X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הנהלת בתי המשפט תחויב לפרסם, החל משנת המשפט תשע"ה, את מספר התיקים הפתוחים שבפני כל שופט כולל התאריכים בהם נפתחו ביהמ"ש העליון אימץ את ההחלטה לקבל את עתירת דה-מרקר
▪  ▪  ▪
ארבל. חששות ושקיפות [צילום: פלאש 90]

הנהלת בתי המשפט תחשוף מידע בדבר מספר התיקים הפתוחים הנדונים בבית המשפט העליון ובבתי המשפט המחוזיים, תוך ציון משך הזמן שחלף מאז נפתח כל תיק, וזאת תחת שמות השופטים המטפלים. כך קובע (יום ב', 22.9.14) בית המשפט העליון.
בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל את עתירתם של העיתון דה-מרקר והעיתונאית הילה רז, והורה על מסירת המידע. הנהלת בתי המשפט ערערה על ההחלטה, אך הרכב מורחב של שבעה שופטים בראשותה של השופטת בדימוס עדנה ארבל דחה את הערעור ברוב דעות. ביהמ"ש העליון קבע, כי המידע יימסר החל משנת המשפט תשע"ה ולא יאוחר מ-31.12.15.
עיקר הדיון היה סביב טענת הנהלת בתי המשפט, לפיה מסירת המידע עלולה לשבש את עבודת בתי המשפט ולפיכך ניתן שלא להחיל עליו את חוק חופש המידע. לכן הציעה ההנהלה למסור את המידע אך ללא שמות השופטים, אולם ארבל קבעה שאין להסתפק בכך.
כבר יש ביקורת
ארבל קבעה, כי יש מקום לשקיפות פרסונלית בנוגע לשופטים, יותר מאשר בנוגע לעובדי ציבור אחרים. "עניינם של השופטים שונה מעניינם של עובדי ציבור אחרים נוכח העצמאות השיפוטית הנתונה להם לשם מילוי תפקידם ובהינתן העובדה שהפיקוח והבקרה עליהם ועל התנהלותם שמורים למקרים חריגים, ועל כן להבחנה בין מידע מערכתי למידע פרסונלי לצורך חוק חופש המידע, יש תוקף פחות לגביהם", היא אומרת.
ארבל מכירה בסכנות הנובעות מפרסום זה, כגון ראיית היעילות כחזות הכל ותליית כל בעיות המערכת בשופט הבודד. עם זאת, היעילות חשובה אף היא וניתן לצמצם סכנות אלו על-ידי תוספת הסברים מתאימים, היא אומרת. קיים גם חשש מפני שימוש בנתונים באופן שילבין את פניו של שופט, ממשיכה ארבל, אך קיים אינטרס ציבורי כפול המכריע בעד קבלת הבקשה: האינטרס של הציבור כולו לקבל מידע על בתי המשפט והאינטרס של עיתונות חופשית. החששות המוצדקים כשלעצמם, אומרת ארבל, לא ירתיעו את השופטים; מבחנו של בית המשפט הוא גם בנכונותו לחשוף פרטים על עצמו.
ארבל מוסיפה: "כאשר השופטים מתנהלים בשקיפות וחשופים באופן מתמיד לביקורת, שלעיתים היא בלתי-עניינית, בוטה ומתלהמת, ומתייחסת לשיקול דעתם ולהתנהלותם המקצועית, קשה לקבל את טענת המערערים כי דווקא פרסום הנתונים המספריים על-אודות התיקים שבטיפולו של כל שופט הוא שיוביל לפגיעה קשה בהם שסופה פגיעה בעצמאותם השיפוטית ובאמון הציבור בהם.
"קשה לקבל כי דווקא ביקורת על תפוקה או קצב טיפול בתיקים היא שתזכה, גם בעיני השופטים, למשקל רב יותר ומשמעותי יותר מכפי שיש לביקורת אודות שיקול דעתם המקצועי. עמדה זו עומדת בסתירה לשקיפות ולאופן ההתנהלות המאפיינים את המערכת ביומיום, באולם בית המשפט ובפסיקת הדין".
הנדל ורובינשטיין במיעוט
השופט יורם דנציגר סבר, כי לנוכח העובדה שדה-מרקר ורז ביקשו את המידע לפני חמש שנים, וחלפו שלוש שנים מאז פסק דינו של בית המשפט המחוזי, יש להורות על חשיפת המידע כבר משנת המשפט הנוכחית. השופט סלים ג'ובראן הסכים עקרונית עם ארבל, אם כי בשל החשש שהיעילות תהפוך לקנה מידה עיקרי - ושגוי - של עבודת השופט, סבר שיש לבצע את הפרסום בהדרגה.
השופטת אסתר חיות הסכימה שקיימים חששות מטרידים בנוגע להשלכות הפרסום, אך לדעתה הם אינם יוצרים ודאות קרובה של פגיעה בעבודת בתי המשפט. לדבריה, חשוב שבתי המשפט יהיו בבחינת "נאה דורש ונאה מקיים" בנוגע לחובת השקיפות. השופט עוזי פוגלמן ציין, כי המחוקק לא מצא לנכון להחריג את בתי המשפט מחוק חופש המידע, וגם הוא סבור שהחששות מפני תוצאות הפרסום אינם מצדיקים את ההימנעות ממנו.
השופט ניל הנדל סבר שיש לקבל את הערעור, בעיקר בשל החשש שהפרסום יביא שופטים לעסוק במגננה על הסטטסטיקה - העלולה להטעות - במקום לעסוק בשיפוט. לדבריו, התמקדות בשופט הבודד תחמיץ את העיקר - הצורך במבט כלל-מערכתי על בתי המשפט. השופט אליקים רובינשטיין הציע לקבל את הערעור באופן חלקי, להתחיל את הפרסום מבית המשפט העליון ובהתאם לתוצאותיו - להחליט האם להחילו גם על בתי המשפט המחוזיים.
הנהלת בתי המשפט חויבה בתשלום הוצאות בסך 20,000 שקל. המדינה יוצגה בידי עו"ד ש' רוטשנקר, ודה-מרקר - בידי עו"ד פז מוזר.

תאריך:  22/09/2014   |   עודכן:  22/09/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ייחשפו נתוני היעילות של שופטי העליון והמחוזי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הנשלט בסחבת סרק תמוהה ל"ת
מה עם השלום  |  24/09/14 05:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
74% מהציבור מוכן להשאיר את המכונית בבית ולהשתמש בתחבורה הציבורית    38% דיווחו כי אין להם מהבית תחבורה ציבורית זמינה ונוחה למקום העבודה או הלימודים
יצחק דנון
החברה עוסקת במעקב וניטור ממוחשבים אחרי מזון בקירור    אלביט הדמיה הייתה בעבר בעלת השליטה בווארקוד; טוענת לחוב של 4.7 מיליון דולר
לילך ויסמן
על-פי הערכות לחרדים אין כל כוונה להצטרף לממשלה בתקופה הקרובה, אלא אם תהיה פרישה דרמטית של יש עתיד
איציק וולף
המבקר, יוסף שפירא, הורה לשר החוץ למסור לידיו את רישומי הפגישות שקיים במהלך נסיעתו האחרונה לאירופה ואת תוכנית הנסיעה המלאה
יפעת גדות
משטרת ישראל סימנה 168 רחובות כ"אדומים", בהם שיעור תאונות הדרכים והנפגעים גבוה במיוחד    רחוב הרצל ברחובות, הוא ה"אדום" ביותר במדינה    שמואל אבואב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "על המדינה להשקיע משאבים בכדי לאפשר למשטרה להגביר את האכיפה בערים ולשפר את התשתיות בהן"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il