X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בית המשפט העליון אומר שדיין פעלה בתום לב והאמינה באמיתות הפרסום, אם כי שילוב הקטעים הבלתי רלוונטיים והנימה החד-משמעית קירבו אותה לגבול הפעילות הבלתי-אחראית
▪  ▪  ▪
רב-סרן ר'. מקרה גבולי [צילום: פלאש 90]

תחקירה של אילנה דיין על סרן ר' עומד על גבול העיתונאות האחראית, אך בסופו של דבר ראוי להגנה משום שדיין פעלה בתום לב. כך קובע (יום ה', 18.9.14) ההרכב המורחב של בית המשפט העליון.
הנשיא אשר גרוניס אומר, כי בהתחשב בזמן הרב שחלף - עשר שנים - אין מקום ואולי גם אין אפשרות להידרש לשאלה האם עומדת לדיין הגנת האמת בפרסום. לעומת זאת, ניתן לקבוע שהיא נהנית מהגנת העיתונאות האחראית הנגזרת מסעיף 15(2) לחוק איסור לשון הרע, המקנה הגנה על פרסום שנעשה בתום לב בשל חובה חברתית לעשותו.
גרוניס מדגיש: "מן הקביעה כי התקיימה הגנת העיתונאות האחראית, נגזרת המסקנה כי לדעת בית המשפט היה עניין ציבורי משמעותי בפרסום, כי העיתונאי נהג בתום לב וכי הפרסום משקף עיתונאות אחראית. משכך, יקשה לשער שהקביעה כי קמה לעיתונאי הגנה זו ולא אחרת תתפרש ולוּ כרמז לפגיעה ביושרתו או במקצועיותו".
לדברי גרוניס, "פרסום הכתבה לא נבע מכוונת זדון שהייתה לדיין או מכוונה לפגוע בעותר או בחייליו... ניתן להניח כי לולא האמינה [דיין] כי הדברים נכונים, לא הייתה חשה כי קמה לה חובה לפרסמם". היא נקטה באמצעים סבירים לבחינת אמיתות הפרסום, הכתבה התבססה על מה שנראה בזמן אמת כבסיס איתן, והראיות הצדיקו לדעת התביעה הצבאית להעמיד לדין את סרן ר'.
גרוניס מוסיף: "עם זאת, הפרסום אינו חף מקשיים. אכן, ראוי היה להימנע מלשלב בכתבה קטעי וידאו המתארים התרחשויות שלא היו חלק מן האירוע באופן שעלול ליצור רושם מוטעה. טוב עשתה דיין כשהבהירה את הטעות, אף אם רק לגבי אחד מהקטעים והגם שתיקון הדברים בדיעבד אינו מוחה לחלוטין את הרושם השלילי שיצר פרסומם.
"אכן, ראוי להותיר לעיתונאים 'מרחב מחיה' יצירתי מסוים, בייחוד מקום שמדובר בשיקולי עריכה. עם זאת, מקום שהפרסום כרוך בלשון הרע, לעיתים יהא זה ראוי לוותר על אלמנטים שיש בהם אולי להעשיר את הפרסום במישור הטלוויזיוני, אך הם עלולים לפגוע במושא הפרסום שלא לצורך.
"...בנוסף, טון הפרסום לא היה זהיר דיו לטעמי, וספק אם היה מקום לנקוט בלשון כה נחרצת וחד-משמעית לאורך הכתבה. זאת, לאור הקושי הכרוך בחשיפת 'האמת לאמיתה' בכלל, ונוכח העמימות שאפפה את האירוע המדובר בפרט. יוזכר, כי פרטיו המדויקים של האירוע לא נתבררו במלואם עד היום, וזאת חרף העובדה שהיבטים שונים הנוגעים אליו נדונו בכמה ערכאות שיפוטיות.
"לנוכח נקודות תורפה אלו, דומה כי המקרה שבפנינו קרוב לגבול המפריד בין פעולה עיתונאית אחראית לפעולה שאינה כזו. עם זאת, בדומה לחברי שהכריעו בערעורים, אף אני סבור כי אין בכך כדי להטות את הכף למסקנה כי הכתבה והתנהלותה של דיין חורגות מעיתונאות אחראית". לדעת גרוניס, אותן הגנות עומדות לדיין גם לגבי שידור תמצית הכתבה בלקט תוכניות "עובדה", תשעה חודשים מאוחר יותר.
סימנים לשני הכיוונים
השופט ניל הנדל אומר, כי "חלק מהסימנים מצביעים על כך שהפרסום נעשה בתום לב ואילו סימנים אחרים מצביעים לכיוון ההפוך... הפרסום כלל באופן מטעה צילומים מאירוע אחר. הפרסום גם התאפיין בפסקנות כמעט נחרצת לגבי תוצאות החקירה ואשמת הנפגע. כמו-כן, היו ליקויים בדרך שבה הוצגה תגובת הצוות לאירוע.
"לצד זאת, ניכר המאמץ בכתבה להציג את עמדת הקצין ואת העובדות הרלוונטיות לעניין. העבודה מאופיינת במקצועיות. במצב האמור, מסכים אני כי המסקנה המתבקשת היא שדיין לא פעלה בחוסר תום לב. דהיינו, הגנת תום הלב עומדת לה".
ואילו השופט יצחק עמית מסכם: "אני מצרף קולי למסקנתו של הנשיא, כי גם אם המקרה גבולי, הרי שבשורה התחתונה עומדת לה הגנת סעיף 15(2) לחוק, לאור מכלול הכתבה כהוגנת ולא בלתי-מאוזנת".
את רב-סרן ר' ייצגו עוה"ד אלעד איזנברג ויואב מני; את דיין ייצגו עוה"ד גיורא ארדינסט, רן שפרינצק, מיטל טויסטר-רוזנטל והגר קמחי; ואת טלעד - עוה"ד יוסי עבדאי ו-ורה שיכלמן.

דנ"א 2121/12, פלוני נ' אילנה דיין ואח' / פס"ד
פסק דין בהרכב מורחב בנושא סרן ר' ואילנה דיין: אשרור פסק הדין בערעור המקורי + ביטול הגנת "אמת לשעתה" וקביעת הגנה בדבר חובה חברתית של העיתונאי לפרסם בתום לב + דיון בשאלת חובת העדכון
דנ"א 2121/12, פלוני נ' אילנה דיין ואח' / תקציר פס"ד
תקציר פסק הדין בדיון הנוסף בנושא סרן ר' ואילנה דיין: דחיית הערעור, המרת הגנת "אמת לשעתה" בהגנה של "חובה לפרסם", דיון בשאלת חובת העדכון
תאריך:  18/09/2014   |   עודכן:  18/09/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
התחקיר של דיין - על גבול העיתונאות האחראית
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
שום "עיתונאות" ושום "אמת לשעתה
מגיב ותיק  |  18/09/14 16:06
2
לנפיחות בית המשפט (בושת)
צורי   |  18/09/14 16:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סרן ר' נ' אילנה דיין - דיון נוסף
איתמר לוין
גרוניס: האמת עליה מגן חוק לשון הרע היא האמת המשפטית - כלומר: מה ידוע בזמן שבית המשפט בוחן את הפרסום - ולא מה היה ידוע בזמן שנעשה הפרסום המקורי
איתמר לוין
ההרכב המורחב בפרשת סרן ר' קובע שפרסומים עיתונאיים ייהנו מהגנת החובה החברתית אם נעשו בתום לב    רוב השופטים סבורים שאין חשיבות לשאלת השיקול שעמד מאחורי הפרסום כל עוד העיתונאי האמין באמיתותו
איתמר לוין
הדיון הנוסף הסתיים באותה תוצאה בה הסתיים הערעור המקורי    תשעת שופטי העליון קובעים: אין הגנת "אמת לשעתה" אלא הגנת תום לב בגין חובה חברתית לבצע פרסום עיתונאי
איתמר לוין
ההרכב המורחב בעליון חייב לפרסם עד 22.9.14 את פסק הדין בתביעתו של סרן ר' נגד אילנה דיין - משום שזהו המועד האחרון בו יכולה ארבל לחתום עליו
אפרים הלפרין
דור חדש לנו בבית העליון, בעל בית חדש, סוף סוף פועל בית המשפט העליון בסבירות ובהגיון, בכך שהוא מאזן את חופש הביטוי עם חופש הביזוי והשיסוי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il