X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
קרן הפרייבט אקוויטי מרקסטון אינה מסוגלת לסייע לחברות שבבעלותה ובראשן סטימצקי גילרמן עזב לאחרונה את תפקידו מבלי שהודעה על כך נמסרה למשקיעים
▪  ▪  ▪
גילרמן עזב מבלי שהודעה על כך נמסרה למשקיעים

מותו הטראגי של אמיר קס, ממנהלי קרן מרקסטון, שפך אור על הקושי התזרימי בו נתונה רשת חנויות הספרים סטימצקי שבבעלות הקרן, אשר נחשף לראשונה ב"גלובס". כעת מתברר כי גם קרן מרקסטון עצמה - שלפני כעשור גייסה התחייבויות השקעה בסכום עתק של כ-800 מיליון דולר - נתונה במצוקה תזרימית, שאינה מאפשרת לה לסייע לחברות המוחזקות על ידיה בפורטפוליו ההשקעות שלה, שחלקן, כמו סטימצקי ואמפיק (לשעבר פריזמה), נתונות במצוקה קשה.
מצוקה זו, כך נודע ל"גלובס", גורמת לכך שלא רק נושים בחברות שבבעלות מרקסטון אינם מקבלים את כספם במועד, אלא גם נושאי משרה בקרן שבראשה עומד כיום שותפו של קס המנוח, רון לובש. דמי הניהול שנקבעו בתקנון קרן מרקסטון עומדים על 2% מההון שגויס לשנה (16 מיליון דולר), ולא ברור מתי שולם לאחרונה סכום זה לחברת הניהול.
על-רקע קשיי מרקסטון לתמוך בחברות שבבעלותה - קשיים שהובילו אותה לנטילת הלוואות בריבית שוק אפור - עזב במהלך הרבעון הראשון יו"ר הקרן, דני גילרמן, את תפקידו, בו שימש בחמש השנים האחרונות. עזיבתו של גילרמן נעשתה מבלי שנמסרה על כך עד כה הודעה למשקיעים.
גילרמן, לשעבר שגריר ישראל באו"ם, מונה לתפקיד יו"ר מרקסטון בשנת 2009, לאחר שערורייה בה הסתבכה הקרן כשהתברר שהיו"ר והשותף המייסד שלה, אליוט ברוידי, שיחד בעלי תפקידים בארה"ב במטרה לגייס כספי מוסדיים אמריקנים. ברוידי פרש מתפקידו בקרן, אך בקרן טוענים כי הוא ממשיך להחזיק ב-50% ממניות חברת הניהול שלה (בדומה לחלקם המשותף של לובש וקס המנוח).
בשוק מציינים כי גילרמן, שמינויו נועד להרגיע את המשקיעים הזרים בקרן בעקבות פרשת השוחד, נותר בשנים האחרונות עם תפקיד ריק מתוכן, לאחר שהקרן סיימה את תקופת ההשקעה שלה והתברר כי גיוס קרן נוספת אינו בא בחשבון. את העזיבה האיץ כנראה מינויו של גילרמן לנציגה בישראל של קרן הפרייבט אקוויטי בלקסטון.
הביצועים: מהגרועים בעולם
קרן מרקסטון נחשבת לאחת מקרנות הפרייבט אקוויטי בעלת הביצועים הגרועים בעולם. כך, לפי חברת המחקר האמריקנית Preqin (נכון לשנת 2011). ואכן, בחודש שעבר חשף "גלובס" את דוחותיה של הקרן לרבעון השלישי של 2013 מהם עלה כי מאז הוקמה ב-2004 הניבה מרקסטון למשקיעיה תשואה מצטברת של כ-3% בלבד, כך שמנהליה לא יהיו זכאים לדמי הצלחה (20% מרווחי הקרן בסוף חייה). בשוק מעריכים כי נוכח השערוכים הנדיבים בדוחות, תסיים הקרן את חייה עם תשואה שלילית למשקיעים.
הרקע למצוקה התזרימית של קרן הפרייבט אקוויטי, שכבר החזירה למשקיעיה כ-365 מיליון דולר (כמחצית מגיוס הכספים בפועל), נמצא בפורטפוליו שלה בו נותרו 7 החזקות שעליה לממש תוך שנתיים. החזקות אלה כוללות חברות במצוקה ובראשן רשת הספרים סטימצקי, שאם בתוך שבועיים לא יימצא רוכש או פתרון מימוני אחר למצוקתה, תוגש בקשה להקפאת הליכים בה (הרחבה על כך - בתחתית הכתבה). חברה נוספת במצוקה הכלולה בפורטפוליו היא אמפיק - לשעבר בית ההשקעות פריזמה וכיום חברה המחזיקה כ-23% ממניות פסגות.
משקיעי מרקסטון הם ברובם גופים מוסדיים בארה"ב (כמו קרן הפנסיה של ניו-יורק, שהזרימה לה רבע מיליארד דולר) וכן מוסדיים מקומיים, ביניהם חברות הביטוח כלל, מנורה מבטחים והפניקס. למרבה האירוניה, חלק מאותם מוסדיים מקומיים הפכו לאחרונה לנושים של מרקסטון, בעקבות המגעים להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח של פנומנל (החברה הבת של אמפיק). זאת, לאחר שבתחילת מארס הפכה החברה לחדלת פירעון כשלא הצליחה, פעם נוספת, לעמוד בתשלום של כ-15 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה. כיום שארית החוב עומדת על כ-90 מיליון שקל.
כישלון גם באלרן, תומקאר ו-PRS
כאמור, מרקסטון שולטת בפנומנל דרך אמפיק, חברה שחובותיה נאמדים בכ-400 מיליון שקל ומטופלים בחלק מהבנקים במחלקת האשראים המיוחדים. בעבר הייתה אמפיק זרוע השליטה של מרקסטון בפריזמה וכיום היא שריד להשקעה הכושלת ביותר של הקרן: בית ההשקעות שהקימה ב-2006 בהשקעה של 2 מיליארד שקל ושקרס תוך שנתיים. בעקבות מכירת קופות הגמל של פריזמה לפסגות קיבלה החברה 23% ממניות פסגות, באמצעותן היא אמורה לשרת את החוב למחזיקי האג"ח.
אמפיק מוערכת בדוחות מרקסטון לפי שווי של 49 מיליון דולר, לאחר שהקרן השקיעה בה לא פחות מ-260 מיליון דולר. מאז 2010 מרקסטון נאלצה להזרים לאמפיק 60 מיליון דולר הון והיוון הלוואות בעלים, על-רקע חובותיה האדירים של החברה לבנקים ולמחזיקי האג"ח.
לצד אמפיק וסטימצקי, בפורטפוליו של מרקסטון, שכלל במקור 10 חברות, אפשר למצוא השקעות כושלות נוספות, כמו חברת הנדל"ן אלרן, יצרנית הרכב תומקאר וחברת ההנדסה PRS. השקעות אלה איפסו את מאזן ההצלחות של הקרן בתחילת חייה שכללו את מימוש החזקותיה בחברת המדריכים המודפסים לשעבר דפי זהב, חברת זרעים גדרה, ויצרנית מוצרי ההשקיה נטפים.
בימים אלה מנסה מרקסטון לנצל את הגאות בשווקים ולהנפיק את חברת התכשיטים מגנוליה בבורסת ה-AIM בלונדון או למכור אותה. בקרן, שאיחדה בדוחותיה את השקעתה במגנוליה יחד עם זו בסטימצקי, צופים כי ההשקעה המשותפת תניב תשואה חיובית על ההון, וכי השווי המצרפי של השתיים עומד על 151 מיליון דולר (תשואה של 62% על ההון).
בנוסף, בקרן צופים רווח של 50% על ההון שהושקע ביצרנית חוטי הניילון נילית. בסוף 2006 רכשה מרקסטון כ-20% ממניותיה החברה בהשקעה של 73 מיליון דולר בהון, וכיום ההשקעה מוערכת בדוחותיה לפי שווי של כ-110 מיליון דולר.
שעון החול של סטימצקי הולך ואוזל
על-רקע קשיי הנזילות של רשת הספרים סטימצקי וחובותיה הכבדים לבנקים, מתריעים גורמים בשוק כי הרשת עלולה להגיע בקרוב שוב למצוקת נזילות - אם לא ימצא בהקדם משקיע שירכוש אותה או שחובותיה יוסדרו בדרך כלשהי לזמן ארוך. בשוק מעריכים כי אם לא יימצא פתרון בשבועות הקרובים, הרשת עלולה להגיע להקפאת הליכים.
בימים אלה מנסה קרן מרקסטון, בעלת הרשת, להתמודד עם בעיית הנזילות של סטימצקי ומחפשת נואשות אחר משקיעים, לאחר שהמו"מ עם "ידיעות ספרים" לרכישת סטימצקי תמורת כ-70 מיליון שקל, הופסק. את הבעלות בסטימצקי רכשה מרקסטון מידי המייסד, ערי סטימצקי, בשנת 2005, תמורת סכום עתק של 55 מיליון דולר.
לאחרונה חשף "גלובס" את הנתונים הפיננסיים העגומים סטימצקי, מהם עולה כי רשת הספרים מפסידה עשרות מיליוני שקלים בשנה, מתמודדת עם גירעון של 166 מיליון שקל בהון עצמי, והיא בעלת חוב בהיקף של למעלה מ-200 מיליון שקל. לפני כשבועיים, לאחר שלא עמדה בתשלומים לספקיה, הוזרמו לסטימצקי כ-8 מיליון שקל ע"י מרקסטון, ואילו בנק הפועלים העניק לה אשראי בהיקף של כ-3 מיליון שקל. במקביל, כך פורסם, גבה הבנק מהרשת חוב של 125 מיליון שקל (באמצעות חילוט של שעבודים וערבויות שהיו בידיו).

פורסם במקור: אתר "גלובס"
תאריך:  22/04/2014   |   עודכן:  22/04/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חשש מהקפאת הליכים בסטימצקי בשבועות הקרובים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עופר וולפסון
מגישי בקשה לתובענה ייצוגית נגד החברה טוענים כי רוכשים אשר ביצעו עסקות עמה ורכשו כרטיסי טיסה לא קיבלו את המידע בדבר תנאי שינוי וביטול כרטיסי הטיסה, כנדרש לפי החוק
יצחק דנון
מבקרת בגן הלאומי מצדה טוענת כי נדרשה לשלם סכום הגבוה מהמותר על-פי התקנות    "המקרה שלי אינו יוצא דופן וחד-פעמי והרשות לשמירת הטבע והגנים גובה מחירים הגבוהים מהמחירון שלה"
אילנית חיות
המפעל מייצר מוצרים תחת המותג "מעדני הגליל"    בעקבות הקמת המפעל הפסיקה חצי חינם את העבודה עם חברת "מעדני הטלה"
צחי הופמן
מרכז הפיתוח שלה בישראל הוא השני בגודלו בעולם לאחר ארה"ב - עם 1,300 עובדים    החברה בתגובה: "מארוול מיישמת תוכנית סיוע מקיפה למפוטרים הכוללת חבילות פיצויים ושירותי ייעוץ וסיוע באיתור מקום עבודה חדש"
עופר וולפסון
שר החוץ: "ישראל לא תתערב בהחלטת הפלשתינים אם לפרק את הרשות"    על איומי הפרישה של השר בנט: "אין לקחת אותו ברצינות"    המועד הנוכחי לסיום המו"מ: יום שלישי הבא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il