X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
קובע בהרכב מורחב בראשותו של גרוניס, כי מדובר במקרים חריגים כאשר נפגעות זכויות חוקתיות והפיצוי איננו מלא קובע עוד: אין להחיל עיקרון זה על מפוני גוש קטיף
▪  ▪  ▪
חוק ההינתקות נותן מענה [צילום: פלאש 90]

ייתכנו מקרים חריגים, בהם יהיה אדם זכאי לפיצוי מן המדינה על מעשים חוקיים שביצעה. עם זאת, ההינתקות מרצועת עזה אינה מהווה מקרה כזה. כך קובע (יום ה', 19.6.14) בית המשפט העליון בהרכב מורחב בראשות הנשיא, אשר גרוניס.
את פסק הדין כתבה המשנה לנשיא, מרים נאור, בהסכמתם של גרוניס והשופטים עדנה ארבל, אליקים רובינשטיין, סלים ג'ובראן, ניל הנדל וצבי זילברטל. למעט האחרון, תמכו כל השופטים באפשרות הכללית של פיצויים ללא אשם; זילברטל סבור שאין זה המקום להכריע בסוגיה.
השאלה המשפטית המרכזית שעמדה לדיון הייתה, האם ניתן להכיר בעילת תביעה עצמאית בגין פגיעה בזכות חוקתית, גם אם זו נובעת מפעולה תקינה של המדינה - דהיינו: ללא אשם מצידה. נאור אומרת, כי סוגיה זו לא הוכרעה בפסיקה הישראלית, אם כי בכמה מדינות נקבע שיש לאפשר קבלת פיצוי שכזה. הסוגיה עולה במקרה הנדון לנוכח טענתם של כמה ממפוני גוש קטיף, לפיה הם זכאים לפיצוי מעבר לזה שניתן להם על-פי חוק ההינתקות, שכן הפינוי פגע בזכויות חוקתיות שלהם - בעיקר זכות הקניין - והפיצוי שקיבלו לא היה מלא.
יש ועדת חריגים
לדברי נאור, "השאלה אם להכיר במקרה דנן בעילת תביעה חוקתית היא שאלה מורכבת, המערבת מצד אחד שיקולים כדוגמת מעמדן של זכויות חוקתיות והיקף ההגנה עליהן, צדק חלוקתי וחלוקה שוויונית של הנטל הציבורי על פרטים בחברה; ומהצד האחר, חשש כי מתן פיצוי מסוג זה יוביל להרתעת-יתר מפני ביצוע פעולות שלטוניות המיטיבות עם כלל הציבור".
עמדתה העקרונית של נאור, שכאמור מקובלת על חמישה שופטים נוספים, היא: "כשלעצמי מוכנה אני להניח כי נסיבות מיוחדות, כדוגמת מעשה שלטוני, הגם שלא נלווה לו אשם, המטיל נטל בלתי מידתי על פרט מסוים, עשויות להצדיק מתן פיצוי בגין פגיעה בזכות חוקתית. כמו-כן, דומה כי על-מנת להצדיק הטלת אחריות מסוג זה, נדרשת פגיעה חמורה ומשמעותית בזכות חוקתית של הפרט".
ואולם, בנוגע להינתקות אין מקום להחלת אפשרות זו, קובעת נאור. בג"ץ אומנם קבע בזמנו, כאשר דחה את העתירות נגד חוק ההינתקות, כי ייתכן שתהיה למפונים עילת תביעה עצמאית במנותק ממנו. ואולם, פסק דין זה ניתן במהירות ועסק בסוגיות סבוכות נוספות. מאז הצטבר ניסיון, הן מעשי והן שיפוטי, ונקבע שיש לפרש את החוק בצורה רחבה. בנוסף לכך, הוקמה ועדת חריגים שהוסמכה להעניק תשלומים גבוהים מאלו שנקבעו בכללים הרגילים.
יש הסדרים מקיפים
נאור אומרת: "לדעתי בנסיבות אלה אין מקום להכיר בעילת תביעה חוקתית למפונים, הנובעת מהפינוי עצמו. הטלת חבות ללא אשם על המדינה עשויה להיות מוצדקת, אך זאת רק במקרים חריגים, שבהם נדרש למלא חסר מהותי בהגנה על הזכות החוקתית. חסר מהותי זה אינו מתקיים לדעתי כאשר קיימים הסדרי פיצוי סטטוטוריים מקיפים, הכוללים בין היתר ועדת חריגים בעלת שיקול דעת רחב ומערך מקיף של ביקורת שיפוטית כבענייננו".
בית המשפט העליון דחה את ערעורם של גיא ומיכל ישועה, אשר טענו שהם זכאים לפיצוי נוסף של 4 מיליון שקל בגין עיסוקם בחקלאות בגני טל. כן נדחה ערעורו של שלום עזרא, שפעל באזור התעשיה ארז, אשר טען שהוא זכאי ל-100,000 שקל נוספים. נאור אומרת, כי גם לנוכח חוק ההינתקות וגם בבחינה פרטנית של עילות הערעורים, אין מקום להתערב בהחלטות בתי המשפט המחוזי לדחות אותם.
את ישועה ייצגו עוה"ד אייל שטרנברג ואורטל מור, את עזרא ייצגו עוה"ד עופר מוטולה המנוח ושי צפוני, ואת מינהלת סל"ע - עוה"ד מיכל ברדנשטיין, אורית סון ושרון מן-אורין.

תאריך:  19/06/2014   |   עודכן:  19/06/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המדינה עשויה להתחייב בפיצוי על מעשה חוקי
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
למי שהיה ספק עד כמה קיצוני
דר קלאודיה קול  |  19/06/14 16:32
2
כשגרוניס ודנצ-צינגל רקדו דבקה
ראיס-פוטין-טיל400  |  19/06/14 17:32
3
כמה לא מפתיע
צורי  |  19/06/14 17:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות תוכנית ההינתקות
יצחק דנון
מבקש מבית המשפט המחוזי בירושלים להכריע בתביעתו לפיצוי בשל הפסקת פעילות הקואופרטיב ברצועת עזה, בטענה שהוועדה לפי חוק ההינתקות נמנעת מלעשות זאת
מנחם רהט
בבחירות לכהונת נשיא המדינה יתמודדו בשבוע הבא שלושה ח"כים שנתנו ידם בהתלהבות, לפשע גירוש יהודי קטיף    זו ההזדמנות לגרש בבושת פנים מן המרחב הציבורי, את אלה שנתנו יד לגירושם של 8,000 אזרחים נאמנים מבתיהם    אז תנו סיבה טובה אחת, בעד שידרוגם בבית הנשיא?
בעז שפירא
סיסמאות ריקות לא יכולות לכסות על הבגידה ההיא בחולות גוש קטיף, שם נזרעו זרעי הפירוד והניכור. את פירות הזריעה ההיא אנו קוצרים היום בגבעות יהודה ושומרון
עידן יוסף
סטרוק: על הכנסת והמבקר לעשות חשבון נפש    אמנון כהן: "כישלון הממשלה בשיקום מתיישבי קטיף מלמד שלא ייתכן גירוש נוסף"
עידן יוסף
אייל ארד מפורום החווה של אריאל שרון מגלה כי הפורום התנגד להבאת תוכנית ההינתקות להכרעת מתפקדי הליכוד, וחושף: שרון רצה להכיל את ההתנגדות במקום להאבק בה והורה לאסור קמפיין נגטיבי נגד המתיישבים    "ברגישות ובנחישות?" - זו בכלל המצאה של צה"ל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il