אלרגיה למזון היא תגובת יתר של מערכת החיסון והיא מוגדרת כתסמונת כשל במערכת החיסונית של הגוף, המזהה סוגי מזון "רגילים" כרעלנים, ומגיבה אליהם בהתאם. בין האלרגנים העיקריים נמנים: חלב, ביצים, סויה, בוטנים, משפחת החיטה, משפחת האגוזים, שומשום, דגים, סלרי, חרדל ותורמוס.
אלרגיות למזון נחשבות כבעיה של העולם המודרני ובהתאם לכך אחוז האלרגיים למזון באוכלוסייה עולה בהתמדה. כ-5% מהאוכלוסייה בישראל ידועים כסובלים מאלרגיות מזון ברמות כאלו ואחרות, מתוכם כ-8% מאוכלוסיית הילדים וכ-2% מאוכלוסיית המבוגרים.
התגובה האלרגית החמורה ביותר, המכונה תגובה אנפילקטית, עלולה לגרום לקשיי נשימה חמורים, לאיבוד הכרה ואף למוות. תגובה קשה זו ניתנת לטיפול באמצעות אפינפרין (EpiPen), מזרק המכיל אדרנלין (אפינפרין). הזרקת האדרנלין לירך גורמת להרפיית שרירי הנשימה וכיווץ כלי הדם ומאפשרת מרווח זמן עד לקבלת טיפול בבית-החולים. מדובר בפעולה מצילת חיים שיש לבצע בשטח, באופן מיידי, שכן הידרדרות תופעות האלרגיה עד למצב של חנק ומוות, עשויה להימשך דקות מעטות. הזרקה בטעות איננה מסכנת חיים.
הבעייתיות נגרמת עקב כך שהאדם האלרגי לא תמיד מודע לכל המרכיבים במזון המוגש לו. ידועים מקרים בהם פיתחו אנשים תגובה אלרגית עקב אכילה במסעדה, ואף מוכרים מקרים שהסתיימו במוות. מקום נוסף בו רמת הסיכון עולה עבור הסובלים מאלרגיה הוא בית-הספר, בייחוד לאור העובדה כי בקרב ילדים אחוז בעלי האלרגיות גבוה מזה של מבוגרים. במסגרת בית-הספר מוגש אוכל לתלמידים וקיימת סכנה כי בשל טעות או חוסר ידיעה, בעל האלרגיה ייחשף למרכיב המסכן את בריאותו ואף את חייו.
בנה של קריב אלרגי לחלב ובהיותו בכיתה ד' (כיום בן 16) אכל בבית-הספר מוצר בשרי כשר שהכיל בדיעבד חלב ואושפז במצב קשה מאוד בבית-חולים ועבר תקופת שיקום ממושכת בליווי פרופ' כץ מומחה בתחום.
הימצאות מזרק אפינפרין מבטיחה את שלומם של בעלי האלרגיה במקרי חרום והצעת החוק מחייבת החזקת מזרק אפינפרין במקומות הסעדה שתאפשר טיפול מיידי ומניעת סיבוכים ומקרי מוות הניתנים למניעה.