X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
מחקר חדש שופך אור על תפיסת הפנים בקרב בני אדם החוקרים עושים אבחנה מבדלת בין תפקוד וקישוריות אזורי הליבה ואזורי רשת עיבוד הפנים המורחבת בליקוי הקרוי 'פרוסופגנוזיה מולדת'
▪  ▪  ▪
תמונה לא ברורה [צילום: פלאש 90]

מחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת Cerebral Cortex, שופך אור על תפיסת הפנים, שהינה ככל הנראה, היכולת הראייתית המפותחת ביותר שיש לבני האדם, כיוון שפנים מהווים קטגוריה ראייתית מיוחדת בעלת חשיבות אבולוציונית וחברתית.
ברמה העצבית, קיימות עדויות רבות לכך שפעילות של מספר אזורים, השייכים לרשת מוחית מבוזרת, הכוללת אזורי ליבה הממוקמים בחלקים אחוריים של המוח ואזורים מורחבים, הממוקמים באזורי מוח קדמיים, הינה הכרחית על-מנת להבטיח עיבוד תקין של פנים בבני אדם.
המחקר החדש, עורך אבחנה מבדלת בין תפקוד וקישוריות אזורי הליבה ואזורי רשת עיבוד הפנים המורחבת בליקוי הקרוי 'פרוסופגנוזיה מולדת', שמאופיין בקושי משמעותי בעיבוד וזיהוי פנים, אשר הינו מולד ואינו קשור בפגיעת ראש או נזק מוחי ברור כלשהו.
זיהוי ראייתי של פנים הינו, לכאורה, תהליך המתבצע ללא מאמץ עבור רוב האנשים, אולם תהליך זה הינו קשה ביותר עבור אנשים הסובלים מליקוי הנקרא "פרוסופגנוזיה". פרוסופגנוזיה נרכשת, מתרחשת בעקבות פגיעת ראש בבגרות, בדרך כלל פגיעה הכוללת את אזורי הליבה. ליקוי זה, אשר נחקר לראשונה כבר במחצית המאה הקודמת, משמש כ"חלון ייחודי" לבחינת הבסיס הפסיכולוגי והעצבי של תפיסת פנים. בשנים האחרונות, הופנתה תשומת לב מדעית לליקוי נוסף הנקרא פרוסופגנוזיה מולדת. לאנשים הסובלים מליקוי זה קושי משמעותי בעיבוד וזיהוי פנים אשר הינו מולד ואינו קשור בפגיעת ראש או נזק מוחי ברור כלשהו. על כן, אנשים אלה מספקים זווית מחקרית ייחודית המאפשרת ללמוד מהם המנגנונים העומדים בבסיס תפיסת ראייתית תקינה של פנים.
זהות הפנים
ד"ר אבידן: "במחקרים קודמים, באמצעות ניסויים התנהגותיים, הראינו כי לאנשים בעלי פרוסופגנוזיה מולדת ישנו קושי משמעותי בקשת רחבה של יכולות הקשורות בעיבוד פנים. אולם, למרות הקשיים הללו, ובניגוד להשערות המחקר המקובלות, מחקרים שביצענו באמצעות תהודה מגנטית תפקודית (functional magnetic resonance imaging - fMRI), חשפו באופן עקבי, פעילות תקינה באזורי הליבה של רשת עיבוד הפנים אצל אנשים אלה".
במחקרם הנוכחי ניסו החוקרים ללמוד עוד על הבסיס המוחי לליקוי והראו כי אצל אנשים בעלי פרוסופגנוזיה מולדת, אזורי הליבה של רשת הפנים, אינם מקושרים באופן יעיל לאזורים המורחבים של רשת זו, אשר מעבדים את זהות הפנים ("מיהו האדם עליו אני מסתכל"). זאת, בניגוד לקישוריות של אזורי הליבה לאזורים אחרים כגון אזור האמיגדלה, המעבד את הרגש המובע בפנים ("מהו הרגש אותו מביע האדם עליו אני מסתכל"), יכולת שהינה תקינה אצל אנשים בעלי פרוסופגנוזיה מולדת.
"ממצאים אלה" מציינת ד"ר אבידן "מדגימים שהקושי המשמעותי בקרב אנשים בעלי פרוסופגנזיה מולדת, אינו נובע מתפקוד לא תקין של אזורי הליבה, אלא מבעיה בקישוריות ובמעבר המידע בין אזורי הליבה התקינים לבין אזורים מסוימים המצויים ברשת המורחבת וקשורים בעיבוד זהות הפנים. הוכחות מתכנסות אלה מאפשרות הגדרה של ליקוי זה ככזה הנובע מבעיה בקישוריות בין אזורים, ולא מבעיה מקומית הקשורה בתפקוד של אזורים מסוימים כפי שנהוג היה להניח בעבר. חשוב לציין עוד כי הסבר דומה ניתן לאחרונה גם עבור ליקויים עצביים-התפתחותיים אחרים כגון דיסלקציה מולדת. בפרט, בדומה לפרוסופגנוזיה מולדת, נטען כי הבסיס העצבי להפרעה זו קשור בקישוריות לא תקינה בין מספר אזורים מוחיים המשתתפים בתהליך הקריאה".

תאריך:  30/06/2014   |   עודכן:  30/06/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
חברת תיירות תת ימית מלוס-אנג'לס אחראית על בניית האתר שיראה בסגנון "עיר אבודה" עתיקה
יצחק דנון
התובעת טוענת שחברת מאמי קר לא קיבלה אישור ממשרד הבריאות לשיווק מוצר לדחיית יתושים    סכום התביעה המבוקש: 2.7 מיליון שקל
עופר וולפסון
החוק נועד לגוון את מגוון הקרנות של המשקיע הישראלי ולהגביר את התחרות בענף    קובע מנגנוני הגנה, בין השאר באמצעות הנגשת מידע, מתן כריות ביטחון ועילת תביעה בבתי דין מקומיים    סלומינסקי: "מהפכה צרכנית שתפחית הוצאות למשקיעים בישראל שייהנו מתשואות גבוהות יותר"
איציק וולף
אבי נעים כשל באישור תקציב המועצה המקומית בית אריה-עופרים    בחצות הלילה תפוג כהונת המועצה ויפוטרו כל חבריה    הממונה על הרשויות המקומיות במשרד הפנים זימן את נעים לשימוע וייתכן כי יפטר אותו
עופר וולפסון
דוחות המדינה ל-2013 מגלים כי התחייבויות המדינה לפנסיה גדלו לסכום עתק של 345 מיליארד שקל ב-2013 - כשמחצית מהסכום לגמלאי משרד אחד בלבד    יותר מרבע מפורשי מערכת הביטחון מקבלים גמלה הגבוהה מ-16 אלף שקל לחודש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il