הבחירות
איתמר לוין
הפרקליטה הדליפה את דוח החקירה נגד משפחת שרון    תורמים נוספים למרצ: פרופ' קנת מן, התעשיין ברונו לנדסברג ומעצבת האופנה דורין פרנקפורט    תושב כפר חב"ד תרם לליכוד, העבודה וש"ס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il